Vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu (UNPR), a sustinut miercuri ca ambasadorii Tunisiei si Egiptului acreditati la Bucuresti, Saloua Bahri si respectiv Sanaa Esmail Atallah Esmail, au solicitat "sprijinul practic" al Romaniei in vederea consolidarii institutiilor democratice din statele arabe.

Diaconescu a explicat ca cei doi ambasadori asteapta din partea Romaniei o expertiza in ceea ce priveste procesul de functionare a statului de drept.

"S-a solicitat autoritatilor de la Bucuresti, dincolo de intarirea raporturilor de cooperare bilaterala si de continuare a tendintei politice pe care am avut-o cu lumea araba de foarte mult timp, si un sprijin practic, adica o expertiza in tot ceea ce inseamna constructia institutionala, aici insemnand institutii legislative - Parlament, dar si functionarea statului de drept, modul de constituire a partidelor politice si libertatea presei. (...) Doi dintre reprezentantii diplomatici - din Tunisia si Egipt - ne-au solicitat in mod direct o cooperare din acest punct de vedere, ceea ce ar reprezenta pentru statele arabe un ajutor pe care Romania il poate da chiar azi", a declarat Diaconescu, citat de Agerpres.

Acesta a sustinut ca reprezentantii statelor arabe ar dori, de asemenea, ca Romania sa fie "mai prezenta" in statele arabe, tinandu-se cont de relatiile bilaterale foarte bune dintre Romania si statele arabe.

La masa rotunda organizata miercuri la Senat de vicepresedintele Senatului Cristian Diaconescu, intitulata ''Romania europeana si tarile arabe'', au participat ambasadorii acreditati la Bucuresti din Tunisia, Egipt, Liban, Irak, Arabia Saudita, Siria, Qatar.