Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, intr-un interviu pentru publicatia italiana Gazeta Romaneasca, ca propune dezbaterea ideii unui sistem de vot pentru romanii din diaspora, prin care acestia sa fie obligati sa plateasca cel putin un impozit in tara pentru a putea vota.

"Ne gandim la un sistem in care, pentru cei care nu traiesc pe teritoriul Romaniei, conditionam dreptul la vot de plata a cel putin unui impozit in tara, ca e teren, ca e casa, ca e alt tip de venit impozitat," a spus Antonescu. "Nu e opinia mea finala. imi dau seama ca e un subiect controversat si ca ideea ar putea naste polemici. Dar cred ca o dezbatere, atat asupra principiului, cat si asupra metodei, merita facuta," a adaugat el.

Liderul liberal considera ca trebuie sa participi la administrarea statului pentru a participa la luarea unor decizii.

"In timpul revolutiei americane, cei din colonii spuneau "no taxation without representation". Eu as spune astazi 'no representation without taxation'. In fond, ca si cetatean, esti 'coactionar' al statului. Nu poti doar sa decizi asupra administrarii lui, dar sa nu participi cu nimic," a spus el in cadrul interviului.

Antonescu a spus ca PNL se opune votului prin corespondenta, de "teama" ca acesta este doar un instrument de fraudare a alegerilor.

"Daca nu am avea precedentul lui 2009 si dubii extrem de serioase privind corectitudinea cu care institutiile statului dominate de PD ar gestiona un asemenea sistem, poate ca nu ne-am opune de principiu votului prin corespondenta. Atata vreme insa cat statul PD-ist functioneaza asa cum functioneaza, mi-e teama ca votul prin corespondenta nu e decat unul dintre instrumentele prin care se pregateste fraudarea alegerilor viitoare in scopul perpetuarii actualei puteri," a spus liderul liberal.

Antonescu a recunoscut ca trebuie simplificata participarea romanilor din strainatate la procesul electora, pentru ca "nu poti sa ceri unui roman, oricat simt civic ar avea, sa se deplaseze 100, 200 km pentru a gasi cea mai apropiata ambasada sau cel mai apropiat consulat, deci cea mai apropiata sectie de votare". Votul prin corespondenta sau electronic pot fi formule numai daca sunt administrate de institutii impartiale.