Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a afirmat miercuri ca "sub regimul Basescu, procesul democratic este reversibil", relateaza Agerpres. "Ne intoarcem spre dictatura, ne intoarcem spre statul politienesc, ne intoarcem spre tot ceea ce inseamna hartuirea oamenilor politici, oprimarea dreptului la exprimare", a spus social-democratul la Pitesti.

"Discuta unii dintre cei de la PDL - sper ca nu este adevarat si este doar un zvon - sa opreasca activitatea Parlamentului, in ideea ca sesiunea dureaza pana la sfarsitul lunii iunie. Deci Parlamentul ar putea sa-si opreasca activitatea rapid. Vreau sa va spun ca de doua sau trei saptamani, practic, noi nu mai avem sesiuni de vot final. (...) Eu cred ca noi, daca aceste lucruri se confirma, ne indreptam spre o adevarata lovitura de stat, din punctul de vedere al felului in care sunt blocate institutiile statului de drept. Luati aceasta chestiune sub rezerve, dar faptul ca circula astfel de chestiuni, faptul ca sunt deja oameni care discuta despre astfel de posibilitati in zona puterii, ne arata la ce nivel s-a ajuns in ceea ce priveste procesul democratic despre care in Romania nu se mai poate spune ca este un proces ireversibil. Iata, se dovedeste ca, sub regimul Basescu, procesul democratic este reversibil. Ne intoarcem spre dictatura, ne intoarcem spre statul politienesc, ne intoarcem spre tot ceea ce inseamna hartuirea oamenilor politici, oprimarea dreptului la exprimare", a declarat Nastase.

In opinia liderului social-democrat, un alt motiv de ingrijorare il reprezinta faptul ca, pentru actualii guvernanti, "singura preocupare este de a incerca o fraudare a votului prin diverse modalitati": "Este inadmisibil sa discuti despre un vot prin corespondenta atata vreme cat nu ai o lista a alegatorilor din strainatate, in conditiile in care nici pana acum nu am avut o lista a celor care au votat in strainatate in 2009. Este evident, in aceste conditii, ca se pregateste o foarte mare frauda".

Nastase a criticat proiectul legislativ referitor la votul prin corespondenta, despre care a afirmat ca, printr-un mecanism "fara nici un fel de control", ar putea afecta rezultatul alegerilor "dincolo de vointa reala a cetatenilor".