Deputatul PDL Theodor Paleologu si-a depus, luni, la sediul Partidului Democrat Liberal, candidatura la sefia partidului, odata cu motiunea intitulata "Privind spre viitor".

Toader PaleologuFoto: AGERPRES

El a mentionat ca se adreseaza, in primul rand, tinerilor, intelectualilor si celor care nu detin functii in partid.

"Sunt putin emotionat pentru ca este prima data cand candidez la presedintia unui partid. Chiar daca am spus si repet acest lucru: motiunea mea are si darul, sper, de a destinde atmosfera in partid, nu inseamna ca nu este un demers cat se poate de serios", a spus fostul ministru al Culturii, dupa depunerea candidaturii si a motiunii intitulate "Privind spre viitor".

El a mentionat ca motiunea sa a fost semnata de catre 35 de sustinatori, in principal sprijinul venind de la democrat-liberali de la Iasi, Bucuresti si Sighisoara.

"Aceasta combinatie de surse ale semnaturilor este partial intamplatoare, pentru ca a trebuit tarziu sa intru in cursa, dar este semnificativ pentru ca este vorba de o motiune pornita, fara indoiala, din organizatia de Bucuresti. (...) O motiune minoritara isi are filosofia ei. Exista o filosofie a motiunilor minoritare de a se adresa unor segmente din partid si de a selecta anumite teme. Motiunea mea, ati vazut, este foarte scurta, fiind scurta sper ca o s-o citeasca foarte multa lume. Se citeste repede. Este scrisa doar de mine, fara niciun fel de grup sau echipa care sa ma fi ajutat in redactarea acestei motiuni", a explicat Paleologu.

"Ma adresez cu precadere celor nou veniti in partid, celor veniti dinspre orizonturi si sensibilitati politice de dreapta, liberali, crestin-democrati, conservatori. Ma adresez tineretului din partid, intelectualitatii din partid, cei fara functii si grade in partid. Veti vedea, in lista mea de sustinatori nu sunt deputati, senatori, sefi de filiale. Sunt primari, vice-primari, consilieri generali, consilieri locali, ceea ce evidentiaza ancorarea demersului meu in democratia locala si in insistenta mea pe care o am asupra politicilor dezvoltarii durabile", a mai spus Paleologu.

Tot luni si-au depus candidaturile pentru sefia PDL si cei doi contracandidati ai sai - premierul Emil Boc si secretarul general al partidului, Vasile Blaga.

Spre deosebire de Blaga si Boc, care au venit insotiti de o parte dintre sustinatorii motiunilor pe care le-au depus, fostul ministru al Culturii a venit la sediul PDL insotit doar de doua persoane si fumand pipa, relateaza Agerpres.

Deputatul Paleologu a primit luni dimineata, in sedinta Biroului Permanent National, derogarea de vechime pentru a se putea inscrie in cursa pentru conducerea partidului.

Alegerile pentru presedintia PDL vor avea loc la Conventia Nationala din 14 mai.

Inainte de alegerile generale din 2008, Theodor Paleologu a fost ambasadorul Romaniei in Danemarca si Islanda, functie din care a demisionat pentru a participa la scrutinul uninominal.

In decembrie 2008 a devenit ministru al Culturii, Cultelor si Patrimoniului National in Guvernul condus de Emil Boc, functie pe care a detinut-o pana in 2009.

Theodor Paleologu (38 de ani) s-a nascut la 15 iulie 1973, la Bucuresti. A urmat cursurile Universitatii Sorbona din Paris, unde a obtinut licenta. Intre 1998 - 2001 a devenit doctor in studii politice la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales de la Paris, urmand in aceeasi perioada si cursurile Ludwig-Maximilians Universitat din Munchen.