Oana Niculescu Mizil sustine ca famila ei este descendenta pe linie parterna a domnitorului Stefan cel Mare, intr-o conferinta de presa la Calarasi. Deputatul PSD a explicat pentru HotNews.ro ca familia sa face investigatii pentru a documenta arborele genealogic si legaturile cu Stefan cel Mare. “Cand eu m-am nascut, tatal si bunicul meu au spus: <>”, a declarat deputatul PSD. Oana Mizil spune ca investigatiile urmeaza sa fie finalizate intr-o luna de zile.

Oana Niculescu Mizil (foto arhiva)Foto: Hotnews
  • Oana Mizil: Specialistii care lucreaza cotrobaie in primarii, in cimitire. Am facut poze pe cruci cu numele ca sa ajungem din an in an.
  • Citeste in text si cum Cornel Cernoschi, un alt autoproclamat urmas al lui Stefan cel Mare, revendica in instanta Ardealul si Tara Romaneasca.

Listen!

Intr-un interviu audio pentru HotNews.ro, Oana Niculescu Mizil povesteste care sunt legaturile dintre familia sa si Stefan cel Mare. Redam in continuare cele mai importante declaratii:

  • “Stim de foarte mult timp de acesta legatura. Nu am descoperit-o acum. Cand eu m-am nascut, tatal si bunicul meu au spus: <>. De foarte mult timp sunt intrebata de ce port numele de Mizil? De ce ma cheama si Stefanescu, care se trage din Serescu, care se trage din Iacob? Persoane din familia mea au luat decizia sa elaboreze un arbore genealogic. Intentia noastra este ca dupa ce acest arbore genealogic este gata sa-l analizam si sa-l pastram in interiorul familiei.  
  • Legaturile cu Stefan cel Mare sunt pe filiera paterna, din partea bunicului tatalui meu. Tot ce va pot spune este ca s-a ajuns cu cercetarile in zona Bogza. Este foarte greu pentru ca nu sunt documente. Specialistii care lucreaza cotrobaie in primarii, in cimitire. Am facut poze pe cruci cu numele ca sa ajungem din an in an. Apoi pe zona de migratie, pentru ca s-a ajuns dintr-o zona in Braila. Eu sper sa reusim. De aceasta actiune se ocupa persoane apropiate familiei. Sper ca intr-o luna sa finalizam acest arbore genealogic.
  • Eu imi iubesc tara si consider ca a fi roman inseamna o mare demnitate. De aceea vreau sa arat ca noi, romanii, stim sa ne apreciem valorile si istoria. Nu voi incerca sa capitalizez acest aspect in vreun fel. Acest arbore genealogic va ramane in familie. Incercam sa dovedim ca suntem romani cu adevarat”.

Oana Niculescu Mizil a mai declarat ca cercetarile pentru a-si descoperi legaturile cu Stefan cel Mare au demarat in urma cu sase luni. Oana Niculescu Mizil este nepoata raposatului Paul Niculescu-Mizil, demnitar in perioada comunista. Membru al Partidului Comunist inca din 1945, Paul Niculescu-Mizil a fost ministru de finante al Romaniei in perioada comunista. A fost rectorul Scolii Superioare de Partid "Stefan Gheorghiu" si director adjunct al Institutului de Istorie al PCR. Intre 1956 si 1968 a fost seful sectiei de propaganda si agitatie a CC al PCR, ulterior fiind numit viceprim-ministru al Guvernului, ministru al educatiei si invatamantului, ministru al finantelor.

Oana Niculescu Mizil nu este prima care isi declara legaturile genealogice cu domnitorul Stefan cel Mare. Suceveanul Cornel Cernoschi s-a autodeclarat in 2007 descendent al domnitorului Stefan cel Mare si a deschis mai multe procese prin care a cerut sa i se retrocedeze Moldova. Iata ce declara acesta presei: “Eu sunt din Suceava. Cind eram mic, bunicul mi-a spus ca ne tragem din Ștefan cel Mare. Ulterior, am venit la București, am dat statul roman in judecata și am revendicat Moldova”. Magistratii care au deliberat in dosarele inregistrate de acesta pe rolul Tribunalului Bucuresti au decis ca cererile suceveanului sunt neintemeiate.

  • Recent, Cornel Cernoschi a deschis o noua actiune in instanta prin care revendica Ardealul si Tara Romaneasca. Publicatia Monitorul de Suceava noteaza ca suceveanul Cornel Cernoschi a dat in judecata Presedintia Romaniei, Guvernul, Senatul, Camera Deputatilor si statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, si solicita infiintarea unei noi institutii, numita „Statul Roman”, iar el sa fie numit prin hotarare judecatoreasca presedinte, iar proprietatile sa ii fie transmise cu titlu gratuit.
  • Cornel Cernoschi a explicat in cererea de chemare in judecata publicata de Monitorul de Suceava de ce revendica Ardealul si Tara Romaneasca: „Intrucat Stefan cel Mare a fost ruda cu Vlad Tepes, rezulta ca eu sunt si urmasul lui Vlad Tepes si revendic si proprietatile publice din Tara Romaneasca. Iar Stefan cel Mare si Vlad Tepes se trag din Ardeal”.