Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Covasna, ca sustine programul initiat de ministrul Sanatatii, Cseke Attila, adaugand ca reforma in sanatate nu trebuie oprita aici, ci trebuie continuata pe directia consolidarii sistemului de interventie de urgenta, potrivit Mediafax:"Nu numai ca il sustin, dar consider ca este o prima etapa. Romania are cea mai mare densitate de paturi de spital la mia de locuitori din Uniunea Europeana. Cat timp vom merge pe acest mod de a asigura populatiei sanatatea nu vom face decat sa cheltuim banii in zile nesfarsite de spitalizare pentru bolnavi care in mod normal nu necesita spitalizare".

Seful statului mai spune ca, in acelasi timp, trebuie consolidat sistemul de interventie de urgenta, pentru ca oamenii care au nevoie sa poata fi transportati imediat la un spital dotat, unde sa nu existe riscul de a nu putea fi tratati, "cum se intampla la spitale foarte mici":

"Deci, sustin programul initiat de ministrul Cseke, vreau sa cred ca este doar un inceput. Spitalele fara dotare si fara un personal de inalta calificare nu pot rezolva problemele grave care apar si care necesita interventie, iar spitale in care sa asiguram doar zile nesfarsite de spitalizare pentru a se putea incasa banii de la Casa Nationala de Sanatate iarasi nu sunt utile sistemului de sanatate, duc resursa financiara, si asa putina, in directia ineficientei".

Traian Basescu a mai adaugat ca reforma in sanatate nu trebuie oprita aici, ci trebuie continuata cu concentrarea capacitatii de interventie eficienta in salvarea acelora care sunt afectati de boli grave si de accidente.

Din 1 aprilie, 67 de spitale au fost inchise, Ministerul Sanatatii propunand reorganizarea lor in camine de batrani. Angajatii din aceste unitati sanitare vor fi redistributi in alte spitale sau pot opta sa ramana angajati ai noilor camine de batrani.