Sotia ministrului Ioan Botis a castigat 8400 lei pe luna in cadrul proiectului “Sansa la demnitate”, realizat de asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita si a carui finantare europeana a fost aprobata de o institutie aflata in subordinea ministrului Ioan Botis. Ministrul Botis este suspectat de incompatibilitate, deoarece coincidentele din acest caz se tin lant. Prima coincidenta este ca Parteneriat Euroactiv Bistrita a primit o finantare de 500.000 euro la numai o luna dupa ce Botis a fost numit ministru. Botis a sprijinit infiintarea asociatiei in 2007. Asociatia are sediul intr-un imobil detinut de ministru. Un consilier personal si o fosta sefa de cabinet a ministrului sunt implicati in afacere. Vezi in text radiografia completa a afacerii Botis-Euroactiv Bistrita

13 septembrie 2007 Este infiintata asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita, asociatia care a accesat o finantare de 500.000 euro fonduri europene, finantare acordata de o institutie din subordinea Ministerului Muncii, condus de Ioan Botis. Potrivit CV-ului sau oficial, in 2007, Botis era directorul executiv al AJOFM Bistrita Nasaud. Ministrul sustine ca nu este membru fondator al asociatiei Parteneriat Euroactiv Bistrita, dar ca in 2007 a ajutat la infiintarea acestuia din pozitia de director AJOFM.

Potrivit Registrului Asociatiilor din Romania, Euroactiv Bistrita a declarat drept scop urmatoarele: “De a contribui la cresterea calitatii vietii in judetul Bistrita-Nasaud si de a sprijini si impulsiona capacitatea de absorbtie a fondurilor pentru dezvoltare durabila”. Potrivit aceluiasi registru, presedintele asociatiei este Viciu Emanoili, un om de afaceri din Bistrita. Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita are in componenta urmatoarele companii: SC COMELF SA, SC MIRO SA, SC RAAL SA, SC ROMBAT SA, SC LEONI WIRING SYSTEM RO SRL, SC TERAPLAST SA, SC CRISTIRO SA, SC TERMO CONSULTING SRL, FUNDAȚIA INOCENȚII , SC PROFESSIONAL CONSULTING IDEA SRL, SC EMADIA LINE SRL, BLOCUL NAȚIONAL SINDICAL – FILIALA, UNIVERSITATEA TEHNICĂ – FILIALA CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE.

  • Compania Comelf SA este, alaturi de RAAL SA, partenera Euroactiv Bistrita in proiectul finantat din fonduri europene Sansa la Demnitate. Potrivit propriei declaratii de avere, la aceasta companie detine un mic pachet de actiuni Ovidiu - Teodor Cretu (PSD), primarul municipiului Bistrita.
  • Emadia Line SRL este o companie din Bistrita detinuta in proportie de 50% de Calin Cretu, fost consilier local in municipiul Beclean si presedinte al organizatiei locale a PDL.
  • Potrivit presei locale, compania Rombat SA a beneficiat de sprijinul ministrului Ioan Botis pe vremea cand acesta facea parte din comisia de munca din cadrul Camerei Deputatilor.

2 septembrie 2010 Ioan Nelu Botis este numit la conducerea Ministerului Muncii

19.09.2010 Asociatia Euroactiv Bistrita a depus la OIR POSDRU Nord Vest (Organisul Intermediar pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Nord-Vest), institutie din subordinea Ministerului Muncii, proiectul Sansa la Demnitate.

Vezi mai jos detaliile proiectului

Comunicat-Proiect POSDRU

28.10.2010 Proiectul Sansa la demnitate al Euroactiv Bistrita primeste finantare si este semnat contractul. Potrivit reprezentantilor OIR POSDRU Nord Vest, contractul a fost semnat de acesta institutie si reprezentantii Euroactiv Bistrita. Reprezentantii institutiei mai spun ca nu au stiut ca Ligia Botis, sotia ministrului Botis, era angajata in cadrul Euroactiv Bistrita pe post de consilier. “OIRPOSDRU NORD-VEST nu stia ca "acest ONG are legatura cu dl. Ministru Botis sau sotia acestuia", intrucat nu a fost informat in acest sens.

In plus, in cererile de finantare (trimise exclusiv pe cale electronica) solicitantii nu au voie sa faca nici o referire la informatii care ar putea dezvalui identitatea sau alte indicii pentru a putea fi recunoscuti. Contractul nu a fost semnat de ministrul Botis”, au declarat reprezentantii OIRPOSDRU NORD-VEST pentru HotNews.ro. Reprezentantii institutiei au mai mentionat ca "OIR/AM POSDRU nu verifica lista consultantilor sau a angajatilor beneficiarilor decat in cazul in care exista o alerta de nereguli, proiectul la care faceti referire fiind abia acum in aceasta situatie".

Pentru ce au fost cheltuiti banii din programul european

Valoarea integrala a proiectului castigat de asociatia Euroactiv Bistrita este de 2.130.890 lei din care 1,9 milioane de lei fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, 187.700 de lei bani de la bugetul national, iar contributia beneficiarului este de 44.000 de lei. Pe site-ul asociatiei sunt prezentate si activitatile desfasurate in cadrul programului:

  • 19 noiembrie 2010 a fost lansat proiectul Sansa la demnitate la restaurantul Mondo.
  • 26 ianuarie 2011 campanie de informare in randul localitatilor din judetul Bistrita-Nasaud.
  • 11 martie 2011 65 de persoane au fost inregistrate in vederea participarii la selectare pentru a participa la cursul de sudor si 40 au fost inregistrate in vederea participarii la selectare pentru a participa la cursul de stivuitorist.
  • 25 martie 2011 o noua campanie de informare la nivelul autoritatilor locale.
  • 13 aprilie 2011 Afise si pliante la Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud.

Imagini de la lansarea proiectului

Pasaje

Cine sunt personajele cazului

Ligia Botis este sotia ministrului Muncii si a castigat 8400 de lei lunar in calitate de consultant al asociatiei Pateneriat Euroactiv Bistrita. Nu este clar insa cand a fost angajata Ligia Botis pe post de consultant al asociatiei. HotNews.ro a solicitat conducerii asociatiei sa furnizeze informatiile legate de acesta afacere, dar fara succes. Reprezentantii asociatiei nu au raspuns nici la solicitarile facute prin intermediul mailului si nici la solicitarile telefonice. Un aspect important este ca, in nici una din declaratiile de avere depuse de Botis, acesta nu a mentionat ca sotia sa a castigat 8400 lei, suma provenita dintr-un proiect finantat cu bani europeni.

Potrivit declaratiei de avere, Ligia Botis este doctorand la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca de unde a primit o bursa de 22.000 de lei. In acelasi document se mai mentioneaza ca Ligia Botis a castigat 90.000 de lei din dividendele companiei Mobil Construct la care este asociat unic. Tot in dreptul veniturilor castigate de sotie, Botis a mentionat ca aceasta a castigat si suma de 120.000 de lei, fara a mentiona din ce activitati.

26 martie 2011 Antena 3 a relatat despre faptul ca Ligia Botis detine actiuni la Euroactiv Job SRL (numele companiei este similar cu cel al asociatiei Euroactiv Bistrita n.red) companie care se ocupa cu plasarea fortei de munca in afara Romaniei.

Televiziunea de stiri a mai relatat si ca in perioada 2005-2008 Ligia Botis a mai detinut un pachet de actiuni la o firma de recalificare profesionala, pe vremea cand sotul sau era seful Agentiei Judetene pentru Plasarea Fortei de muncă Bistrita. Ministrul Botis a declarat in martie ca, daca compania va aplica pentru fonduri europene, sotia sa se va retrage din actionariat. Potrivit inregistrarilor elctronice de la Registrul Comertului, in acest moment Ligia Botis nu mai este actionar al Euroactiv Job SRL.

19 martie 2011 Ministrul a anuntat ca sotia sa s-a retras din cadrul asociatiei Euroactiv Bistrita in urma dezvaluirilor din presa.

17.11.2010 Este inregistrata la Registrului Asociatiilor din Romania de la Ministerul Justitiei Asociatia denumita Sansa la Deminitate, asociatie unde o regasim in calitate de membra pe Ligia Botis. In mod ciudat, asociatia are acelasi nume cu proiectul finantat din fonduri europene de ministerul Muncii condus de Ioan Botis. Pe langa Ligia Botis, din asociatia Sansa la Demnitate mai fac parte si Magdan Carmen Diana, care este coordonator de proiect in cadrul Euroactiv Bistrita, si BARTHA CSABA, actionar al Euroactiv Job SRL, societate din care s-a retras sotia ministrului Botis.

18.04.2011 Alina Capraru este prezentata de publicatia timponline.ro drept reprezentanta Euroactiv Bistrita la bursa locurilor de munca din judetul Bistrita-Nasaud. Potrivit inregistrarilor din sistemul ECRIS al portalului instantelor din Romania, reprezentanta asociatiei Euroactiv, Alina Capraru, este reprezentanta Euroactiv Bistrita. Potrivit declaratiei de avere, Alina Capraru a castigat in 2010 suma de 11.800 lei de la Euroactiv. Alina Capraru detine si 16% din actiunile companiei Euroactiv Job, compania la care a fost actionara si Ligia Botis.

Alina Capraru este o veche colaboratoare a ministrului Botis. In perioada 2005-2008, cand Botis era director al AJOFM Bistrita, Alina Capraru a fost puratoarea de cuvant a institutiei. Dupa ce Ioan Botis a castigat un mandat de parlamentar in 2008, Alina Capraru a devenit sefa de cabinet. Ministrul Botis a declarat ca Alina Capraru nu mai este sefa cabinetului sau de parlamentar de peste doua luni. Alina Capraru a revenit la AJOFM Bistrita-Nasaud, a fost incadrata la Agentia Locala Bistrita la Biroul de relatii publice.

19.04.2011 Ioan Iany Morosanu si-a dat demisia din functia de consilier personal al ministrului, dupa cum a anuntat chiar Ioan Botis. Potrivit publicatiei timponline.ro, Ioan Iany Morosanu a castigat 8400 de lei lunar de la asociatia Euroactiv Bistrita. Ioan Iany Morosanu a detinut pana in noiembrie 2010 functia de director-adjunct al AJOFM Bistrita-Nasaud, ulterior el a fost angajat pe post de consilier personal al ministrului Botis.

Povestea sediului din casa ministrului. Potrivit propriei pagini de Internet, Euroactiv Bistrita are trecuta adresa Str. Cloşca, nr. 3A. Potrivit declaratiei de avere, Ioan Nelu Botis a mentionat ca detine un imobil mostenit de la parinti situat la aceeasi adresa, adica Str. Cloşca, nr. 3A. Ministrul Botis a mentionat, insa, ca sediul social al Euroactiv Bistrita a fost din 2009 pana in data de 11.01.2011 pe strada Ecaterina Teodoroiu, iar acum sediul social este pe strada Industriei. Ministrul a mentionat ca a acceptat ca asociatia sa isi mute sediul la imobilul pe care il detine, deoarece asociatia nu detinea un spatiu propriu pentru a-si desfasura activitatea. Declaratia de avere cu adresa si adresa de pe site-ul asociatiei.

Pasaje

Publicatia timponline.ro, cea care a dezvaluit in prima instanta cazul Botis-Euroactiv, a publicat marti 19 aprilie 2011 o lista cu 11 peroane care au primit bani din cadrul proiectului. Cele 11 persoane printre care si Ligia Botis au castigat salarii lunare de peste 8000 de lei. Vezi aici lista cu persoanele care au beneficiat de aceste sume.

Contract tinut la secret. HotNews.ro a solicitat de la OIRPOSDRU NORD-VEST o copie contractului incheiat cu asociatia Euroactiv Bistrita. Reprezentantii institutiei au raspuns ca documentul nu se afla pe lista de informatii care pot fi facute publice. Cu alte cuvinte contractul este secret. De asemenea, HotNews.ro a solicitat institutiei sa mentioneze cine a semnat contractul. Nu am primit raspuns nici la acesta intrebare.

Vezi aici raspunsul integral al OIRPOSDRU NORD-VEST

OIR POSDRU