Adrian Severin a declarat duminica pentru HotNews.ro ca nu ar fi niciodata dispus "sa faca un act procedural pe bani", explicand ca asa zisii lobby-isi au fost de rea credinta:"ei au exagerat de la inceput, mi-au propus chiar o suma mai mare: 16.000".

Adrian SeverinFoto: HotNews.ro

Europarlamentarul roman a explicat ca in luna decembrie 2010 a fost contactat de doua persoane care pretindeau ca sunt directori ai companiei britanice Taylor Jones Public Affairs, oferind toate datele de contact ale acelei firme. Acestia i-au propus sa fie membru al bordului de consultanti al firmei si sa ofere consultanta pe teme politice:"Am dreptul sa ofer consultanta, cu o singura conditie: sa nu fie informatii confidentiale. Mi-au prezentat un contract pe care am facut o serie de modificari pentru a fi in acord cu reglementarile in vigoare....ei mi-au cerut sa le dau consultanta si sa-i ajut sa depuna un amendament, dar eu nu am depus amendamentul asa cum mi-au cerut ei, nu am vrut sa o fac si nu am cerut niciun ban".

D.G. Despre ce amendament era vorba?

A.Severin: Era vorba de un amendament privind restituirea depozitelor bancare, unii voiau ca aceasta perioada sa fie mai scurta, altii sa fie mai lunga; ei doreau ca perioada de restituire sa fie mai lunga.

Ce-am facut eu in baza contractului de consultanta?

1. trebuia sa le clarific procedura, lucru pe l-am facut

2. trebuia sa vad care este fundamentul acestor dispozitii si am facut-o

3.care sunt sansele ca aceste argumente sa fie sustinute in Parlamentul European

4. sa le prezint solutiile de fond

Nu am incalcat nicio lege europeana si nicio lege morala prin aceasta.

D.G. Ati depus pana la urma amendamentul?

A.Severin: Nu am depus amendamentul. Altcineva il depusese deja. De asta am si trimis mesajul in care ii instiintam ca amendamentul dorit a fost depus. Nu este nicio legatura de cauzalitate intre cele doua lucruri.

D.G. Trebuia sa primiti bani de la firma de consultanta?

A. Severin: Eu ar fi trebuit sa primesc contravaloarea serviciilor de care am vorbit. Dar ei au fost de rea credinta de la inceput. Chiar ei mi-au sugerat sa solicit o suma mai mare de 16.000 de euro, ceea ce mi s-a parut exagerat.

D.G. Nu vi s-a uparut in neregula toate aceste lucruri?

A. Severin: La un moment dat mi s-a parut ciudat sa fie asa de generosi si sa te preseze asa.

D.G.: Cand ati semnat contractul de consultanta?

A. Severin: In ianuarie am semnat contractul. La noi lobby-ul este reglementat; ilegal este sa faci un act procedural contra cost.

D.G.Ati incasat cei 12.000 de euro?

A. Severin: NU. Desi pentru ceea ce am facut pentru ei imi datoreaza bani. Am facut analize, am pierdut timpul pentru ei.

D.G. Care e granita legalitatii cand vine vorba de europarlamentari care au contracte de consultanta cu firme de lobby?

A.Severin: Sa nu facem lobby pentru bani si eu nu as face un act procedural pe bani. Poti sa ma rogi sa depun un amendament, dar fara bani. In plus, firmele de lobby au obligatia sa treaca pe o lista numele tuturor europarlamentarilor cu care discuta.

D.G.Cine a depus pana la urma amendamentul pe care il doreau lobby-istii?

A. Severin: Sebastian Bodu.

Trei europarlamentari, printre care si Adrian Severin, au fost dispusi "sa-si vanda serviciile" contra unor sume de bani unor jurnalisti ai ziarului britanic "Sunday Times" care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby, informeaza AFP.

Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European sa le plateasca 100.000 de euro pe an in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar fi fost promovata de respectivii deputati. Trei dintre alesi au acceptat: Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler si un fost ministru austriac de Interne, Ernst Strasser.

Adrian Severin, membru al Grupului Socialistilor si Democratilor, a trimis un mesaj falsilor lobby-isti. "Numai pentru ca sa va aduc la cunostinta ca amendamnetul pe care il doriti a fost depus la timp", arata europarlamentarul. Putin dupa aceea, el a trimis o factura de 12.00 de euro pentru "servicii de consiliere", rmai noteaza AFP.