Premierul Emil Boc si ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, aflati miercuri la Constanta, au avut discutii in contradictoriu cu primarul Radu Mazare, care le-a reprosat ca fondurile sunt alocate de catre Guvern cu preponderenta oraselor conduse de primari PDL, transmite Mediafax.

Premierul Emil Boc si ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, au mers, miercuri, la Prefectura Constanta pentru semnarea unui contract de 16,9 milioane de lei pentru constructia unei parcari supraetajate in zona Spitalului Judetean de Urgenta Constanta.

Primarul Constantei i-a reprosat premierului ca Executivul aloca banii pentru subventia la energia termica cu preponderenta oraselor conduse de primari PDL.

"Domnule prim-ministru, profit de faptul ca sunteti prezent si ne onorati ca sa va inmanez o hartiuta. Am aici un numar de hotarari de guvern, incepand cu 15 decembrie 2010, prin care Guvernul achita obligatiile restante la subventia de energie termica. Spre exemplu, in 15 decembrie 2010, Brasov primeste 516 miliarde (lei vechi - n.r.), Arad - 291 de miliarde, Bacau - 65, Constanta 0. In 28 decembrie 2010, Bacau primeste 10 miliarde de lei, Cluj - 35 de miliarde, Constanta - 0. Si ultima, in 4 martie 2011, Arad - 73 la suta din suma anuala, Brasov - 56 la suta, Cluj - 44 la suta, Constanta - 22 la suta. Sa stiti ca avem foarte mari probleme, pentru ca restanta este mare, de 425 de miliarde de lei vechi, aproape 11 milioane de euro, si ne cauzeaza un deficit major in buget si probleme mari privitor la plata gigakaloriei pe care o cumparam de la CET, care ne calculeaza si restante", i-a spus Radu Mazare lui Emil Boc.

"Credeti ca exista vreun municipiu in Romania care sa nu aiba restante?", i-a raspuns premierul lui Radu Mazare.

Emil Boc a sustinut ca legea mentioneaza ca Guvernul achita pana la 45 la suta din subventie, si nu exact 45 la suta, si i-a spus lui Mazare sa cheltuiasca banii corect, astfel incat sa ii sprijine pe oameni.

"Legea spune ca se compenseaza pana la 45 la suta, nu 45 la suta, in functie de cate resurse are bugetul si, evident, tinand cont de specificul diferitelor CET-uri din Romania, care au fost predate autoritatilor locale. Exista o echipa de experti care fac aceste analize si fac repartizari. Dumneavoastra ati primit probabil in decursul anilor mai mult. De 2009 nu spuneti nimic, de 2008 nu spuneti nimic. Pentru ca datoriile vin din trecut si se evalueaza global. Restul este si treaba autoritatilor locale, sa nu faca alte lucruri care nu prezinta interes si sa aiba grija de populatie. Va rog sa alocati banii corect in Constanta, astfel incat sa-i sprijiniti pe oameni", a spus Emil Boc.

La randul sau, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, i-a spus primarului Radu Mazare ca in judetele conduse de PSD, asa cum se intampla si la Constanta, Consiliul Judetean distribuie fondurile cu preponderenta catre primariile PSD.

"Daca va uitati pe alocarile Consiliului Judetean Constanta catre primariile din judet, din banii primiti de la Guvern din cote defalcate avem o alocare de 6,04 la suta catre primariile PDL, in timp ce catre primariile PSD au plecat 76,23 la suta din suma primita de la Guvern, iar catre primariile PNL, 16,73 la suta din cotele defalcate", a spus Elena Udrea.

De asemenea, ea a precizat ca MDRT gestioneaza un program de reabilitare de drumuri judetene de interes local si de construire a retelelor de apa si canalizare, iar din fondurile alocate pentru aceste proiecte majoritatea banilor ajung tot catre primariile PSD din judetul Constanta.

"Primariile PDL din Constanta au primit 11,31 la suta din banii care au plecat catre Consiliul Judetean pentru a fi directionati pentru proiecte de reabilitari de drumuri, iar 83,47 la suta catre primarii PSD. In ceea ce priveste alocarea banilor pentru lucrarile pe apa, situatia arata la fel: 76,56 la suta catre PSD si 23 la suta catre PDL. Deci cam asa arata impartirea fondurilor care vin de la Guvern daca luam in calcul Consiliul Judetean Constanta, condus de PSD. Daca domnul primar Mazare s-ar intelege mai bine cu colegul sau de partid, poate ca asa ar mai reusi si primaria sa-si mai acopere din datoriile pe care le are", a afirmat Elena Udrea.

Radu Mazare i-a replicat ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului amintind ca majoritatea primariilor din judetul Constanta sunt conduse de PSD, astfel ca din acest motiv cea mai mare parte a banilor pleaca catre primariile PSD.

"La un simplu calcul reiese ca fondurile au fost impartite de catre Consiliul Judetean judicios. Pentru ca in Constanta 80 la suta din primarii sunt PSD. Dumneavoastra spuneti ca 76 la suta din bani s-au dus catre primariile PSD, dar va informez ca in Constanta PSD are 46 de comune si PDL-ul are 6. Deci au fost impartiti judicios", a mai spus Radu Mazare.