Emil Boc si Vasile Blaga intra luni,11 aprilie, oficial in cursa pentru sefia PDL. Cei doi au decis sa-si oficializeze in aceeasi zi candidaturile pentru a da un semnal de unitate in partid dupa tensiunile din ultima perioada. Alegerile pentru sefia PDL se desfasoara in contextul luptelor interne in partid, scaderii drastice in sondaje in urma masurilor anti-criza luate de catre Guvern in 2010 dar si sub semnul amenintarii opozitiei cu suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Emil Boc si Vasile BlagaFoto: Agerpres

Cei doi lideri democrat liberali isi vor anunta, luni, candidaturile la sefia PDL si isi vor depune depune motiunile cu care vor candida la congresul din 14 mai al partidului. Emil Boc va face anuntul in cadrul unei conferinte de presa programata la ora 13:00 iar, Vasile Blaga la ora 14:30.

Conform regulamentului intern candidatii la sefia PDL au nevoie de sustinerea a cel putin zece organizatii judetene si de 35 de semnaturi care vor trebui sa insoteasca motiunea.

Emil Boc si-a numit motiunea "Romania dreapta. Romania puternica" si, conform surselor Hotnew.ro, este semnata de 33 de lideri de organizatii si de aproximativ 100 de parlamentari. In echipa lui Boc se inscriu lideri ca Elena Udrea, Gheorghe Flutur, Valeriu Stoica, Raluca Turcan, Roberta Anastase, Ioan Oltean, Anca Boagiu, Gheorghe Falca, Ion Ariton, Ioan Botis, Teodor Bachonschi, Sever Voinescu.

Boc beneficiaza de sustinerea a 33 de organizatii printre care se numara: Neamt-Gheorghe Stefan(Pinalti), Brasov-George Scripcaru, Arad-Gheorghe Seculici, Dambovita-Florin Popescu, Cluj-Daniel Buda, Bistrita-Ioan Oltean, Suceava -Gheorghe Flutur, Bacau-Gabriel Berca, Mehedinti-Mihai Stanisoara, Sibiu-Ion Ariton, Olt-Darius Valcov, Vrancea-Alin Trasculescu, Galati-Mircea Toader, Arges-Mircea Andrei, Bucuresti, PDL Diaspora, PDL Tineret.

Surse democrat liberale din tabara lui Emil Boc au declarat pentru Hotnews.ro ca acesta va incepe campania prin organizatii imediat dupa anuntarea candidaturii pe lista figurand PDL Giurgiu, Pdl Prahova.

  • Emil Boc: "In pofida faptului că în cursa pentru preşedinţia PDL sunt trei candidaţi, partidul este unul democrat, iar competiţia este una între colegi. Şi asta nu înţelege multă lume, că noi, în PDL, suntem şi rămânem prieteni".

Cel de-al doilea candida la sefia PDL, secretarul general al PDL Vasile Blaga, este corespondentul garzii vechi a partidului si ii are alaturi ca si sustinatori pe Radu Berceanu, Adriean Videanu, Sorin Frunzaverde, Cezar Preda, Cristian Boureanu si Sulfina Barbu. Motiunea acestuia se numeste "O Romanie dreapta, o Romanie europeana” si este sustinuta de 14 organizatii judetene si o serie de 70 de parlamentari, conform surselor citate. Blaga va incepe campania in teritoriu in luna mai.

Printe sustinatorii sai se numara filialele Alba-Mircea Hava, Bihor-Petru Filip, Buzau-Cezar Preda, Caras Severin- Sorin Frunzaverde, Constanta-Gigi Chircu, Dolj-Radu Berceanu, Iasi - Marius Spanu, Ilfov - Cristache Radulescu, Teleorman-Lucian Militaru, Timis-Constantin Ostaficiuc, Tulcea-Victor Tarhon, Valcea-Dorel Jurcan.

  • Vasile Blaga: "Noi între noi suntem prieteni, ceilalţi sunt adversari politici. Asta trebuie înţeles. Pot să am oricând o părere pro sau contra lui Emil (Boc - n.r.), dar niciodată nu-l voi lăsa pe Emil pentru Geoană, Olga, Crinuţ sau altul".

Un al treilea candidat la sefia PDL este Theodor Paleologu care, pe ultima suta de metri, a anuntat ca se inscrie in cursa pentru sefia PDL . Motiunea lui Paleologu se numeste „Privind spre viitor” insa este cotata cu foarte putine sanse la congresul din 14 mai. Paleologu isi anunta candidatura tot luni, la ora 15:30.

Cu doua saptamani inaintea depunerii candidaturilor Emil Boc si Vasile Blaga au decis sa-si anunte in aceeasi zi candidaturile la sefia PDL pentru a da un semnal de unitate la nivelul imaginii publice si pentru a tempera luptele interne. Conform surselor citate, pe 28 martie, in sedinta conducerii centrale, Blaga i-ar fi atras atentia premierului ca, prin mentinerea starii de tensiune si conflict la nivelul conducerii, PDL risca sa scape de sub control situatia in teritoriu.

Pacea nu a durat prea mult si, cu patru zile inaintea anuntului oficial, echipele celor doi candidaţi la şefia PDL, Emil Boc şi Vasile Blaga, au intrat in conflict, acuzandu-se de plagiat in cazul titlurilor motiunilor, care seamana izbitor.

Viceprepresedintele PDL, Valeriu Stoica, a făcut joi publica varianta aleasa de echipa premierului, fapt care a stranit acuzatii din partea echipei lui Vasile Blaga. Vicepreşedintele Cristian Boureanu a declarat ca "titlul anunţat de Valeriu Stoica a fost una dintre variantele de lucru pentru titlul moţiunii lui Blaga în focus-grupurile pe care le-am comandat acum două săptămâni"

In replica, sustinatorii lui Boc au explicat ca la titlu şi program se lucrează de mai bine de o lună."Eu am fost printre cei zece oameni din echipa premierului care au decis varianta finală, nu am copiat nimic. Am avut iniţial »România dreaptă» ca titlu, apoi am ataşat şi »România puternică», atâta tot. Sunt răutăţi şi nimic mai mult! Este surprinzător însă, în condiţiile în care, iniţial, echipa lui Blaga vorbea despre alt titlu, iar după anunţul nostru, a venit cu altă variantă”, a explicat vicepresedinte PDL Roberta Anastase..

Miza alegerilor interne din PDL

Alegerile pentru sefia PDL se desfasoara in contextul luptelor interne in partid, scaderii drastice in sondaje in urma masurilor anti-criza luate de catre Guvern in 2010 dar si sub semnul amenintarii opozitiei unite intr-o alianta. PDL risca sa piarda alegerile in 2012 iar presedintele Traian Basescu, ramas fara o majoritate politica, se vede mai departe amenintat cu suspendarea din functie.

Dupa remanierea fortata din toamna a lui Radu Berceanu si Adriean Videanu si demisia lui Vasile Blaga de la Interne, in interiorul PDL s-a declansat o lupta subterana pentru controlul partidului si s-au conturat doua tabere.

Pe de o parte, oamenii fideli presedintelui Traian Basescu, reprezentati de Emil Boc, Elena Udrea, Gheorghe Falca, George Scripcaru, Roberta Anastase, Raluca Turcan si asa numitii reformisti Sever Voinescu, Cristian Preda si Monica Macovei iar de cealata parte tripleta Blaga-Videanu-Berceanu si apropiatii acestora.

Sursele Hotnew.ro declarau in aceea perioada ca, dupa retragerea din functia de ministru al Internelor, Vasile Blaga nu va renunta usor la influenta pe care o exercita in partid. Simtindu-si pozitia amenintata, secretarul general a anuntat, in 13 octombrie 2010, pentru cotidianul Gandul, ca este posibil sa candideze la sefia PDL daca "lucrurile se vor tensiona in partid", la interventia "unor colegi" care se grabesc sa arda etapele pentru a accede la functii.

"Voi candida cu siguranţă la noul Congres. Nu mi-am dorit niciodată să candidez la preşedinţia partidului. Nu ştiu cum vor evolua lucrurile, dar voi candida cu siguranţă pentru o funcţie în partid.(...)Dacă lucrurile vor evolua spre o tensionare a relaţiilor din partid, da”, a declarat Blaga.

Din decembrie 2010 reprezentantii garzii vechi si-au facut lobby intens in interiorul organziatiillor PDL pregatind candidatura lui Vasile Blaga.

Pe 13 martie in cadrul unei intalniri la Vila Lac 1, Emil Boc ii anunta pe democrat liberali ca intentioneaza sa candideze pentru un nou mandat de presedinte al PDL. A doua zi, presedintele Traian Basescu, intr-un interviu acordat televiziunii publice, isi declara sutinerea pentru Boc si lanseaza afirmatia ca "in PDL s-a furat startul în cursa pentru şefia formaţiunii", facand referire la Vasile Blaga care incepuse să strangă deja semnături de sustinere.

Odata ce Emil Boc si-a exprimat intentia de a intra in cursa, oamenii fideli presedintelui Traian Basescu reprezentati de Elena Udrea, Gheorghe Falca, George Scripcaru, Roberta Anastase, Raluca Turcan s-au pozitionat in spatele candidaturii lui Emil Boc.

La o zi dupa ce Boc a facut anuntul, s-au regrupat taberele in interiorul PDL. O serie de lideri de organizatii care au semnat pentru candidatura lui Vasile Blaga si-au schimbat optiunea. Dupa ce Boc si-a anuntat intentia de a intra in cursa, a aparut stirea ca Guvernul a alocat pentru primariile din teritoriu fonduri de aproximativ 90 milioane euro pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive in mediul rural.

Sefi de organizatii, precum cele conduse de Ioan Oltean, Mihai Stanisoara-Mehedinti si Mircea Andrei- Arges, Darius Valcov - Olt, Mircea Man- Maramures, Ion Ariton-Sibiu, Ioan Holdis - Satu Mare, Gabriel Berca-Bacau sustinatori publici ai lui Blaga au trecut in tabara premierului.

Vicepresedintele PDL, Sorin Frunzaverde renunta la candidatura pentru sefia PDL si isi declara sustinerea publica pentru Vasile Blaga.

Presedintele PSD Bucuresti Elena Udrea impune organizatiilor de sector care semnasera pentru sustinerea lui Blaga sa-si schimbe optiunea. Bogdan Cantaragiu lider la sector 1, Silvian Ionescu la sectorul 3, Romeo Raicu lider la sector 4 si Daniel Pirpiliu de la sectorul 5 semnasera initial pentru sustinerea lui Vasile Blaga. Cei patru sunt fideli secretarului general al PDL pentru ca i-a sprijinit la sefia organizatiilor de sector pe care le reprezinta.

Pe 16 martie, Udrea convoaca o sedinta extraordinara la Bucuresti si anunta ca organizatia a hotarat sustinerea candidaturii lui Emil Boc la sefia partidului. "Am dat un vot politic pentru a nu mai exista aceste interpretari ca Organizatia de Bucuresti merge o parte intr-un fel, o parte intr-un fel. A fost un vot politic in urma acestor dezbateri si in unanimitate (15 voturi din 15 - n.r.) organizatia si-a exprimat sprjinul pentru Emil Boc, urmand ca la aparitia motiunii sa procedam conform Statutului", a anuntat Udrea, potrivit agentiei Agerpres.

Pe 17 martie Biroul Politic al organizatiei sector 1 Bucuresti decide sa-i retraga sustinerea presedintelui Bogdan Cantaragiu. In urma unor discutii a conducerii centrale, Blaga intoarce votul organizatiei de sector si Cantargiu ramane in functie.

Conflictul Boc-Basescu

Sursele HotNews.ro sustin ca presedintele Traian Basescu i-a cerut lui Emil Boc sa plece din fruntea Guvernului inainte de alegerile interne din PDL, mai exact pana in Paste. Presedintele a pledat pentru o innoire a imaginii Guvernului care ar ajuta la redresarea partidului. Discutia ar fi avut loc dupa ce Emil Boc si-a anuntat in interiorul partidului candidatura si dupa ce a reusit sa stranga in jurul sau o majoritate confortabila de sustinatori.

Conform acelorasi surse, Boc l-ar fi asigurat pe Traian Basescu ca a doua zi dupa congresul PDL isi va depune mandatul de premier. In urma discutiei - sustin sursele HotNews.ro - relatiile dintre premier si presedinte s-au racit, Traian Basescu transmitandu-i acestuia ca a pierdut sprijinul sau si ca va evita sa-l mai sustina public la sefia PDL. Potrivit surselor HotNews.ro, exista temerea ca, renuntand la functia de premier, Emil Boc risca sa piarda si sefia partidului, in favoarea lui Vasile Blaga.

Tema demisiei premierului este una veche si a fost dezbatuta intens la intalnirile de la Vila Lac1 de la inceputul lunii februarie. Traian Basescu s-a intalnit si cu democrat liberalii si in cadrul discutiilor a pledat pentru numirea unui premier tehnocrat in frunte Guvernului si retragerea lui Emil Boc la sefia PDL.

"Discuţiile s-au oprit la ceea ce ar trebui să fie eventual un prim-ministru şi opţiunile majoritare aseară au fost pentru continuarea cu actualul premier. Eu am avut opţiunea unui premier tehnocrat. Şi nu sunt în poziţia de a merge împotriva opţiunii majoritare", declara Basescu la finalul sedintei.

Episodul reformistilor

Pe 30 martie Cristian Preda, Monica Macovei si Sever Voinescu si-au lansat pe bloguri o platforma cu 35 de idei pentru ca PDL sa devina "un partid popular modern", precizand ca, desi este vremea semnaturilor, ei cred ca este vremea dezbaterilor. Cei trei au renuntat sa intre in cursa alegerilor interne din PDL si prefera sa dea tonul dezbaterilor in partid.

Potrivit surselor Hotnews.ro, cei trei democrat liberali nu vor depune o motiune pentru sefia PDL si asta pentru ca nu beneficiaza de sustinere in interiorul partidului. Totusi, conform surselor citate, ideile propuse de Preda, Macovei si Voinescu au sanse mari sa fie cuprinse in proiectul lui Emil Boc.

Sedinta Consiliul National de Coordonare al PDL din 5 martie a fost marcata, de atacuri dure la scena deschisa intre reformistii Cristian Preda, Monica Macovei si greii partidului Vasile Blaga si Radu Berceanu. Dupa ce in urma cu o zi, Colegiul Director a respins criteriile de integritate, Preda si Macovei au cerut explicatii democrat-liberalilor. Afirmatia lui Preda conform careia prefera sa renunte la cei 200 de primari cercetati penal decat la voturile cetatenilor i-a iritat pe democrat liberali.

Secretarul general al PDL,Vasile Blaga i-a replicat acestuia ca "nu trebuie sa faca declaratii populiste doar de dragul de a fi in joc"si i-a sugerat ca "o decizie luata trebuie respectata". Si Radu Berceanu i-a apostrofat:"Veniti decat(sic!) la sedintele la care este televiziunea". Dupa ce Preda si Macovei au fost pusi la zid de garda veche, delegatii PDL le-au dat lovitura de gratie: adoptarea statutului fara criteriile de integritate.