Guvernul Boc, in fata celei de-a 7-a asumari a raspunderii. Executivul merge luni in fata Parlamentului cu Legea privind uniformizarea salariilor din invatamant si Codul de dialog social

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 17 aprilie 2011, 13:15 Actualitate | Politic


Guvernul urmeaza sa isi angajeze raspunderea in fata Parlamentului intr-o sedinta programata luni, la ora 16:00, pentru Legea de uniformizare a salariilor din invatamant in anul 2011, dar si pentru Codul de dialog social. Luni, de la ora 11,00, Executivul se reuneste in sedinta pentru a se pronunta asupra eventualelor amendamente transmise de parlamentari la cele doua proiecte de lege, urmand ca de la ora 16,00 premierul Emil Boc sa se prezinte in fata Camerelor reunite ale Legislativului pentru asumarea raspunderii, anunta Agerpres.

Este pentru a 7-a oara cand Guvernul Boc apeleaza la procedura asumarii raspunderii pentru a trece prin Parlament unul sau mai multe proiecte de lege. Cabinetul Boc si-a asumat pentru prima data raspunderea asupra unor proiecte de lege pe 22 iunie 2009 (proiectele Codului civil si Codului penal).


De atunci, au mai urmat alte 5 asumari ale raspunderii:
 • 15 septembrie 2009 - asumarea raspunderii pe 3 acte normative privind Educatia, salarizarea unica in sistemul bugetar si restructurarea agentiilor din subordinea Guvernului, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordului cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
 • 7 iunie 2010 - asumarea raspunderii pe proiectul de lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar (care prevedea reducerea salariilor din sistemul bugetar cu 25%), precum si pe proiectul de lege privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.
 • 28 octombrie 2010 - asumarea raspunderii asupra proiectului Legii Educatiei Nationale.
 • 14 decembrie 2010 - Guvernul si-a asumat raspunderea asupra proiectului Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, precum si a proiectului de lege privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice.
 • 8 martie 2011 - Guvernul Boc si-a angajat raspunderea pentru proiectul noului Cod al muncii.


Viitorul Cod de dialog social, elaborat de Ministerul Muncii, va reuni reglementarile privind patronatele, sindicatele, dialogul social, conflictele colective de munca, organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social.
 • Potrivit noilor prevederi, se desfiinteaza contractul colectiv de munca la nivel national si se semneaza contracte colective sectoriale doar la nivel de ramura. Proiectul mai interzice expres negocierea unor drepturi materiale care sa excedeze bugetul de venituri si cheltuieli alocat pentru institutia respectiva.
 • De asemenea, sindicatele urmeaza sa devina reprezentative doar daca au inscrisi ca membri cel putin 50% plus unu din totalul angajatilor unitatii respective. In legislatia actuala, sindicatele pot negocia in mod automat contractul colectiv de munca pe unitate daca au in componenta cel putin o treime din numarul salariatilor.
 • Functionarul care intra in greva nu va mai fi, ca pana in acum, salarizat pentru acea perioada, potrivit unei alte prevederi a proiectului de Cod de dialog social. In schimb, acestuia i se vor recunoaste asigurarile de sanatate.
 • Codul de dialog social mai prevede ca Guvernul sa se retraga din Consiliul Economic si Social, dar sa numeasca reprezentanti ai societatii civile in CES.
 • Noile prevederi au fost intens contestate de sindicate, care au solicitat Guvernului sa-si retraga proiectul de lege.


Celalalt proiect de lege care urmeaza sa fie adoptat prin angajarea raspunderii Executivului, privind salarizarea cadrelor didactice, urmareste sa stopeze in anul 2011 majorarea cu 33,4% a salariilor din invatamantul preuniversitar. Masura este luata de Guvern pentru a contracara deciziile judecatoresti prin care a fost dispusa reincadrarea dascalilor, incepand cu anul 2010, luand in considerare salariile de baza aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%.
 • Astfel, salariatii din invatamant vor fi remunerati conform anexelor proiectului de lege, care prevede salarii brute pornind de la 670 de lei pe luna - minimum pe economie - aferente posturilor de profesor, invatator, educator, maistru-instructor, cu studii medii si vechime in munca de pana la 10 ani.
 • Salariul brut de incadrare maxim, in invatamantul preuniversitar, ajunge la 1.894 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lunga durata, cu grad didactic I si vechime de peste 40 de ani, potrivit anexei la proiectul de lege.
 • Prin aplicarea legii, toate cadrele didactice vor primi, in anul 2011, un salariu calculat la nivelul de dinainte de Legea 221/2008 privind majorarea cu 50%, la care se adauga 17% - dispusa printr-o ordonanta a Guvernului Tariceanu prin care se limiteaza majorarea votata de Parlament de 50%. Cuantumului rezultat astfel i se aplica diminuarea cu 25% dispusa de Guvernul Boc in iulie 2010, dupa care se aplica o majorare cu 15% la venitul brut, acordata tuturor bugetarilor, incepand cu ianuarie 2011.
 • Conform Guvernului, daca nu se adopta proiectul de lege privind uniformizarea salariilor profesorilor, Executivul este obligat la un efort bugetar suplimentar de 500 de milioane de euro in acest an.
 • Actul normativ nu intervine in cazul drepturilor castigate in instanta de profesori, anterioare legii de plafonare, insa acestea vor fi esalonate in perioada 2012 - 2014, printr-o ordonanta de urgenta.
 • Seful Executivului, Emil Boc, a sustinut ca 95% dintre cadrele didactice nu vor fi afectate de noua lege, intrucat acestea nu castigasera in instanta drepturile pe care le blocheaza actul normativ pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea.
 • Proiectul de lege ii ameninta inclusiv cu sanctiuni penale pe ordonatorii de credite care nu aplica grilele de salarizare stabilite de Guvern.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1697 vizualizari

 • -2 (6 voturi)    
  Până când !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Duminică, 17 aprilie 2011, 20:19)

  TOLSTOI [anonim]

  Arde-v-ar focul iadului de PeDeListi nebuni,până când vă mai rabdă dascălii din România ? Pentru popi aţi avut bani,dar şi pentru magistraţi.Se cutremură ţara când trebuie să-i ajutaţi pe dascăli. R U Ş I N E
  • +3 (5 voturi)    
   asa (Luni, 18 aprilie 2011, 3:56)

   asa [anonim] i-a raspuns lui TOLSTOI

   asa este, pana cand? ia sa fi venit geoana si sa fi aprins el o flacara violeta! cu el nu s-ar fi dus banii pe biserici! cu geaoana s-ar fi dus banii pe temple de yoga, leacuri vrajitoresti si altele! cu antonescu, ce sa mai spun: s-ar fi dus banii pe ospicii (deh, fiecare cu casa lui).
   rau a facut guvernul ca a finantat bisericile. dar, totodata, la cat a taiat pana acum si ce sacrificiu politic a facut... aproape ca i se iarta aceasta pomana electorala. pana la urma, si "romania profunda" are drept de vot, iar alegerile se apropie...
 • -2 (2 voturi)    
  dovada (Luni, 18 aprilie 2011, 7:51)

  gica [anonim]

  Aceatsa este dovada derapajului adanc de la democratie. Daca modul acesta a fost inventat de guvernatrile \PSD-iste si era infierat, nimeni nu a perfectionat in asa msura aceasta eludare a practicilor normale de democratie precum actualii guvernanti.
 • 0 (0 voturi)    
  Asumarea raspunderii (Luni, 18 aprilie 2011, 12:11)

  Mihai [anonim]

  = fuga de raspundere. Au tot interesul ca sa dea legi proaste numai ca sa le iasa lor smenul. PDL impreuna cu anti-romanii de la UDMR vor sa darame tara asta de tot. Guvernul asta corupt si incompetent condus de zambaretul profesor de drept neconstitutional Boc n-au niciun interes ca in Romania sa mearga treburile ca in orice tara normala.
 • 0 (0 voturi)    
  Dascalii ar trebui sa nu mai voteze in veci PDL (Luni, 18 aprilie 2011, 19:29)

  kfkjdjg [anonim]

  Jicniri, umiliri, bataie de joc,reduceri, taieri , inselaciuni -asta este tratamentul aplicat de boc si de basescu dascalilor.
  Nimeni nu a mai avut astfel de rautate in relatia cu cadrele didactice.
  La preoti , la justitie , la S.T.S. S.I.E. S.P.P. se poate mari salariul numai la cadrele didactice si la cele sanitare nu se poate.
  Sa paraduiasca mai putini bani guvernul si ar ajunge si pentru dascali, mai ales ca acesti bani se intorc in economie si nu ar disparea in bancile straine ca la comenzile de stat .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by