Deputatii democrat-liberali Daniel Oajdea si Adrian Gurzau au anuntat miercuri ca vor lansa o campanie de strangere de semnaturi pentru initierea unui referendum national privind rascumpararea pachetului majoritar de actiuni ale Petrom de catre statul roman, daca nu va fi votata in Camera Deputatilor infiintarea unei comisii de ancheta parlamentara referitoare la privatizarea acestei companii, relateaza Agerpres.

"Noi incercam sa facem ordine la Petrom, incercam sa vedem care sunt acele hibe ale contractului de privatizare. Incercam sa tragem la raspundere, acolo, oamenii care sunt vinovati. Daca nu vom reusi sa ajungem la o finalitate, care sa determine scaderea pretului la carburanti, e posibila si aceasta varianta a unui referendum privind rascumpararea actiunilor de la Petrom.(...) In ultima instanta, poporul roman trebuie sa hotarasca daca, in conditiile contractuale, probabil dezavantajoase, merita sau nu sa se rascumpere aceste actiuni. Eu am convingerea ca alta ar fi situatia economica a tarii, daca am avea petrol si gaze ieftine in Romania', a afirmat Daniel Oajdea, intr-o conferinta de presa.

Adrian Gurzau a sustinut ca pretul la gaze ar putea fi cu 20% mai mic daca resursele ar fi exploatate de stat.

In argumentarea declansarii procedurilor pentru infiintarea unei comisii parlamentare care sa ancheteze privatizarea Petrom, cei doi deputati au mentionat, intre altele, o analiza, inceputa in 2009, asupra functionarii pietei carburantilor si a energiei in Romania.

"In ultimii ani, am asistat la scumpirea periodica a pretului carburantilor la pompa. Semnificativ este faptul ca, desi companiile petroliere sustin ca scumpirea are legatura sau cu accize, sau cu pretul barilului pe plan international, sau cu cursul de schimb valutar, verificand pe ultimii zece ani cresterea preturilor am constatat ca lucrurile nu stau asa. Cand cursul de schimb este ridicat creste pretul carburantilor, cand scade cursul de schimb pretul carburantilor in Romania nu mai scade sau chiar creste. (...) La fel in cazul accizei. Prin urmare am observat ca, dupa bunul plac, companiile petroliere cresc pretul la carburanti", a sustinut Daniel Oajdea.

Oajdea si Gurzau au precizat ca nu au cerut aprobarea conducerii PDL, din motive care tin de logica, avand in vedere ca este o chestiune ce tine de dreptate.

"Scopul nostru este sa incercam acest lucru. Nu pot asista ca parlamentar cum lucrurile o iau razna si cum nimeni nu intervine pentru ca nu are parghii sau pentru ca plimba problema de pe o zi pe alta", a spus Daniel Oajdea.

Despre stadiul infiintarii comisiei de ancheta a privatizarii Petrom, el a spus ca saptamana viitoare ar trebui cunoscuta componenta acesteia.

"Sper ca, pana atunci, sub efectul unor presiuni de partid, sa nu-si retraga colegii parlamentari semnaturile de pe lista de sustinere. (...) Am avut cativa parlamentari PNL care au semnat pentru infiintarea acestei comisii de ancheta (...), am strans 71 de semnaturi, in loc de 50, cum prevede regulamentul, asa ca sunt in marja, chiar daca si-or retrage si altii semnaturile", a afirmat Daniel Oajdea.