PSD solicita PDL sa ceara demisia fostului ministru al Muncii, Nelu Ioan Botis, atat din partid cat si din Parlament, ca urmare a scandalului de coruptie in care acesta este implicat, anunta Agerpres. "ANI a confirmat acuzatiile aduse de presa fostului ministru al Muncii, sesizand procurorii DNA. Mai mult, ultimele informatii publice arata ca familia fostului ministru a beneficiat de avantaje financiare directe ca urmare a inchirierii unui imobil proprietate personala catre Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita. Implicarea unui ministru intr-un scandal de coruptie care vizeaza fonduri europene poate avea efecte devastatoare asupra relatiei Romaniei cu partenerii europeni", sustin social-democratii.

Potrivit PSD, PDL a fost "extrem de vocal" in cazul europarlamentarului Adrian Severin, pentru care formatiunea social-democrata "a luat decizii politice ferme, pentru ca asa a considerat ca este corect". Social-democratii solicita democrat-liberalilor o atitudine similara in cazul lui Nelu Ioan Botis: "Liderii PDL au tacut complice pana acum in cazul fostului ministru al Muncii, desi datele acestuia sunt foarte clare".

In opinia social-democratilor, una din marile prioritati ale Guvernului ar trebui sa fie convingerea partenerilor europeni ca alocarile din fonduri europene, in viitoarea executie bugetara a UE, nu trebuie sa fie scazute in cazul Romaniei:

  • "Date fiind insa implicarea unor ministri in astfel de fapte, precum si blocarea sau aprobarea unor proiecte cu fonduri europene pe considerente exclusiv politice, credibilitatea autoritatilor de la Bucuresti este inexistenta. Daca Romaniei ii vor fi reduse alocarile din fonduri europene in viitoarea executie bugetara a UE, romanii trebuie sa stie ca vinovatul principal este aceasta guvernare corupta".

Agentia Nationala de Integritate a sesizat, marti, Directia Nationala Anticoruptie in vederea cercetarii fostului ministru al Muncii Ioan Botis, pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, in legatura cu proiectul "Sansa la demnitate" derulat de Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita, in care sotia sa era platita in calitate de expert.

Ioan Botis a recunoscut, in urma cu o saptamana, in cadrul unei emisiuni tv, ca intr-un imobil detinut de o firma a sotiei sale in Bistrita isi desfasoara activitatea Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita, care deruleaza un proiect european in valoare de 2,13 milioane de lei. Proiectul a primit aviz din partea unei agentii aflate in subordinea Ministerului Muncii, in perioada in care institutia era condusa de Ioan Botis.