Institutul pentru Politici Publice (IPP) ii cere europarlamentarului Adrian Severin, printr-un comunicat transmis joi, "sa dea dovada de decenta" si sa demisioneze din Parlamentul European.

IPP mentioneaza ca Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European (S&D) a aprobat, in unanimitate, excluderea eurodeputatului roman Adrian Severin din acest grup si ca PSD, al carui vicepresedinte este, ii cere demisia din partid.

"Adrian Severin, membru al Parlamentului European este acuzat de coruptie in urma unor dezvaluiri de presa din care rezulta ca deputatul Severin ar fi conditionat depunerea unor amendamente de primirea unor sume de bani de la presupuse firme de lobby. Institutul pentru Politici Publice (IPP) constata in aceste conditii ca alesii romani, atat cei din legislativul de la Bucuresti cat si cei din legislativul de la Bruxelles nu au simtul raspunderii fata de alegatori. Aflati in situatia de a li se cere demisia pentru anumite fapte de care sunt suspectati, acestia au mai degraba grija sa protejeze imaginea partidului decat sa isi asume raspunderea in fata alegatorilor. IPP ii cere eurodeputatului Severin sa actioneze onorabil in situatia actuala si sa paraseasca cu demnitate Parlamentul European, incetand a mai face de ras Romania. Situatia in care a intrat eurodeputatul Severin nu este exclusiv o problema politica, ci in primul rand una de reprezentare rusinoasa, in acest moment, a tuturor romanilor, la nivelul Parlamentului European", sustine IPP, citat de Mediafax.

Alti doi eurodeputati, austriac si sloven, aflati in aceeasi situatie, au demisionat inca din a doua zi dupa incident, precizeaza Institutul.

Potrivit IPP, cazul Severin readuce in discutie practicile de lobby raspandite in toata lumea, inclusiv in Romania, dar nereglementate la noi.

"Lobby-ul, care stabileste reguli foarte clare cu privire la cei care nu il pot practica si la conditiile de exercitare, nu inseamna trafic de influenta si nici coruptie - acestea din urma functionand oriunde cei care detin puterea se preteaza sa o foloseasca pentru beneficii proprii. Eurodeputatul Severin ar fi trebuit sa stie acest lucru data fiind experienta Partidului Social Democrat in contracte de lobby, din 2002 cand Adrian Nastase era premier si angaja o firma de lobby din Washington pentru a ii stabili intalniri cu oficiali americani din capitala Statelor Unite si din New York pana in campania prezidentiala din 2009 cand Valeriu Zgonea platea in numele PSD pentru ca Mircea Geoana "sa promoveze agenda PSD la Washington", se mai arata in comunicat.