Comisia Juridica a Camerei Deputatilor analizeaza de aproape o luna cazul deputatilor Ciprian Florin Luca (PSD) si Vasile Berci (PNL), filmati de HotNews.ro cand votau la doua maini in cadrul sedintei din data de 8 martie 2011. Institutul pentru Politici Publice a solicitat pe 11 martie ca cei doi deputati sa fie sanctionati pentru ca au incalcat regulamentul institutiei votand si cu cartelele colegilor de banca. Dupa 41 de zile, presedintele Comisiei Juridice, deputatul PDL Daniel Buda, spune ca nu s-a luat nici o decizie in cazul celor doi deputati acesta fiind inca in analiza.

Ciprian Luca/Vasile BerciFoto: Hotnews

In data de 11 martie IPP a transmis conducerii Camerei Deputatilor o sesizare prin care solicita sanctionarea deputatilor Ciprian Florin Luca (PSD) si Vasile Berci (PNL) care, in sedinta din data de 8 martie, au votat mai multe legi folosind atat cartelele de vot proprii, cat si pe cele ale colegilor de banca. Potrivit cdep.ro, site-ul oficial al Camerei Deputatilor, cererea a fost transmisa de la conducerea institutiei la Comisia Juridica condusa de deputatul PDL Daniel Buda. Pana in prezent, Comisia Juridica nu a luat nici o decizie in cazul celor doi deputati. “Nu am luat nici o decizie in cadrul comisiei pentru ca am solicitat de la departamentul tehnic inregistrarile. Acest caz este in faza de analiza. In plus, nici nu am avut cand sa discutam aceasta situatie, avand in vedere ca am avut Codul Civil”, a declarat Daniel Buda.

Cat despre gesul celor doi deputati filmati in timp ce votau la doua cartele, deputatul PDL spune ca nu poate afirma daca cei doi sunt vinovati sau nu de incalcarea regulamentului Camerei Deputatilor. “Eu nu pot sa ma pronunt daca cei doi au votat sau nu la doua cartele. Daca au facut-o, atunci este un gest care nu face cinste unor parlamentari. Regulamentul trebuie respectat”, a mai declarat Daniel Buda.

IPP a revenit cu o noua solicitare adresata presedintei Camerei Deputatilor Roberta Anastase deoarece acesta nu a raspuns la sesizare formulata in termenul legal, adica in termen de 30 de zile.

“In data de 11 aprilie a.c., s-a implinit o luna de la sesizarea Institutului pentru Politici Publice inaintata Biroului Permanent pe care il conduceti, fara sa ne comunicati un punct de vedere, asa cum va solicitam. Va informez ca, in aceste conditii, Camera Deputatilor incalca nu numai protocolul de comunicare cu o organizatie a societatii civile dar si prevederile art. 8 din Legea nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr 27/2002, privind reglementarea activitatii de solutionare a petitilor”, se arata in scrisoarea trimisa pe adresa Camerei Deputatilor de IPP.

In sesizarea trimisa de IPP in data de 11 martie se mentioneaza urmatoarele:

  • “In sedinta de plen a Camerei Deputatilor din 8 martie 2011 pe care dumneavoastra ati condus-o, 2 deputati au fost surprinsi pe camera de luat vederi de catre reporterii HotNews.ro in timp ce votau in numele altor colegi, de banca, folosind cartelele acestora de vot electronic. Astfel, deputatul PSD Ciprian Florin Luca si deputatul PNL Vasile Berci au fost filmati de catre jurnalisti chiar in timp ce votau electronic si pentru colegii lor parlamentari, la respectiva sedinta.
  • Avand in vedere aceste aspecte, va solicitam public sanctionarea celor 2 deputati ce au utilizat in mod ilegal alte cartele de vot decat cele personale, dar si a deputatilor absenti din respectivele banci intrucat se dovedeste ca au imprumutat" cartelele colegilor pentru a vota in locul lor. Va solicitam public sa prezentati numele in clar ale deputatilor colegi de banca cu sus-numitii (deputatii Ciprian Florin Luca si Vasile Berci).

Contactat de HotNews.ro pentru a comenta faptul ca IPP a sesizat conducerea Camerei, Ciprian-Florin Luca a declarat urmatoarele:

  • “Nu vreau sa comentez in nici un fel. Nu ma intereseaza parerea dvs. Nu cred ca am incalcat regulamentul. Chiar nu ma intereseaza. Cei care m-au ales nu cred ca sunt afectati. Nu am gresit cand am votat pentru colegul meu. Nu am absolut nici o problema, avand in vedere ca toate legile s-au votat in unanimitate si colegul meu era iesit. Apreciez tupeul dumneavoastra si modul penibil in care va faceti meseria.”

Ciprian-Florin Luca (PSD) a fost ales deputat pe listele PSD in 2008 în circumscripţia electorală nr. 2 ARAD, colegiul uninominal nr. 5, fiind votat de 5.958 de alegatori. In CV-ul sau de pe site-ul Camerei Deputatilor acesta mentioneaza ca a absolvit Facultatea de Teologie din cadrul Universitatii Aurel Vlaicu din Arad si Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldiş", Arad. In Parlament a luat cuvantul de sase ori si a vorbit putin peste 21 de minute. In declaratia de avere mentioneaza cinci terenuri, trei case, trei masini. A declarat in conturi aproape 12.000 de euro si a castigat in 2010 aproape 68.000 lei.

Vasile Berci, cel de-al doilea deputat suprins de HotNews.ro in timp ce vota in locul colegului sau de banca, a declarat urmatoarele pentru HotNews.ro:

  • “Imi pare rau. Am gresit. A fost singura data cand am facut asta. Colegul meu de banca s-a ridicat si a mers putin in fata pentru a discuta cu unul din viceliderii gruplui. A fost un singur vot la care mi-a facut un semn sa apas si la cartela lui. Am facut-o, asta e! Ce va urma mai incolo, e o alta poveste. Nu am sa va spun pentru cine am votat. Vinovat nu este el, ci eu. Culpa, daca exista, imi apartine. Este unica si regretabila. Stiam ca nu este permis. Nu am sa spun ca nu stiam. Se mai fac si greseli uneori”.

Vasile Berci (PNL) este la al doilea mandat de parlamentar, intre 1996-97 a fost prefect al judetului Maramures. In prezent este deputat pe listele PNL în circumscripţia electorală nr. 26 MARAMUREŞ, colegiul uninominal nr. 7 fiind votat de 5.099 alegatori. In Parlament a luat cuvantul de sase ori vorbind in total 10 minute. In declaratia de avere mentioneaza doua terenuri si o casa. In conturi declara aproape 35.500 de euro.