Eurodeputatul italian Enrico Francesco Speroni, membru al partidului extremist Liga Nordului si cunoscut pentru ca a propus in urma cu peste 5 ani "transferarea la Guantanamo" a eurodeputatilor care tulbura desfasurarea lucrarilor PE, va fi raportor in cazul ridicarii imunitatii lui Adrian Severin. Informatia a fost furnizata agentiei Mediafax de reprezentanti ai PE si confirmata de Cabinetul europarlamentarului italian.

Cererea de ridicare a imunitatii europarlamentarului Adrian Severin nu a intrat pe agenda discutiilor Comisiei JURI, reunita saptamana aceasta pentru trei zile de lucrari la Bruxelles.

Subiectul ridicarii imunitatii lui Severin a fost insa discutat la o reuniune a coordonatorilor de grup (intalnire cu usile inchise a coordonatorilor fiecarei familii/grup politic reprezentat in comisia parlamentara respectiva - n.r.). Concluzia a fost ca in cazul lui Severin sa se aplice procedura normala de ridicare a imunitatii, iar raportor a fost desemnat europarlamentarul italian Enrico Francesco Speroni.

Speroni reprezinta in PE partidul italian de extrema dreapta Liga Nordului, care este afiliat la Grupul Europa Libertatii si Democratiei din PE. Acest grup politic din Parlamentul European este format din reprezentantii partidelor de extrema dreapta eurosceptice.

De altfel, cunoscut ca eurosceptic, Speroni - fost sef de cabinet al lui Umberto Bossi - s-a facut remarcat, printre altele, cand PE se pregatea sa voteze un nou regulament de conduita al europarlamentarilor in timpul sedintelor, cu sanctiuni fata de eurodeputatii care tulbura buna desfasurare a lucrarilor. Enrico Francesco Speroni introdusese un amendament care cerea "transferarea la Guantanamo a eurodeputatilor necivilizati". Amendamentul a fost insa respins.