Ministrul roman al afacerilor externe, Teodor Baconschi, intreprinde luni o vizita oficiala la Londra, la invitatia omologului britanic, William Hague, informeaza un comunicat al MAE.

Programul vizitei include convorbiri cu ministrul afacerilor externe, William Hague, si cu Greg Hands, presedintele Grupului parlamentar pentru Romania si secretar parlamentar al ministrului de finante.

Convorbirile vor urmari in principal analizarea prioritatilor de cooperare romano-britanica si a posibilitatilor de dezvoltare a acesteia, in contextul obiectivului comun de consolidare a Parteneriatului Strategic dintre Romania si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, precum si realizarea unui schimb de vederi asupra unor chestiuni de interes reciproc de pe agenda europeana, regionala si internationala.

Un accent deosebit va fi pus pe posibilitatile concrete de stimulare a schimburilor comerciale bilaterale si a investitiilor britanice in Romania, evidentiaza comunicatul MAE.

In privinta prioritatilor europene, vor fi evaluate posibilele obiective comune pentru agenda de crestere si stimulare a competitivitatii, precum si pozitionarea fata de negocierile viitoare privind perspectiva financiara a UE post-2013. Totodata, ministrul roman de externe va prezenta unele propuneri concrete prin care cele doua state membre ar putea conlucra pentru a sustine eforturile de integrare europeana a Balcanilor de Vest si a Politicii de Vecinatate a UE, in special a Parteneriatului Estic, tinand cont de actualele evolutii ale agendei europene.

De asemenea, va avea un schimb de opinii privind procesul de reconstructie si tranzitie din Afganistan si cooperarea dintre cele doua tari in acest dosar, precum si recentele evolutii din Nordul Africii, mai mentioneaza sursa citata.

Saptamana trecuta HotNews.ro a relatat in exclusivitate ca ministrul de externe al Romaniei, va fi pe 16 mai la Londra pentru a pregati vizita oficiala a presedintelui Romaniei in Marea Britanie, programata pentru luna iunie.