Tabara lui Vasile Blaga si-ar fi schimbat optiunea in ceea ce priveste numirea unui premier tehnocrat si pune conditii, au declarat pentru HotNews.ro surse PDL. Potrivit acestora, Blaga i-ar fi transmis presedintelui Traian Basescu ca parlamentarii sai vor sustine si vota schimbarea premierului cu o conditie: ministrii sa fie numiti politic. Coalitia de guvernare se va reuni marti dimineata la Palatul Victoria. Potrivit unor surse, pe agenda s-ar afla si problema unei eventuale inlocuiri a premierului Boc.

UPDATE:Surse EVZ: Emil Boc ramane prim-ministru! Premierul Emil Boc s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu si au discutat despre situatia de la Guvern. In urma discutiilor, a reiesit ca Emil Boc va ramane premier.

Membrii UDMR, UNPR si cei ai minoritatilor vor fi consultati in acest sens. Potrivit surselor citate, discutiile se vor axa pe sansele de validare pe care le-ar avea un nou Guvern in fata Parlamentului si pe mobilizarea generala a parlamentarilor coalitiei. Apropiatii lui Vasile Blaga au declarat public ca se vor conforma deciziei de schimbare a premeierul daca partidul o cere.

Conform surselor politice apropiatii lui Emil Boc nu sustin retragerea acestuia din Guvern si pledeaza pentru o remaniere. In interiorul partidului se discuta intens despre necesitatea numirii unui premier independent. Primvicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, a declarat pentru HotNews.ro ca solutia este un premier politic, adica Emil Boc.

HotNews.ro a relatat ca, potrivit planului stabilit inainte de Conventia PDL intre Emil Boc si Traian Basescu, premierul urmasa demisioneze marti, la doua zile dupa alegerile interne. Fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu, a declarat, luni, intr-un interviu acordat ziarului "Evenimentul zilei" ca Emil Boc a castigat sefia PDL pentru ca a beneficiat de sprijinul direct al lui Traian Basescu si explica de ce ar trebui sa renunte la functia de premier si sa lase locul unui tehnocrat.

O parte din democrat-liberali vor doar o remaniere, vizati in acest sens fiind ministrul Telecomunicatilor Valerian Vreme, ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu si ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. Totodata, mai sunt vehiculate in acest sens numele ministrului Daniel Funeriu si cel al ministrului de Externe, Teodor Baconschi.

Sursele HotNews.ro sustin ca decizia finala in cea ce priveste demisia lui Boc, numirea unui tehnocrat in fruntea Guvernului precum si remanierea anumitor ministrii va fi hotarata la Cotroceni, dupa o discutie a conducerii PDL cu presedintele Traian Basescu care ar putea avea loc in perioada imediat urmatoare.

  • Sebastian Lazaroiu: "Ratiunea ar trebui sa-l indemne sa lase locul unui tehnocrat. E o decizie pe care trebuie sa o ia impreuna cu partidul. Eu cred ca ar fi si in beneficiul partidului. Dar nu stiu cum arata analiza lor. Ce pun ei mai mult in balanta. Un tehnocrat apropiat de PDL poate sa intareasca identitatea de dreapta a partidului. Schimbarea in sine a premierului, impreuna cu o mica remaniere, in mod normal duce la recredibilizarea actului de guvernare, acum puternic erodat de masurile nepopulare luate. Recredibilizarea guvernului poate sa se reflecte destul de repede si in recredibilizarea partidului". (Evenimentul Zilei)
  • Ioan Oltean, secretar general PDL: "Trebuie facuta o analiza riguroasa asupra modului in care se guverneaza. In opinia mea, o remaniere ar trebui sa se faca". (Agerpres)
  • Roberta Anastase, prim vicepresedinte PDL: "Sigur, daca sunt opinii de genul acesta, e firesc sa existe o evaluare si putem sa decidem ceea ce consideram ca este necesar. Dar nici aceasta discutie nu a fost purtata". (Agerpres)

Vezi declaratia Robertei Anastase:

  • Radu Berceanu: "Este foarte riscant sa se vina cu o noua formula guvernamentala. (...) Pentru trecerea unui nou prim-ministru si a unui nou guvern trebuie sa avem noi 236 de voturi. Lucrul asta nu e foarte usor de realizat. Noi avem o majoritate, insa, este vorba de o majoritate la limita. (...) Daca va ganditi ca s-ar putea ca unii dintre parlamentarii PDL sa nu voteze la un astfel de demers din cauza ca sunt suparati, va inselati, cel putin in ce priveste oamenii foarte vechi. Altii care au candidat au luat lucrurile sportiv si elegant. Au pierdut, au facut o incercare, dar asta nu inseamna ca nu mai voteaza, ca pleaca nu stiu unde. (...) Nu e cazul meu, sau daca vreti, al lui Vasile Blaga, Cezar Preda". (Agerpres)
  • Cristian Boureanu: "Cred ca Emil Boc trebuie sa vina cu ceva nou, pentru a da vigoare PDL. (...) O schimbare la guvern s-ar putea sa genereze in timp ceea ce nu a reusit sa genereze schimbarea asteptata la partid, deci sa genereze o speranta si un plus de imagine pozitiva asupra partidului, bazat pe rezultatele economice obtinute la Guvern. Depinde foarte mult de Emil Boc. Decizia trebuie luata extrem de repede si extrem de ferm intr-o directie sau in cealalta(...) o lungire a acestei incertitudini va genera neincredere in masurile guvernului. Decizia trebuie sa fie definitiva, rapida si sustinuta de ceilalti factori implicati, de colegii de Coalitie si de presedintele Traian Basescu" (Radio France International)