Biroul Permanent al Senatului a luat, luni, act de scrisoarea de informare a presedintelui Traian Basescu cu privire la desfasurarea, in perioada 1 mai -30 iunie, a unei testari privind tranzitul pe teritoriul Romaniei a resurselor materiale si umane ale SUA catre si dinspre Afganistan, informeaza Agerpres.

Potrivit vicepresedintelui social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, solicitarea SUA a fost inaintata primului-ministru si aprobata de presedintele Romaniei in baza Legii 268/2006, pentru ratificarea Acordului dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind activitatile fortelor SUA stationate pe teritoriul Romaniei.

Solicitarea SUA a venit si ca urmare a faptului ca, in perioada 16-26 mai, pista Bazei Aeriene de la Incirlik (Turcia) va fi inchisa in vederea executarii unor lucrari de mentenanta.

Astfel, SUA a cerut Romaniei permisiunea de dislocare si operare pe Aeroportul International Mihail Kogalniceanu a pana la patru aeronave de realimentare in aer si a patru aeronave de transport. Cererile SUA vizeaza de asemenea si utilizarea facilitatilor existente in cadrul Centrului Administrativ Aerodromul Mihail Kogalniceanu si in portul Constanta.

Trupele SUA care vor tranzita Romania catre Afganistan urmeaza sa actioneze in cadrul operatiei NATO International Security Assistance Force (ISAF), a operatiei de coalitie Enduring Freedom (OEF), a operatiei SUA New Dawn (OND) in Irak, precum si a altor operatii.

Ioan Chelaru a mai precizat ca scrisoarea presedintelui Traian Basescu va fi supusa atentiei senatorilor in timpul sedintei de plen de luni.

"Presedintele Traian Basescu a aprobat solicitarea primului ministru, scrisoarea de informare pe care presedintele a transmis-o Senatului urmand sa fie prezentata in plen", a precizat vicepresedintele PSD al Senatului.