Cazul Botis-Euroactiv Bistrita. Filmul complet al unei afaceri in urma careia sotia ministrului Botis a castigat 8400 de lei lunar dintr-o finantare acordata de ministerul sotului

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 19 aprilie 2011, 21:52 Actualitate | Politic


Sotia ministrului Ioan Botis a castigat 8400 lei pe luna in cadrul proiectului “Sansa la demnitate”, realizat de asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita si a carui finantare europeana a fost aprobata de o institutie aflata in subordinea ministrului Ioan Botis. Ministrul Botis este suspectat de incompatibilitate, deoarece coincidentele din acest caz se tin lant. Prima coincidenta este ca Parteneriat Euroactiv Bistrita a primit o finantare de 500.000 euro la numai o luna dupa ce Botis a fost numit ministru. Botis a sprijinit infiintarea asociatiei in 2007. Asociatia are sediul intr-un imobil detinut de ministru. Un consilier personal si o fosta sefa de cabinet a ministrului sunt implicati in afacere. Vezi in text radiografia completa a afacerii Botis-Euroactiv Bistrita

13 septembrie 2007 Este infiintata asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita, asociatia care a accesat o finantare de 500.000 euro fonduri europene, finantare acordata de o institutie din subordinea Ministerului Muncii, condus de Ioan Botis. Potrivit CV-ului sau oficial, in 2007, Botis era directorul executiv al AJOFM Bistrita Nasaud. Ministrul sustine ca nu este membru fondator al asociatiei Parteneriat Euroactiv Bistrita, dar ca in 2007 a ajutat la infiintarea acestuia din pozitia de director AJOFM.

Potrivit Registrului Asociatiilor din Romania, Euroactiv Bistrita a declarat drept scop urmatoarele: “De a contribui la cresterea calitatii vietii in judetul Bistrita-Nasaud si de a sprijini si impulsiona capacitatea de absorbtie a fondurilor pentru dezvoltare durabila”. Potrivit aceluiasi registru, presedintele asociatiei este Viciu Emanoili, un om de afaceri din Bistrita. Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita are in componenta urmatoarele companii: SC COMELF SA,  SC  MIRO SA, SC RAAL SA, SC ROMBAT SA, SC LEONI WIRING SYSTEM RO SRL, SC TERAPLAST SA, SC CRISTIRO SA, SC TERMO CONSULTING SRL,  FUNDAȚIA INOCENȚII , SC PROFESSIONAL CONSULTING IDEA SRL, SC EMADIA LINE SRL, BLOCUL NAȚIONAL SINDICAL – FILIALA, UNIVERSITATEA TEHNICĂ – FILIALA CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE.
 • Compania Comelf SA este, alaturi de RAAL SA, partenera Euroactiv Bistrita in proiectul finantat din fonduri europene Sansa la Demnitate. Potrivit propriei declaratii de avere, la aceasta companie detine un mic pachet de actiuni Ovidiu - Teodor Cretu (PSD), primarul municipiului Bistrita.
 • Emadia Line SRL este o companie din Bistrita detinuta in proportie de 50% de Calin Cretu, fost consilier local in municipiul Beclean si presedinte al organizatiei locale a PDL.
 • Potrivit presei locale, compania Rombat SA a beneficiat de sprijinul ministrului Ioan Botis pe vremea cand acesta facea parte din comisia de munca din cadrul Camerei Deputatilor.
2 septembrie 2010 Ioan Nelu Botis este numit la conducerea Ministerului Muncii

19.09.2010 Asociatia Euroactiv Bistrita a depus la OIR POSDRU Nord Vest (Organisul Intermediar pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Nord-Vest), institutie din subordinea Ministerului Muncii, proiectul Sansa la Demnitate.

Vezi mai jos detaliile proiectului
Comunicat-Proiect POSDRU
28.10.2010 Proiectul Sansa la demnitate al Euroactiv Bistrita primeste finantare si este semnat contractul. Potrivit reprezentantilor OIR POSDRU Nord Vest, contractul a fost semnat de acesta institutie si reprezentantii Euroactiv Bistrita. Reprezentantii institutiei mai spun ca nu au stiut ca Ligia Botis, sotia ministrului Botis, era angajata in cadrul Euroactiv Bistrita pe post de consilier. “OIRPOSDRU NORD-VEST nu stia ca "acest ONG are legatura cu dl. Ministru Botis sau sotia acestuia", intrucat nu a fost informat in acest sens.

In plus, in cererile de finantare (trimise exclusiv pe cale electronica) solicitantii nu au voie sa faca nici o referire la informatii care ar putea dezvalui identitatea sau alte indicii pentru a putea fi recunoscuti. Contractul nu a fost semnat de ministrul Botis”, au declarat reprezentantii OIRPOSDRU NORD-VEST pentru HotNews.ro. Reprezentantii institutiei au mai mentionat ca "OIR/AM POSDRU nu verifica lista consultantilor sau a angajatilor beneficiarilor decat in cazul in care exista o alerta de nereguli, proiectul la care faceti referire fiind abia acum in aceasta situatie".

Pentru ce au fost cheltuiti banii din programul european
Valoarea integrala a proiectului castigat de asociatia Euroactiv Bistrita este de 2.130.890 lei din care 1,9 milioane de lei fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, 187.700 de lei bani de la bugetul national, iar contributia beneficiarului este de 44.000 de lei. Pe site-ul asociatiei sunt prezentate si activitatile desfasurate in cadrul programului:
 • 19 noiembrie 2010 a fost lansat proiectul Sansa la demnitate la restaurantul Mondo.
 • 26 ianuarie 2011 campanie de informare in randul localitatilor din judetul Bistrita-Nasaud.
 • 11 martie 2011 65 de persoane au fost inregistrate in vederea participarii la selectare pentru a participa la cursul de sudor si 40 au fost inregistrate in vederea participarii la selectare pentru a participa la cursul de stivuitorist.
 • 25 martie 2011 o noua campanie de informare la nivelul autoritatilor locale.
 • 13 aprilie 2011 Afise si pliante la Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud.
Imagini de la lansarea proiectului
Pasaje

Cine sunt personajele cazului

Ligia Botis este sotia ministrului Muncii si a castigat 8400 de lei lunar in calitate de consultant al asociatiei Pateneriat Euroactiv Bistrita. Nu este clar insa cand a fost angajata Ligia Botis pe post de consultant al asociatiei. HotNews.ro a solicitat conducerii asociatiei sa furnizeze informatiile legate de acesta afacere, dar fara succes. Reprezentantii asociatiei nu au raspuns nici la solicitarile facute prin intermediul mailului si nici la solicitarile telefonice. Un aspect important este ca, in nici una din declaratiile de avere depuse de Botis, acesta nu a mentionat ca sotia sa a castigat 8400 lei, suma provenita dintr-un proiect finantat cu bani europeni.

Potrivit declaratiei de avere, Ligia Botis este doctorand la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca de unde a primit o bursa de 22.000 de lei. In acelasi document se mai mentioneaza ca Ligia Botis a castigat 90.000 de lei din dividendele companiei Mobil Construct la care este asociat unic. Tot in dreptul veniturilor castigate de sotie, Botis a mentionat ca aceasta a castigat si suma de 120.000 de lei, fara a mentiona din ce activitati.

26 martie 2011 Antena 3 a relatat despre faptul ca Ligia Botis detine actiuni la Euroactiv Job SRL (numele companiei este similar cu cel al asociatiei Euroactiv Bistrita n.red) companie care se ocupa cu plasarea fortei de munca in afara Romaniei.

Televiziunea de stiri a mai relatat si ca in perioada 2005-2008 Ligia Botis a mai detinut un pachet de actiuni la o firma de recalificare profesionala, pe vremea cand sotul sau era seful Agentiei Judetene pentru Plasarea Fortei de muncă Bistrita. Ministrul Botis a declarat in martie ca, daca compania va aplica pentru fonduri europene, sotia sa se va retrage din actionariat. Potrivit inregistrarilor elctronice de la Registrul Comertului, in acest moment Ligia Botis nu mai este actionar al  Euroactiv Job SRL.

19 martie 2011 Ministrul a anuntat ca sotia sa s-a retras din cadrul asociatiei Euroactiv Bistrita in urma dezvaluirilor din presa.

17.11.2010 Este inregistrata la Registrului Asociatiilor din Romania de la Ministerul Justitiei Asociatia denumita Sansa la Deminitate, asociatie unde o regasim in calitate de membra pe Ligia Botis. In mod ciudat, asociatia are acelasi nume cu proiectul finantat din fonduri europene de ministerul Muncii condus de Ioan Botis. Pe langa Ligia Botis, din asociatia Sansa la Demnitate mai fac parte si Magdan Carmen Diana, care este coordonator de proiect in cadrul Euroactiv Bistrita, si BARTHA CSABA, actionar al Euroactiv Job SRL, societate din care s-a retras sotia ministrului Botis.

18.04.2011 Alina Capraru este prezentata de publicatia timponline.ro drept reprezentanta Euroactiv Bistrita la bursa locurilor de munca din judetul Bistrita-Nasaud. Potrivit inregistrarilor din sistemul ECRIS al portalului instantelor din Romania, reprezentanta asociatiei Euroactiv, Alina Capraru, este reprezentanta Euroactiv Bistrita. Potrivit declaratiei de avere, Alina Capraru a castigat in 2010 suma de 11.800 lei de la Euroactiv. Alina Capraru detine si 16% din actiunile companiei Euroactiv Job, compania la care a fost actionara si Ligia Botis.

Alina Capraru este o veche colaboratoare a ministrului Botis. In perioada 2005-2008, cand Botis era director al AJOFM Bistrita, Alina Capraru a fost puratoarea de cuvant a institutiei. Dupa ce Ioan Botis a castigat un mandat de parlamentar in 2008, Alina Capraru a devenit sefa de cabinet. Ministrul Botis a declarat ca Alina Capraru nu mai este sefa cabinetului sau de parlamentar de peste doua luni. Alina Capraru a revenit la AJOFM Bistrita-Nasaud, a fost incadrata la Agentia Locala Bistrita la Biroul de relatii publice.

19.04.2011 Ioan Iany Morosanu si-a dat demisia din functia de consilier personal al ministrului, dupa cum a anuntat chiar Ioan Botis. Potrivit publicatiei timponline.ro, Ioan Iany Morosanu a castigat 8400 de lei lunar de la asociatia Euroactiv Bistrita. Ioan Iany Morosanu a detinut pana in noiembrie 2010 functia de director-adjunct al AJOFM Bistrita-Nasaud, ulterior el a fost angajat pe post de consilier personal al ministrului Botis.

Povestea sediului din casa ministrului. Potrivit propriei pagini de Internet, Euroactiv Bistrita are trecuta adresa Str. Cloşca, nr. 3A. Potrivit declaratiei de avere, Ioan Nelu Botis a mentionat ca detine un imobil mostenit de la parinti situat la aceeasi adresa, adica Str. Cloşca, nr. 3A. Ministrul Botis a mentionat, insa, ca sediul social al Euroactiv Bistrita a fost din 2009 pana in data de 11.01.2011 pe strada Ecaterina Teodoroiu, iar acum sediul social este pe strada Industriei. Ministrul a mentionat ca a acceptat ca asociatia sa isi mute sediul la imobilul pe care il detine, deoarece asociatia nu detinea un spatiu propriu pentru a-si desfasura activitatea. Declaratia de avere cu adresa si adresa de pe site-ul asociatiei.
 
Pasaje
Publicatia timponline.ro, cea care a dezvaluit in prima instanta cazul Botis-Euroactiv, a publicat marti 19 aprilie 2011 o lista cu 11 peroane care au primit bani din cadrul proiectului. Cele 11 persoane printre care si Ligia Botis au castigat salarii lunare de peste 8000 de lei. Vezi aici lista cu persoanele care au beneficiat de aceste sume.

Contract tinut la secret. HotNews.ro a solicitat de la OIRPOSDRU NORD-VEST o copie contractului incheiat cu asociatia Euroactiv Bistrita. Reprezentantii institutiei au raspuns ca documentul nu se afla pe lista de informatii care pot fi facute publice. Cu alte cuvinte contractul este secret. De asemenea, HotNews.ro a solicitat institutiei sa mentioneze cine a semnat contractul. Nu am primit raspuns nici la acesta intrebare.

Vezi aici raspunsul integral al OIRPOSDRU NORD-VEST
OIR POSDRU


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6040 vizualizari

 • +13 (29 voturi)    
  Toata stima pt. ce ati facut la Ministerul Muncii (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:16)

  Un membru PDL [anonim]

  Dar va voi stima si mai mult daca va veti depune demisia de onoare! Daca nu, sunteti la fel ca si Severin si veti avea parte de dispretul meu, dar, dupa cum il stiu pe Boc, nu prea aveti alternative.
  • +2 (20 voturi)    
   Toata ... ce ? (Marţi, 19 aprilie 2011, 23:40)

   Criticul [anonim] i-a raspuns lui Un membru PDL

   Oare ce a facut la Minister ? A dat bani publici + europeni unei asociatii la care nevasta lui este consilier pe bani buni !
   Ai pirmit sarcina de la PDL sa il aperi ?
   Trebuia sa-si dea demisia in prima zi in care ... invirteala a "transpirat"!
   Poate ne explici ce mai asteapta !
  • -1 (15 voturi)    
   asa, si? (Marţi, 19 aprilie 2011, 23:43)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui Un membru PDL

   nu numai botis e de vina
   antenescu nu vine la serviciu
   ponta e un comunist
   pesedeul e plin de hoti comunisti
   peneleul la fel
   tariceanu a angajat un milion de bugetari si le-a marit salariile la toti
   tariceanu i-a dat marea neagra lui patriciu
   etc
   etc
  • +3 (17 voturi)    
   ahahahahahah (Marţi, 19 aprilie 2011, 23:46)

   SMEN [anonim] i-a raspuns lui Un membru PDL

   salut mai membrule,adevarul e ca Boc chiar la dojenit azi grav pe Botis,spunand despre el ca e om ''ONEST'',ITI SUGEREZ SA NU MAI IEI HALUCINOGENE
  • +1 (1 vot)    
   botis (Miercuri, 20 aprilie 2011, 16:18)

   chris [anonim] i-a raspuns lui Un membru PDL

   Mai fratilor lasati-o mai moale cu STIMA asta
   care stima cind gibonul stia ca nevasta=sa
   ia 8800 lei pe luna buni de la contribuabili la o
   firma care opera in casa lui !!! Stima noastra si
   mindria Botis-Romania va suna familiar chiar daca au trecut 20 de ani.
 • +1 (21 voturi)    
  Dl Boc zice ca Botis e om onest... (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:24)

  costica [anonim]

  ce sa mai zicem noi daca seful guvernului Romaniei baga mana in foc pentru Botis ??!! INCREDEREA va spune ceva ??!! NU am pic de incredere nici in Boc nici in Botis nici in PDL. In rest, fie cum o fi, ce mai conteaza, scapam de PDL SIGUR dupa atatea brambureli, Dl Boc trebuie sa duca Romania in faliment ca sa plateasca la greu voturile romanilor sa-l mai voteze, nu are atatia bani ca sta FMI si CE si BM cu ochii pe cheltuirea banilor si pe buget si pe deficit.....Altfel, mizerie politica de ti-e SILA si-ti vine sa-ti iei campii.....
  • 0 (18 voturi)    
   Intrebarea este CITI OR FI CA BOTIS IN GUVERN?? (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:56)

   joke [anonim] i-a raspuns lui costica

   citi au furat statul pina acum si care este vinovatul cand astfel de persoane ajung in functii importante....
   • +5 (5 voturi)    
    asa este... (Miercuri, 20 aprilie 2011, 7:09)

    costica [anonim] i-a raspuns lui joke

    fauna cat cuprinde si peste tot, in toata administratia publica din Romania si centrala si locala si se sus pana jos...... adevarate increngaturi, retele de soti, sotii, fii, fiice, nasi, nase, amante, prieteni si alte rubedenii transpartinice.... mafie curata, cum ar zice italianul patit.....
 • +6 (16 voturi)    
  cel mai distractiv este.... (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:34)

  wasabi [utilizator]

  atunci cand vin politicieni de genul Botis sa ne anunte ca ei sunt cei mai curati ..ca vor face si vor drege...ca aia ce au fost ..au fost niste hoti. Si cand colo astia nu mai stiu de unde sa mai apuce din ciolan cat sunt la guvernare. Pai un ONG sa plateasca un salariu de 8400 pe luna mi se pare aberant. Si cica nu sunt bani in tara. pai nu sunt bani pentru fraieri poate, ca salarii din astea sunt doar pentru aia de la ciolan.

  Asa coane Fanica si cu coana Joitica, unu la minister ..unu la ONG...merge treaba ?! Familie mare ...remuneratie mica ?! eeeh ca dupa buget ce sa ii facem.
 • +12 (20 voturi)    
  Botis (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:36)

  chris [anonim]

  Asta e cauza pentru care tara asta nu va progresa
  niciodata din cauza acestor nemernici acestor
  mizerii de oameni mai lacomi decit comunistii
  care odata ajunsi la putere fura de sting pentru ei
  si pentru generatiile viitoare de asta tin cu dintii de CIOLAN. Putin le pasa lor de Romania.
 • +8 (16 voturi)    
  TIPIC ROMNESC (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:43)

  joke [anonim]

  O PERSOANA LIPSITAT TOTAL DE DEMNITATE PROMOVEAZA PROIECTUL “Sansa la demnitate”,.....

  Oare cu cita convingere pomova acest proiect??
  • +4 (12 voturi)    
   asemanari (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:54)

   xcristi [utilizator] i-a raspuns lui joke

   tot asa Nastase cu "Trofeul calitatii" ....:) te umfla rasul-plasul!
 • 0 (14 voturi)    
  o javra (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:48)

  eu [anonim]

  cu asemenea mameluci la conducere se mai mira basescu de ce il injura lumea
 • +13 (13 voturi)    
  pt Hotnews, TimpOnline, Realitatea ... (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:48)

  Andy [anonim]

  Felicitări. În continuare aveţi şansa dvs ca jurnalişti investigaţi tenebrele "absorbţiei" fondurilor UE şi încrengăturile care leagă ONG-uri, universităţi, organisme intermediare şi ministere.

  Sunt aproximativ 2.000 de proiecte POS DRU ca cel al obscurei asociaţii EuroActiv şi în mai toate salariile echipei de proiect depăşesc cu mult 8.000 lei lunar.

  În spatele lor, o castă structurată şi protejată de astfel "manageri de proiecte", "evaluatori" şi "traineri" care "absorb" mii de Euro lunar prin salarii pentru proiecte care se limitează la conferinţe de lansare cu surle şi trâmbiţe, pliante şi bannere, steguleţe, şuete la restaurante fiţoase, activităţi de "conştientizare" a şomerilor, casnicelor sau tinerilor studenţi ... şi nu în ultimul rând bănoase şi selecte achiziţii "publice" bine cotite de ochiul prostimii, pardon cetăţenilor de rând. Totul pe banii UE - banii contribuabililor români sau germani.

  Pentru cei ce citesc aceste articole, încercaţi să aflaţi cine şi cum gestionează proiectele din fonduri structurale din oraşul sau satul dvs, ce salarii şi achiziţii îşi alocă şi ce beneficii reale aduc (locuri de muncă, infrastructură, dezvoltare locală). În majoritatea cazurilor vă veţi lovi de un zid birocratic de netrecut.
  • +8 (10 voturi)    
   Cind vad pe ce se duc banii UE (Marţi, 19 aprilie 2011, 23:09)

   aura [anonim] i-a raspuns lui Andy

   Incep sa cred ca e mai bine ca Romania are cel mai scazut grad de absorbtie a fondurilor europene.
   Cu atita coruptie generalizata, fondurile europene se irosesc, e ca si cum s-ar turna apa in nisip.
  • +4 (8 voturi)    
   foarte interesant comentariul tau (Miercuri, 20 aprilie 2011, 0:08)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui Andy

   Deci, destul de multi dintre smecherii astia din spatele proiectelor cu finantare europeana au "ventuze" si castiga cat presedintele Romaniei, de 2 ori mai mult decat un ministru, de 3 ori mai mult decat un magistrat, de 5 ori mai mult decat un medic, de 6 ori mai mult decat un profesor si de 8 ori mai mult decat un functionar de primarie.

   Disproportia parca e cam mare. 2000 de euro pe luna? Prin ce se justifica???

   In ceea ce-l priveste pe Botis, cred ca e si un iz penal. Rost de catuse.
 • +8 (10 voturi)    
  Se finito (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:48)

  MIhalcean [anonim]

  Domnul Botis si-a incheiat oficial cariera politica.Chiar daca DNA nu se autosesizeaza , fiind vorba de fonduri europene domnul Botis are zilele numarate la minister.Daca era vorba doar de fonduri de la bugetul de stat chiar ca nu avea nici o importanta incompatilitatea.
  • +5 (11 voturi)    
   stati linistit,a absorbit suficiente fonduri ca (Marţi, 19 aprilie 2011, 23:06)

   joke [anonim] i-a raspuns lui MIhalcean

   sa o duca mult mai bine decit unul care munceste cinstit.
   • +6 (8 voturi)    
    Plus ca... (Miercuri, 20 aprilie 2011, 0:18)

    bgd [utilizator] i-a raspuns lui joke

    ...un om de genul asta...a furat toata viata, nu doar acum. Deci n-avem de ce sa-i plangem de mila.
 • +3 (13 voturi)    
  firmituri (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:50)

  gigi [anonim]

  8400 lei lunar? voi va uitati la suma? atat da vantu pe un pranz, praf in ochi, iar circ si paine.

  Vrem marii corupti judecati, ii vrem pe vantu, pe nastase etc sa fie condamnati.
  • +2 (6 voturi)    
   nu sunt firimituri (Marţi, 19 aprilie 2011, 23:15)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui gigi

   8.400 lei ~ 2.000 Euro /lună/ persoană.
   Sunt peste 2.200 de astfel de proiecte dubioase şi fără impact în comunitate, fiecare cu clica de experţi, consilieri sau auditori etc, plătiţi din banul public, prin FSE-Fondul Social European (mă refer exclusiv la liniile POS DRU, unde deja aproape s-au "absorbit" cele 4 miliarde de euro aferente; nu am inclus restul programelor operaţionale, fiecare cu alocări similare).

   Fă un calcul şi vezi la ce sume imense se ajunge într-un an din astfel de salarii, plus decontările pentru chirii, leasing/achiziţii auto, catering sau consumabile.
   • 0 (0 voturi)    
    ba chiar sunt firmituri (Miercuri, 20 aprilie 2011, 10:47)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    Inseamna ca nu stii cu cat s-a privatizat petrom si care e valoarea reala, nu stii cat a pagubit FNI, nu stii cu cat se fac autostrazile in romania si nici de site-ul ala de juma de miliard

    Ia zi, crezi ca ar trebui sa alerge dupa 2200 de cazuri de 2000E fiecare sau sa umble dupa vreo 10 cazuri care au pagubit cu zeci de miliarde de euro?

    O sa ma opresc aici cu explicatile, ia painea si du-te si uita-te la circ, stomacul plin, mintea ocupata si buzunarele goale, dupa cum gandesti nu o sa se schimbe nimic, asa o sa ramai toata viata.
   • 0 (0 voturi)    
    sunt banii taiati din pensii si salarii aici (Miercuri, 20 aprilie 2011, 10:48)

    cetateanul [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    Conform circuitului financiar uniunea europeana deconteaza banii cheltuiti abia dupa certificarea cheltuielilor. Adica banii contractati (4 mld euro) sunt cheltuiti (avansati) din bugetul de stat(din economiile cu taierile) si abia dupa verificari UE face viramente (doar 15% din fonduri pana acum). Dupa cum merge treaba platile se vor sista de la UE si noi vom ramane cu banii romanesti cheltuiti pe proiecte fantoma care nu folosesc decat clicii PDL (experti, blablabla) adica se fura de la saraci pentr fara sa primeasca ceva in schimb pentru smecheri
 • +3 (9 voturi)    
  GOLANSKI (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:57)

  bifidus esensis la cap [anonim]

  Obrazu' gros, cu golaneala se tine! Neam de cretineti!
 • +6 (8 voturi)    
  bun simt (Marţi, 19 aprilie 2011, 23:28)

  Bubba dn Canda [anonim]

  Si in cazul Botis si in cazul Severin ce mi se pare imporatant pentru conducatorii politici ai Romaniei este lista totala de demnitate. Au fost prinsi si in loc sa isi dea demisia o tot lungesc in speranta ca ii scapa cineva. Acesti indivizi asteapta sa ii dea cineva afara pe usa in loc sa aiba bunul simt sa plece singuri. Si mai trist e ca probabil sunt o gramada nedovediti inca.
 • +5 (7 voturi)    
  bani publici, contract secret (Marţi, 19 aprilie 2011, 23:44)

  Ando [anonim]

  citez din articol: Contract tinut la secret. HotNews.ro a solicitat de la OIRPOSDRU NORD-VEST o copie contractului incheiat cu asociatia Euroactiv Bistrita. Reprezentantii institutiei au raspuns ca documentul nu se afla pe lista de informatii care pot fi facute publice. Cu alte cuvinte contractul este secret.


  E strigător la cer.
  Acest proiect e finanţat din bani PUBLICI, Organismul Intermediar care refuză accesul la contractul de finanţare este la rândul său o instituţie publică şi totuşi contractul este secret.
  Ce altceva mai au de ascuns? Din experienţă tind să cred că sunt indemnizaţii pentru experţi, decontări pentru maşini şi chirii şi alte dotări absolut necesare "minunatului" proiect!
 • 0 (6 voturi)    
  In sfirsit, iata heruvimii! (Miercuri, 20 aprilie 2011, 0:07)

  Liviu Iordache [anonim]

  In saptamina mare, iata, avem in fata ochilor heruvimii. Sfintii din presa au fost inconjurati imediat de ingeri, postacii, care l-au dibuit pe uciga-l toaca: Biris! Insotit, normal, de soata, a furat de la poporul european aproape 500.000 de euro, cam cit a dat Nicolaiciuc, ca tot vine acusica, pe stocul de hirtie higienica, cu care si acum se sterge la gura intregul personal cfr, care reuseste, de 2 decenii, sa aiba trenuri bucuresti-suceava cu 20 de platitori! Ei bine, de acum ne-am mintuit! O nenorocita, care, auzi la ea, face consultanta pe bani e u r o p e n i, banisorii nostri, in suma de 8.000 lei brut, 5.200 lei net, o chiaburoaica, ne-a nenorocit! Iar barbat-su, care nu a vrut sa stea de vorba cu sindicalistii (va amintiti cum l-a sictirit pe ditamai domn Petcu, lacrima cristi) ar trebui ucis cu pietre in fata fecioarelor reprezentate de bravii nostri ziaristi! Chiar, nu vi se pare ca ati innebunit cu totii?
 • 0 (6 voturi)    
  Botis (Miercuri, 20 aprilie 2011, 0:27)

  chris [anonim]

  Nelu Botis cine a fost acet tip ca sa merite sa fie
  ministru ? un nimeni un necunoscut publicului larg
  dar , dar acest tip de politician e perfect pentru ce
  are nevoie Basescu de Boc nici nu mai amintesc
  asta e tipul de mediocritate care poate fi manipulat
  usor e unul din aia care nu ies din front cind seful
  suprem zice DA el Botis nu o sa zica niciodata NU.
 • +3 (5 voturi)    
  Attila Birro (Miercuri, 20 aprilie 2011, 0:58)

  aac [utilizator]

  așteptăm o investigație jurnalistică pe măsură despre jaful pădurilor din HarKov desfășuraă de mafia locală în frunte cu LBorbely și AVereștoy. Se cere înainte să fie distrus total ecosistemul. Vorbim de miliarde de euro nu de 8000 de roni pi lunî.
 • +2 (6 voturi)    
  mmmmmm (Miercuri, 20 aprilie 2011, 1:03)

  nimeni [anonim]

  toti politicienii sunt CORUPTI,HOTI,MINCINOSI la nivelul ala nu ajungi daca esti cinstit / corect ,a si majoritatea fac parte din masonerie asa ca nu are rost sa mai discutam nimic
 • -5 (7 voturi)    
  Cum sta treaba? (Miercuri, 20 aprilie 2011, 2:43)

  Fabian [anonim]

  Scriu asa pentru a simplifica lucrurile: din punct de vedere Comisie Europeana la care lucrez nu este nimic ilegal. Rog cititorii care nu cunosc modalitatile de finantare europeana sa discute doar in cunostiinta de cauza. Finantarea vine de la CE iar 10% de la guvern. Proiectul in cauza devine un caz din punct de vedere european daca nu-si indeplineste obiectivele contractuale, adica banii sunt cheltuiti in alte scopuri. A3 si RTV nu are din pacate nici un jurnalist specializat in fonduri structurale iar ceea ce citesc este un politicianism ieftin. Sunt cunoscute cazurile de "conflicte de interese" precum: Vergu, E. Andronescu, D. Nica. Sunt practic politicieni de la toate partidele care si-au favorizat proiectele prin unitatile de management. Repet: abia la final CE prin audit va stabili daca a existat sau nu deturnare de bani? Pana atunci se fac valuri intr-un pahar!
  • +2 (2 voturi)    
   Nu ai inteles nimic! (Miercuri, 20 aprilie 2011, 8:42)

   s [anonim] i-a raspuns lui Fabian

   Nu e vorba de deturnare de fonduri ci de faptul ca unu zis botis a dat verde la un proiect unde nevasta-sa era consilier! Se cheama conflict de interese,adica a uzat de functia lui pentru a avea un avantaj patrimonial ! Intelegi ,draga Fabian?
 • -2 (2 voturi)    
  ce nu se spune sau se omite intentionat (Miercuri, 20 aprilie 2011, 6:42)

  vasile [anonim]

  Ce nu se spune sau se omite intentionat este ca toate firmele care au depus proiecte atunci au primit finantare la fel ca aceasta firma ASA CA NU VAD UNDE AU FOST AVANTAJATI.
 • +2 (2 voturi)    
  declaratiile lui Botis... (Miercuri, 20 aprilie 2011, 7:15)

  mihaela [anonim]

  penibil este Ministrul asta... am vazut declaratiile ultime pe subiect, in mod evident l-au invatat ce sa spuna, citea dupa o foaie ceva de genul: imi cer scuze pentru neplacerile (??!!!) cauzate ca sotia mea a fost angajata la asociatia cu pricina si alte bazaconii zise de Ministrul Botis... PENIBIL a fost, habar nu avea sa citeasca ceea ce i se scrisese sa spuna si oricum se vedea ca nu sunt cuvintele lui, ceva de neimaginat la un Ministru, pai cum naiba a discutat asta cu cei de la FMI si CE si BM ??!! Cand el abia bolboroseste cateva cuvinte, parca are bomboane in gura !! INCOMPETENTA da pe rascoale dar interesele personale primeaza iar la acest capitol dau clasa acesti incompetenti guvernanti ai nostri... RUSINE si demisia urgenta..
 • -1 (1 vot)    
  Nelutu Botis... (Miercuri, 20 aprilie 2011, 8:50)

  Rescatorul [anonim]

  un membru PDL cu comportament tipic PSD. Din pacate pentru PDL, acest partid care se pretinde modernist si reformist este plin de asemenea specimene. Si mai vrea sa recastige alegerile in 2012 sau 2013. Daca nu le vine mintea la cap si nu se reformeaza rapid, promovand oameni ca Theodor Paleologu, Teodor Baconschi, Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu si multi altii cu aceeasi gandire si comportament, vor avea o soarta chiar mai tragica decat a PNTCD. Pacat!!!! Odata cu PDL se naruiesc si sperantele romanilor cinstiti si muncitori de a mai putea moderniza, reforma si civiliza Romania. Sa fim oare blestemati sa traim in sucul puturos emanat de USL?
  • 0 (0 voturi)    
   Ia te uita! S-au suparat postacii USL?! (Miercuri, 20 aprilie 2011, 11:49)

   Rescatorul [anonim] i-a raspuns lui Rescatorul

   Nelutu Botis...un membru PDL cu comportament tipic PSD. Din pacate pentru PDL, acest partid care se pretinde modernist si reformist este plin de asemenea specimene. Si mai vrea sa recastige alegerile in 2012 sau 2013. Daca nu le vine mintea la cap si nu se reformeaza rapid, promovand oameni ca Theodor Paleologu, Teodor Baconschi, Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu si multi altii cu aceeasi gandire si comportament, vor avea o soarta chiar mai tragica decat a PNTCD. Pacat!!!! Odata cu PDL se naruiesc si sperantele romanilor cinstiti si muncitori de a mai putea moderniza, reforma si civiliza Romania. Sa fim oare blestemati sa traim in sucul puturos emanat de USL?
 • +3 (3 voturi)    
  Frumos nenicule, (Miercuri, 20 aprilie 2011, 9:13)

  catalin_mattei [utilizator]

  Frumos mai sta fruntasilor PDL sa se stranga scut in jurul ministeriabilului sa il apere de hienele ce vor moralitate in politica. Cinstitul domn Boc este printre primii care au luat apararea numitului domn caci deh.. daca este el cinstit macar a invatat ceva de la Iliescu: la umbra sa sa creasca oruptia. ... si imi mai amintesc de cel mai vajnic luptator anticoruptie: dl Traian Basescu.. cum era dumnealui gata sa ia gatul oricarui ministru al guvernului tariceanu acuzat de te-miri-ce sau care nu avea mapa personala buna.. si acum tace.. tace cum tace si fermecat de "calitatile profesionale" ale doamnei Udrea.. si atunci ma intorc catre onorabilii sustinatori ai PDL care se chinuie sa curete jegul lasat de ministru Botis: cu ce sunteti mai presus decat aparatorii USL?.. Rusinos.. aveti macar putina demnitate si masura in analiza
  • +2 (2 voturi)    
   nu de deturnare e vb... (Miercuri, 20 aprilie 2011, 9:19)

   umoristu [anonim] i-a raspuns lui catalin_mattei

   ci de nuante muuult mai fine decit ar putea intelege Comisia E.
   Beneficiarii proiectelor europene stau luni si luni de zile dupa un act aditional, o cerer de finantare sau una de rambursare.
   NU cred ca e cazul si la firma unde consiliaza tanti Botis...sigur proiectul merge brici, iar circuitul financiar fucntioneaza...
   In plus, se poate angaja - prin notifciare - un omulet de paie care sa ia aceeisi bani in numele sau si sa ii paseze discret doamnei sotie de ministru...
   Astea is numai 2 "detalii specific rominesti" ce nu is nu vor fi si nu au cum atrage atentia CE.
   • +1 (1 vot)    
    Romania... (Miercuri, 20 aprilie 2011, 10:08)

    catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui umoristu

    Conducatorii romani au avut o problema mult mai dificila de rezolvat decat cea de absortie a fondurilor.. o problema a carei rezolvare le-a dat reale batai de cap.. care este ea?.. cum sa furam astfel incat Comisia Europeana sa nu ne prinda!!! Sunt multe semnale ca domeniul accesarii fondurilor europene este macinat de interese dar noi ascundem gunoiul sub pres.. din cauza acestui gunoi poate ca si d-na Udrea nu a dorit sa fie audiata de parlamentarii europeni.. un parlamentar european nu are teama de persoanje ca Basescu, Udrea, Cocos si atunci ei devin dusmani de temut
 • +1 (1 vot)    
  Pastrati aparentele! (Miercuri, 20 aprilie 2011, 10:08)

  Unu' [anonim]

  Macar de dragul apartenentei la asa-zisele valori UE, guvernul trebuie sa il demita pe Botis din functia de ministru. Doar, doar le vor demonstra occidentalilor ca sunt si ei vrednici de Schengen..
 • 0 (0 voturi)    
  domnule biro, (Miercuri, 20 aprilie 2011, 19:54)

  panfil flecaru [anonim]

  saru redactor, sau hotnews....
  am trimis azi dimineatza un comentariu, oarecum favorabil dlui botis.
  au aparut sumedenie de comentarii, unul mai infierator ca altul.
  sper ca dl. botis sa'si lamureasca cazul, caci, in afara de faptul ca accesarea fondurilor s'a facut mai repede decat in alte cazuri, la o asociatie de firme si organizme cu intentii, clar, bune, fonduri destinate de comunitare pentru acea activitate de resurse umane, nu vad nimic gresit.
  sotia angajata la asociatie si sediul in imobilul proprietatea sa, am inteles ca s'au intamplat inainte ca dl. botis sa devina ministru. si ca a fost unul din initiatorii acestei laudabile actiuni de sprijin a celor ramasi fara munca...
  da, poate faptul ca fiind ministru a grabi procedura, dar nimeni nu a contestat corectitudinea si utilitatea proiectului.
  atata timp cat nu a actionat in favoarea insusirii unor avantaje materiale, nu vad nimic gresit.
  ce trebuia sa faca, sa'i inpuna nevestei, care am inteles ca e o buna specialista, doctorand in ultimul an, sa'si lase munca ca el e ministru...
  cu un salariu mai mic, probabil, ca al doamnei.
  ce discutm noi aici ?
  severin cu factura de 12 euro, inregistrat si judecat de parlamentul iorpean ?
  ce discutam, remes, nastase 4 case ?
  mitrea ? nicolaiescu ? fenechiu ?
  discutam milionul incasat de madam notar tariceanu ? tariceanu, cel care sprijinit ford si'a devenit dealer de seama al companiei ?
  ce discutam, rompetrol, contractele cu duty free shops pe otopeni, termopanele, cazul voicu, adomnitei cu elicopterul ?
  ce si'a insusit omul asta ?
  a incercat sa ajute somerii din bistritza....
  si asta, poate .
  inca nu stim.
  we assume.
  vezi benny hill, when you assume, you make an ass of u and me.
 • 0 (0 voturi)    
  POSDRU = birocratie si coruptie (Joi, 21 aprilie 2011, 11:24)

  bubu [anonim]

  Ceea ce spune POSDRU cu eficientizarea si scurtarea perioadei de depunere/aprobare este o minciuna sfruntata.
  Cunosc persoane apropiate care au depus proiectul in ianuare si inca asteapta raspunsul... Si asta dupa ce in decembrie aplicatia informatica de 2 lei s-a blocat... si nu s-a amanat pe ianuarie. Au promis initial ca raspunsurile vor veni in martie, apoi martie-aprilie, iar ultimul comunicat zice ca in mai.
  Si cica madam Botis a depus proiectul pe 19 septembrie (dupa ca sotul s-a instalat in fotoliul de ministru) si deja pe 1 octombrie (deci la 11 zile!!!) primeste aviz (evident favorabil), iar pe 28 oct se semneaza deja contractul de finantare... Si asta dupa ce POSDRU trambiteaza despre pastrarea anonimatului deponentilor pentru a nu se face disciminari... Pai eu sunt convins ca madama putea sa depuna o foaie goala si tot i se aproba. Si inca o chestie...la proiectele de tip grant (pana in 500 000 EUR) ca cel in cauza, consulantii recomanda ca salariile sa nu depaseasca 3500-4000 lei ca nu se aproba, iar madam Botis primeste dublu. Astfel de salarii in general se aproba la proiectele mari de peste 1 milion de eur. Trageti voi concluziile...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by