Joi, 5 mai, este ultima zi cand democrat liberalii isi mai pot depune candidaturile pentru conducerea centrala a partidului. In prag de congres, tensiunea din interiorul PDL este in crestere, cele doua tabere luptand pentru a-si impune propunerile de organizare a evenimentului si candidatii proprii. Potrivit surselor Hotnews.ro, in echipa lui Boc exista nemultumiri, o serie de parlamentari care au semnat pentru sustinerea acestuia se plang ca sunt ignorati total in campania interna. De partea cealalta, in echipa adversa, oamenii lui Vasile Blaga speculeaza momentul si negociaza cu oamenii lui Boc pentru sustinerea candidaturilor la functiile din Biroul Politic Permanent al PDL.

Desi au mai ramas 10 zile pana la alegerile interne, democrat liberalii nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste desfasurarea votului la Conventia PDL din 14 mai. Surse democrat liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca sustinatorii lui Vasile Blaga doresc ca delegatii sa voteze in ordine alfabetica, in timp ce oamenii lui Emil Boc propun ca delegatii sa voteze in functie de organizatia din care fac parte.

Oamenii secretarului general al PDL sustin ca daca votul s-ar desfasura pe organizatii, delegatii ar putea fi controlati mai usor de presedintii acestora de filiala, pe cand apelul in ordine alfabetica ar da liberatate de vot fiecarui democrat liberal.

Desi Vasile Blaga si Emil Boc au avut o discutie pe acest subiect, situatia nu s-a clarificat. Sursele Hotnews.ro sustin ca problema urmeaza sa fie rezolvata in comisia de organziare a alegerilor cel mai probabil saptamana viitoare. Cele doua tabere sunt la paritate in comisie, mai exact patru sustinatori sunt ai lui Blaga si patru ai lui Boc. Presedintele organizatiei de femei, Sulfina Barbu va avea votul decisiv care urmeaza sa faca diferenta, fiind al noualea membru al comisiei.

Nemultumiri in echipa lui Boc

Cu 24 de ore inaintea depunerii candidaturilor pentru conducerea centrala, tabara lui Emil Boc este macinata de nemultumiri. Sursele citate sustin ca o mare parte din parlamentarii care au semnat pentru sustinerea premierului sunt nemultumiti de faptul ca au fost neglijati in campania interna. Roberta Anastase si Gheorghe Falca - cei care s-au ocupat de campania premierului - sunt principalii vinovati in ochii deputatilor PDL.

"Ne-au inchis in birou si ne-au strans semnaturile pentru sustinere si dupa ne-au dat cu flit. In campania interna au fost in fata si au tinut discursuri Roberta, Oltean, Falca si liderii de organizatii care au fost la primire, in timp ce parlamentarii au fost pe post de garzi de corp", au declarat sursele citate.

Nemultumirile la adresa "strategilor de campanie" ai lui Boc au fost speculate la maxim de catre tabara lui Vasile Blaga. Surse din tabara premierului recunosc ca, in campania interna, Blaga a reusit sa-si atraga simpatia nemultumitilor de la centru si din teritoriu. De altfel, oamenii lui Blaga au negociat intens in ultimele zile cu parlamentarii sustinerea pentru functiile din conducerea centrala a partidului iar batalia pentru functii se anunta dura.

Este vorba de patru functii de prim vicepresedinti, un post de secretar general, cinsprezece de vicepresedinti, sase secretari executivi, trei secretari adjuncti si un trezorier.

"Pe data de 5 mai, ora 19,00, conform deciziei Comisiei de organizare a Conventiei Nationale si in conformitate cu statutul este termenul limita pentru depunerea tuturor candidaturilor pentru functiile din Biroul Permanent National. Dupa aceasta data vom sti exact cati candidati avem pentru fiecare functie in parte¬, a declarat Sulfina Barbu, coordonator al comisiei de organizare, citata de agentia Agerpres.

Barbu a explicat ca potrivit noului statut exista posibilitatea o persoana sa-si depuna candidatura pe mai multe functii. "Nu e ingradit dreptul nimanui de a candida. O contabilizare a candidaturilor pentru functiile din BPN se va face maine seara (joi seara - n.r.) dupa expirarea termenului, pentru ca e posibil sa fie si colegi care mai retrag candidaturile, care se mai gandesc. Exista posibilitatea ca unii colegi sa-si depuna candidaturile si pentru functia de vicepresedinte si pentru cea de secretar executiv. Deocamdata, lucrurile nu sunt definitivate" a explicat Barbu.

Cine candideaza si ce posturi sunt solicitate

In cursa pentru postul de prim vicepresedinti si-au anuntat oficial candidaturile Gheorghe Flutur sustinator a lui Emil Boc si Sorin Frunzaverde apropiat al lui Vasile Blaga.

  •  Gheorghe Flutur: "Mi-am depus candidatura pentru functia de prim vicepresedinte. Sunt un om de echipa. Pot lucra cu oricine din PDL si militez pentru unitatea echipei, pentru pragmatism si pentru politici adevarate de dreapta cu efecte in modernizarea tarii''

Sorin Frunzaverde a anuntat in martie dua ce a semnat pentru motiunea lui Vasile Blaga si ca va candida la functia de prim-vicepresedinte al partidului. Conform surselor Hotnews.ro, aspiranti la scaunul de prim vicepresedinte PDL sunt si Roberta Anastase si Ioan Oltean.

Desi Oltean a negat ca vizeaza un astfel de post, calculele sunt mai complicate. Sursele citate sustin ca Oltean asteapta sa vada care ii este sustinerea in interiorul taberei Boc pentru un astfel de post, in caz contrar, reorientandu-se pentru un post de vicepresedinte.

In ceea ce o priveste pe Roberta Anastase, nemultumirile parlamentarilor ar putea sa-i scada vizibil sansele pentru functia de prim-vicepresedinte, o a doua varianta fiind candidatura si pentru un post de vicepresedinte.

Primarul Aradului, Gheorghe Flaca, isi doreste postul de secretar general al PDL sau, in functie de negocierile interne, pe cel de prim vicepresedinte.

Aceleasi surse sustin ca pentru cele 15 posturi de vicepresedinti, din tabara lui Boc intentioneaza sa candideze nume ca Elena Udrea, Anca Boagiu, Raluca Turcan, Daniel Funeriu, Sever Voinescu, presedintele PDL diaspora Wiliam Branza si posibil Monica Macovei.

Deputatul Theodor Paleologu, candidat la sefia PDL, a declarat ca doreste sa-si depuna candidatura si la o functie din BPN al PDL. Surse din PDL au declarat ca Paleologu este sustinut atat de tabara lui Emil Boc cat si de cea a lui Vasile Blaga pentru o functie de vicepresedinte.

Sursele democrat liberale sustin ca lista candidaturilor din tabara lui Boc va fi finalizata dupa o consultare si cu presedintele Traian Basescu. "Cel mai probabil premierul se va sfatui si cu presedintele Traian Basescu si este posibil sa apara modificari la candidaturi" au declarat sursele citate.

In tabara lui Vasile Blaga, Constantin Ostaficiuc intentioneaza sa candideze pentru fotoliul de prim-vicepresedinte, insa este posibil sa-si depuna candidatura si la functia de vicepresedinte, conform surselor Hotnews.ro.

Functia de secretar general al PDL este vizata si de liderul de la Buzau, Cezar Preda. La capitolul vicepresedinti intra in cursa Radu Berceanu, Cristian Boureanu si posibil Costica Canacheu.

De asemenea, pentru un post de vicepresedinte s-ar putea inscrie in cursa si presedintele Organizatiei PDL de femei, Sulfina Barbu. "Posibil sa-mi depun si eu candidatura pentru o functie in Biroul Permanent National cu toate ca-mi este destul de greu, pentru ca sunt presedintele Organizatiei de Femei a PDL si membru in BPN. Am sa vad si eu daca este oportun sa-mi depun o candidatura in Biroul Permanent National. Mai am inca de analizat', a declarat Barbu citata de agentia Agerpres.

Marele absent din competitia interna este Adriean Videanu. Fostul ministru al Economiei se va retrage in linia a doua in functia de sef al Comisiei Nationale pentru Strategii. Si Valeriu Stoica a anuntat miercuri ca va face un pas in spate si nu va mai candida la niciun post in interiorul PDL.

Cum vede Sebastian Lazaroiu luptele interne din PDL

Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu a explicat intr-un interviu acordat Hotnews.ro si RFI conflictele si framantarile din interiorul PDL in prag de alegeri interne. Lazaroiu a declarat ca lupta dintre Vasile Blaga si Emil Boc pentru sefia PDL va fi una stransa iar tentatia de negociere intre cele doua tabere este mare.

"In momentul asta, Emil Boc cred ca are sanse mai mari decat Vasile Blaga, dar lupta va fi stransa. (...) In toate organizatiile, cand se iau decizii colective, se iau pe baza de emotie si pe baza de ratiune, in egala masura. In situatia de acum, e o situatie foarte complicata. Emotia e de partea lui Blaga, ratiunea e de partea lui Boc. (...) Cred ca tentatia e foarte mare in ambele tabere sa negocieze.

Motivele sunt diferite. In momentul asta sustinatorii lui Blaga sunt mai demoralizati si iau in calcul si esecul. Si atunci vor sa-si asigure intr-un fel niste pozitii prin negociere. In tabara lui Emil Boc e altceva, acolo de la inceput a fost, cel putin pentru unii oameni, o rezistenta fata de competitie".

Fostul consilier prezidential explica care sunt motivele separarii celor doi lideri ai PDL Emil Boc respectiv, Vasile Blaga:

"Diviziunea asta intre Boc si Blaga pe care o vedeti nu-i chiar de fatada. Acolo exista niste tensiuni mai vechi, intre o garda mai veche, oameni conservatori, care vad total diferit viitorul. In interior sunt diferente intre cele doua tabere. Daca nu se transeaza acum lucrurile, in asa fel incat invigatorul sa ia tot, sa mearga mai departe si sa-si asume raspunderea foarte grea sa castige alegerile din 2012, atunci unii vor baga bete in roate celorlalti. (...) Din pozitiile lor, nu cred ca vor ajuta la cresterea partidului, ci unii vor incerca sa submineze si sa-si ia revansa peste un an. Daca PDL pierde alegerile din 2012, ma tem ca va fi repede un alt congres".

Referitor la negocierile pentru cele patru functii de prim vicepresedinti, Lazaroiu a declarat ca trebuie promovati oameni tineri "gen Daniel Funeriu, Raluca Turcan, Monica Macovei, Sever Voinescu".

"Cele patru functii de primvicepresedinti si functia de secretar general ar trebui ocupate de oameni de genul asta, oameni de 35 - 40 de ani, care au demonstrat ceva. Ei sunt de putin timp in politica, dar ei au facut in doi ani cat au facut altii in douazeci.

Suntem exact in perioada in care se negociaza cele cinci functii de maxima vizibilitate. Sunt discutii, cine sa candideze. Oamenii pe care vi i-am mentionat nu vor lua voturi. Daca maine va candida vreunul dintre ei la functia de prim-vicepresedinte, unul din cei de acolo, o sa ia zece voturi maxim, pentru ca nu au sprijinul organizatiilor. Oameni ca Flutur oricand iau voturi pentru functia asta. Are patru organizatii in spate in Moldova".