Emil Boc si Vasile Blaga, insotiti de o echipa restransa de sustinatori, s-au intalnit duminica dimineata cu presedintele Traian Basescu la Cotroceni. Potrivit surselor Hotnews.ro tema discutiei fost schimbarea premierului. In urma intalnirii nu s-a luat nicio decizie, discutiile fiind centrate pe cat de oportuna este inlocuirea lui Emi Boc din fruntea Exectivului si ce sustinere are in interiorul PDL acesta strategie .Purtatorul de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, a infirmat duminica informatiile potrivit carora ar fi avut loc intalniri intre seful statului Traian Basescu si lideri din PDL sambata noapte sau duminica."De la participarea presedintelui in cursul diminetii de sambata la Conventia PDL, in calitate de invitat, intre seful statului si lideri ai PDL nu a avut loc nicio intalnire', spune Turcan, citat de agentia Agerpres.

Sursele citate sustin ca apropiatii lui Vasile Blaga refuza numirea unui premier independent si pledeaza pentru un sef de Executiv numit politic. In tabara lui Boc, o parte din sustinatorii acestuia refuza numirea unui premier tehnocrat.

In urma discutiilor, nu s-a luat nicio decizie in acest sens, dar s-au conturat trei mari probleme. Primul obstacol este demisia lui Emil Boc. Premierul nu si-ar fi exprimat in cadrul discutiilor o pozitie concreta in ceea ce priveste demisia sa. O parte din sustinatorii sai il sfatuiesc sa nu cedeze functia.

O a doua problema este majoritatea parlamentara. Vasile Blaga controleaza grupul parlamentarilor PDL din Senat, fapt care ar pune piedici majore validarii unui premier tehnocart de catre Parlament. Totodata, o parte de deputati ar putea crea probleme in validarea unui nou Guvern.

Cel de-al treilea obstacol este identificarea unei premier independent cu credibilitate in randul electoratului si in acelasi timp care sa primeasca si votul politic la Coalitiei PDL-UDMR-UNP si al Minoritatilor.