Premierul Emil Boc a declarat miercuri seara in Parlament, ca opozitia a incercat sa creeze o disputa intre PDL si UDMR, care sa duca la caderea Guvernului: "Prima esenta a actiunii dvs. este una meschina, politicianista; am fost primul care a condamnat gestul cu privire la Avram Iancu, dar nu avem dreptul sa actionam decat prin intermediul institutiilor statului", a spus Boc.

"Nimic din ceea ce ati spus dvs. nu se gaseste in mesajul transmis de Viktor Orban...Domnul Marko Bela v-a oferit o lectie de istorie...vreau ca romanii sa inteleaga: daca suntem in fruntea tarii suntem aici ca sa pastram echilibrul".

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat, miercuri, in plenul Camerelor, ca o eventuala declaratie a Parlamentului trebuie sa fie examinata anterior de comisiile de politica externa, de catre toti liderii si toate partidele politice si nu ar trebui impusa "pe baza de majoritate sau pe baza de opozitie".

El a afirmat, in acest context, ca se teme pentru prestigiul Legislativului si pentru ceea ce Uniunea a construit, impreuna cu celelalte partide parlamentare, in privinta relatiilor interetnice.

"Domnul Hasotti se intreba daca noi maghiarii putem fi la fel de patrioti ca romanii de aici? Sunt la fel de mandru ca m-am nascut si am crescut in aceasta tara si ca pot lucra pentru tara mea. Sunt la fel de mandru ca si dumneavoastra ca sunt membru al corpului legiuitor, al institutiei cea mai importanta din Romania - Parlamentul. Ma tem pentru prestigiul acestei institutii, dar ma tem si pentru ceea ce am construit impreuna cu colegii mei din UDMR, impreuna cu dumneavoastra din diferite partide politice romanesti", a spus Marko Bela, la Parlament.

Liberalul Puiu Hasotti a propus adoptarea unei declaratii de condamnare a afirmatiilor facute marti de premierul ungur Viktor Orban privind autonomia teritoriala. Mircea Geoana a vrut sa includa propunerea pe ordinea de zi, insa Roberta Anastase nu a fost de acord si i-a luat microfonul cand presedintele Senatului anunta rezultatele votului. Parlamentarii PDL si UDMR s-au opus propunerii lui Hasotti. Sedinta Parlamentului a fost suspendata ore in sir, dupa ce liderii grupurilor parlamentare s-au reunit pentru negocieri pe aceasta tema.