Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a transmis luni o precizare cu privire la proiectul de lege privind votul prin corespondenta pentru romanii din strainatate, elaborat de MAE, dupa ce presedintele PNL, Crin Antonescu, a cerut demiterea sa, indicand ca unica utilitate a legii votului prin corespondenta ar fi deturnarea alegerilor in favoarea democrat-liberalilor. "Voturile romanilor din diaspora nu pot fi cumparate, iar optiunea lor nu poate fi manipulata de mass-media", spune ministrul Baconschi intr-o declaratie remisa HotNews.ro.

"In replica la discursul meu din cadrul Conventiei Nationale a PDL din 15 mai, domnul Crin Antonescu a indicat ca unica utilitate a legii votului prin corespondenta ar fi deturnarea alegerilor in favoarea partidului din care fac parte. Doresc sa aduc cateva clarificari pe marginea acestui subiect".

Proiectul de lege privind votul prin corespondenta repara o mare nedreptate, oferind pentru prima data sanse egale tuturor conationalilor nostri de a vota in alegeri, indiferent de localitatea de resedinta din strainatate, fara a mai implica cheltuieli de deplasare si timpi de asteptare la sectiile de votare organizate in strainatate.

Proiectul de lege este astfel conceput astfel incat fraudarea votului este tehnic imposibila. Optiunea de vot este puternic securizata iar institutia responsabila de buna desfasurare a procesului electoral, Autoritatea Electorala Permanenta, este independenta de orice forma de control politic.

Procesul de elaborare a proiectului de lege a fost caracterizat printr-o transparenta fara precedent a dezbaterii publice, la care au participat organizatii ale romanilor din diaspora, societatea civila si specialisti in drept constitutional din mediul academic. Reactiile primite au fost preponderent pozitive.

Legea privind votul prin corespondenta se inscrie in seria actiunilor din cadrul Anului romanilor din strainatate, al caror aport la consolidarea economiei romanesti si la sprijinirea familiilor ramase acasa trebuie recunoscut si apreciat in mod corespunzator. Ei sunt cei care s-au eliberat de asistenta statului si si-au cladit existenta pe cont propriu, astfel incat voturile lor nu pot fi cumparate iar optiunea lor nu poate fi manipulata de mass-media.

Voi continua sa ma lupt pentru dreptul constitutional al diasporei de a-si exprima optiunea electorala", spune Teodor Baconschi in declaratia transmisa presei.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, i-a solicitat luni premierului Emil Boc demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, pentru declaratia de la congresul PDL potrivit careia obiectivul sau este ca legea votului prin corespondenta sa le aduca democrat-liberalilor un milion de voturi.