Uniunea Social Liberala va depune la Camera Deputatilor o motiune simpla pe tema ineficientei autoritatilor in privinta masurilor de combatere a consumului de etnobotanice, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, presedintele PSD, Victor Ponta, citat de Agerpres.

Liderul PSD a precizat ca, luni, in cadrul USL, se va discuta textul final al motiunii care se doreste un semnal de alarma fata de faptul ca Guvernul, desi a promis un program eficient de combatere a consumului de etnobotanice, nu a facut nimic in acest sens.

'In luna februarie Guvernul Romaniei a anuntat adoptarea unui cadrul legislativ extrem de dur, un cadru care, spre exemplu, a fost adoptat in Polonia si a dus la masuri rapide si efecte rapide. Este sfarsitul lunii mai si Guvernul nu a facut nimic. Tocmai Guvernul care a batut toate recordurile privind ordonantele de urgenta si angajarile de raspundere nu a avut timp in aceste luni sa dea o Ordonanta de urgenta pe care, va asigur, noi cei din Opozitie am fi sustinut-o si am fi votat-o', a afirmat Victor Ponta.

Acesta a prezentat date care arata ca Romania se situeaza pe locul patru in UE la consumul de etnobotanice si ca, la ora actuala, exista mii de tineri internati in spitale in urma consumului plantelor cu efect halucinogen.

"Motiunea noastra este un semnal de alarma. In primul rand nu exista un interes al statului si al Guvernului de a combate un fenomen extrem de periculos si nu se discuta absolut deloc despre cauzele acestui fenomen. Nu exista un program national prin care efectele sociale ale ultimilor ani, ceea ce inseamna plecarea parintilor in strainatate, reducerea grava a veniturilor populatiei, reducerea investitiilor din Educatie - toate acestea produc, in realitate, o generatie mult mai predispusa la fapte de gen consum produse etnobotanice si la producerea si comiterea de infractiuni," a mai spus Ponta.