Propunerea legislativa privind Legea jurnalistului apatinand senatorului PNL Ioan Ghise a primit, marti, un raport de respingere din partea Comisiei pentru cultura din Senat. In favoarea unui raport de respingere au votat patru senatori, membri ai comisiei, in timp ce liberalii Cristian Topescu si Mircea Diaconu au sustinut propunerea legislativa, votand impotriva raportului de respingere. S-au abtinut de la vot presedintele Comisiei, social-democratul Sergiu Nicolaescu si Avram Craciun (PSD), relateaza Agerpres.

In timpul dezbaterilor, la care au fost invitati si reprezentanti ai Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind, Asociatiei jurnalistilor din Romania si Agentiei de Monitorizare a Presei, senatorul PSD Georgica Severin a sustinut ca va vota in favoarea unui raport de respingere a legii jurnalistului. "Nu avem nevoie de o lege care ingradeste dreptul persoanelor de a se exprima", au argumentat acestia.

Georgica Severin a sustinut ca, prin aceasta propunere legislativa, "se incearca blocarea accesului celor tineri in aceasta meserie". "Spuneti ca nu avem profesia de jurnalist reglementata prin lege. Dar bloggeri avem? Nu. Este ca si cu girafa - spunem ca nu exista fiindca nu am vazut-o noi. Nu putem sa negam evidentele. (...) Am o intrebare, totusi, cititorul de prompter, care este persoana cea mai cunoscuta, cea mai vizibila, ce este? jurnalist sau cititor?", a afirmat acesta.

Senatorul democrat-liberal Radu F. Alexandru a precizat ca nu sustine propunerea legislativa initiata de liberalul Ioan Ghise fiindca, atunci cand se vorbeste despre capacitatea de autoreglare a presei, "se vorbeste de fapt despre un deziderat, despre o idealitate, cu rezultate putin notabile, ca sa nu le numim invizibile".

Si senatorul PDL Gheorghe Birlea a sustinut ca va vota impotriva propunerii legislative, motivand ca aceasta "nu este oportuna in forma actuala". "Eu totusi cred in organizatiile profesionale, cred in capacitatea presei de a se autoreglementa, fiindca avem de-a face cu o meserie vocationala", a explicat democrat-liberalul.

Presedintele Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind, Cristi Godinac, a sustinut ca propunerea legislativa a lui Ioan Ghise este neconstitutionala si incalca si mai multe prevederi internationale - Conventia Drepturilor Omului si Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Propunerea legislativa privind Legea jurnalistului a primit, pe 22 martie, un aviz negativ din partea Comisiei pentru drepturile omului din Senat si din partea Comisiei juridice din Senat, fiind acceptata propunerea presedintelui Comisiei, Gyorgy Frunda (UDMR), de constituire a unui grup de lucru care sa elaboreze, pe baza propunerilor Clubului Roman de Presa si ale asociatiilor profesionale, un nou proiect de lege pe aceasta tema.

Gyorgy Frunda a sustinut, la acel moment, ca o noua propunere legislativa pentru reglementarea domeniului presei ar putea fi depusa la Parlament in luna iunie, daca asociatiile profesionale ar trimite Comisiei pentru drepturile omului, pana la 3 mai, propunerile lor.

''Legea jurnalistului'' propusa Parlamentului de Ioan Ghise doreste sa reglementeze cadrul juridic privind desfasurarea activitatii de jurnalist realizata de persoane fizice care "isi asuma voluntar responsabilitatea publica morala si legala de a aduce la cunostinta cetatenilor, prin produse jurnalistice, informatii de interes public local, zonal, national sau international" si care poseda o asa-numita "Carte de jurnalist".

Potrivit lui Ghise, jurnalistul poate fi orice cetatean roman care are capacitatea de exercitare a drepturilor civile si politice, care nu a fost condamnat penal, care a indeplinit criteriile de atestare a calitatii de jurnalist (o data la trei ani) si care are aptitudini jurnalistice confirmate de practica jurnalistica de cel putin doi ani.

O prevedere importanta a legii se refera la faptul ca "niciun delict de presa nu poate intra sub incidenta reglementarilor Codului penal", jurnalistul fiind monitorizat de un organism numit "Ombusman mass-media", care analizeaza toate sesizarile privind savarsirea delictelor de presa.