Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a adoptat, marti, raport de respingere a propunerii de reglementare a activitatilor cu caracter sexual, initiata de deputatul PDL Silviu Prigoana, anunta Agerpres. Raportul de respingere a fost votat cu 14 voturi pentru, 1 vot impotriva si 3 abtineri.

La iesirea din sedinta Comisiei, deputatul PDL a declarat ca nu s-au adus nici un fel de argumente pentru respingerea raportului, "doar s-a votat si atat".

Deputatul Silviu Prigoana a sustinut ca nu este dezamagit de rezultatul votului dat de deputatii juristi, dar si-a exprimat surprinderea cu privire la faptul ca presedintele Comisiei, Daniel Buda, a afirmat ca Romania nu e pregatita pentru asemenea lege.

"Am ramas surprins ca domnul presedinte al Comisiei Juridice, domnul Buda, a facut afirmatia ca Romania nu e pregatita pentru o asemenea lege. Adica fenomenul exista, nu mai e incriminata de Codul penal, nu mai constituie infractiune, prin adoptarea noului Cod penal constituie contraventie. Adica, ori ca traversezi strada, ori ca te prostituezi, e acelasi lucru. (...) Domnul presedinte, chiar m-a distrat cand a spus ca Romania nu e pregatita sa adopte o asemenea lege. De fapt nu e o lege, e o reglementare pentru ca astazi prostitutia e legala nu mai trebuie reglementata. Si Romania nu e pregatita sa adopte astfel de reglementari, cu toate ca in perioada interbelica in Romania, cand, culmea, premier era Miron Cristea, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, functiona legea si functiona bine si n-a avut de spus nimic, nici macar Biserica", a declarat Silviu Prigoana la iesirea din sedinta Comisiei Juridice.

Acesta a acuzat ipocrizia colegilor sai deputati. "Ipocrizia traieste langa noi la fel ca si prostitutia", a spus Prigoana, care a anuntat ca va reveni cu o noua propunere legislativa privind incriminarea prostitutiei.

"Voi reveni cu o propunere legislativa de incriminare in Codul penal a prostitutiei. Adica, sa se treaca inapoi ca infractiune pentru ca nu vreau sa ramana nereglementata. Ori va fi infractiune, ori va fi reglementata ca infractiune si cu asta basta! Adica Germania a avut acceasi problema pana-n 2002, moment in care au reglementat chestiunea prostitutiei pentru ca si ei au avut aceleasi probleme, de infractionalitate, neplata taxelor inspre bugetele de sanatate si mari probleme cu bolile venerice. O mare parte din bugetul Romaniei se duce in tratarea bolilor venerice, care, dupa lege, sunt gratuite", a declarat deputatul PDL.

Despre votul din plen care va urma, Prigoana a spus ca "daca va fi vot secret cu bile, va trece".

"In momentul in care va fi un vot electronic pe cartela, sau cu mana ridicata, toti avem mame, popi care ne spovedesc si asa mai departe, si atunci constiinta noastra va spune 'nu putem sa facem noi asa ceva, ca nu suntem pregatiti'. Pare-se ca noi regresam, pentru ca acum 70 de ani era reglementata si legala aceasta activitate in Romania, asa cum va fi peste tot peste cativa ani. Dar, ma rog, la noi totul se petrece cu incetinitorul", a mai spus Silviu Prigoana.

Raportul final al Comisiei juridice privind reglementarea activitatilor cu caracter sexual va fi inaintat plenului Camerei Deputatilor, camera decizionala in acest caz.

Senatul a respins, la inceputul acestei luni, proiectul de lege privind legalizarea prostitutiei initiat de deputatul democrat-liberal.

Proiectul de lege prevede desfasurarea activitatilor cu caracter sexual in conditiile unei autorizari prealabile, pentru persoane care au implinit 20 de ani si sunt apte din punct de vedere medical. Acesta mai prevede ca autorizatia ar urma sa fie emisa de primarii localitatilor, pe baza unui aviz emis de o structura specializata a MAI.