PNL va depune cinci motiuni simple pe sanatate, in urmatoarele saptamani, a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa desfasurata la Targu Mures, presedintele Comisiei de sanatate din PNL, Eugen Nicolaescu, citat de Mediafax.

Nicolaescu a spus ca in urma intalnirii regionale cu reprezentantii filialelor PNL din Transilvania, care a avut loc, vineri dupa-amiaza, la Targu Mures, pe langa cele trei teme referitoare la problemele din sistemul sanitar pe care se intentiona depunerea de motiuni simple, au mai fost semnalate inca doua.

Astfel, pe langa problemele legate de reorganizarea unitatilor sanitare cu paturi, situatia medicilor de familie si cea a compensarii medicamentelor, au mai fost semnalate si "alocarea defectuoasa si netransparenta" de sume pentru plata furnizorilor de servicii medicale, de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele judetene, si deficiente grave in ce priveste chirurgia cardiaca, in special cea pediatrica.

Ca urmare, Comisia de sanatate din PNL a decis sa ceara grupului liberal din Camera Deputatilor sa elaboreze si sa depuna cinci motiuni simple pe sanatate, in urmatoarele saptamani, a spus Nicolaescu.

"Cerem public Curtii de Conturi sa verifice modul de alocare a fondurilor de catre CNAS si casele judetene de asigurari de sanatate", a spus Nicolaescu.

Nicolaescu a apreciat ca statul roman este "iresponsabil si inconstient", intrucat aloca fonduri insuficiente pentru chirurgia cardiaca pediatrica in tara, iar parintii copiilor nascuti cu malformatii cardiace ii opereaza in strainatate, astfel ca in final Romania plateste de cateva zeci de ori mai mult decat daca ar bugeta corespunzator acest domeniu.

El a spus ca motiunile au ca scop aducerea in fata opiniei publice a problemelor grave din sistemul sanitar, punerea unei presiuni pe guvernanti, demiterea ministrului Sanatatii, Cseke Attila, si a presedintelui CNAS.

Potrivit sursei citate, statul roman este restant in ce priveste medicina de urgenta, medicina de familie, dar si programele nationale de sanatate si, desi exista bani din taxa de viciu, acestia sunt blocati la Ministerul Finantelor.

Nicolaescu a spus ca spera ca motiunile sa fie sprijinite si de parlamentari ai puterii, data fiind natura lor, si ca, odata adoptate, masurile propuse - renuntarea la inchiderea de spitale si unitati etalon ale medicinei romanesti, renuntarea la coplata, in forma actuala, analizarea si revederea urgenta a sistemului de compensare a medicamentelor - devin obligatorii.

Liderul PNL Covasna, Marius Obreja, spunea, miercuri, ca partidul pregatea trei motiuni simple pe sanatate, una pe medicina de familie, a doua pe reorganizarea si restructurarea spitalelor, iar a treia pe coplata si medicamentele compensate.