"In numele cui vorbiti atat de vesel aici? In numele efigiei spanzurate a lui Avram Iancu, despre care nu spuneti nimic ca sa nu-l deranjati pe Viktor Orban, noul dumneavoastra stapan", l-a intrebat liderul liberal Crin Antonescu de la tribuna Parlamentului, in timpul dezbaterii motiunii de cenzura pe tema Codului Muncii, pe un Emil Boc deja plecat din sala inca din timpul discursului lui Victor Ponta (anterior lui Crin Antonescu). Si liderul social-democrat a amintit, in discursul sau, despre declaratiile de marti ale lui Viktor Orban despre Ardeal: "Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost".

"Ar fi bine ca ungurimea din Ardeal sa nu dureze doar 2-3 generatii, ci sa se mentina in continuare prin fluctuatiile generatiilor, in mod absolut normal, liber, lucrand pentru comunitate. Sa ne aducem aminte de stapanii Ardealului, de sotiile lor, care au fost un exemplu de toleranta, domnitorii Ardealului care au inteles ca Ardealul trebuie sa fie un pamant de solidaritate. Un lucru este foarte important: sa nu lasam steagul sa cada la pamant, pentru ca daca va cadea, cineva tot trebuie sa-l ridice. Trebuie sa predam generatiilor tinere capacitatea noastra intelectuala, forta noastra, credinta noastra, coloana noastra vertebrala. Este un mesaj de viitor, de speranta. Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost. Asta va doresc din suflet", a fost mesajul transmis de premierul ungar Viktor Orban maghiarilor care au participat, marti, la manifestarile ce au marcat Revolutia de la 1848-1849, organizate de Partidul Civic Maghiar si de Consiliul National Secuiesc la Targu Mures.

Premierul de la Budapesta a mai aratat, in mesajul sau, ca poetul Sandor Petofi stia, in timpul Revolutiei maghiare, ca adevaratele batalii se vor da in Ardeal si ca forta maghiarilor este aceasta regiunea: "Petofi, cand a venit in Ardeal a stiut foarte bine ca forta maghiarilor de atunci o constituie Ardealul, ca ardelenii sunt coloana vertebrala a ungurilor. Petofi a scris ca fiecare picatura de sange a eroilor maghiari valoreaza aur. De fapt, Ardealul a fost luat de la noi de tarile si puterile care au avut un scop foarte bine definit, de a atata natiunile si de a desena niste granite la care ei sa fie in continuare puternici si dirijori. Acum aceasta lupta se duce prin pace, prin calm si intelegere, ca sa predam stafeta generatiilor viitoare".

In plus, cei care au luat cuvantul la manifestarea organizata la statuia poetului Sandor Petofi din Targu Mures au mai reiterat dorinta de autonomie a secuilor si au accentuat ca acele crezuri ale Revolutiei ungare din 1848 sunt inca valabile.

Luni, cu o zi inainte, locuitorii din Miercurea Ciuc, intre care si copii, luasera parte la un spectacol mai putin obisnuit in centrul orasului, organizat de Csibi Barna, unul dintre liderii organizatiei extremiste Garda Maghiara, eveniment in cadrul caruia o papusa care il reprezenta pe Avram Iancu a fost judecata si spanzurata, a scris Jurnalul.ro.

In cadrul "spectacolului" oferit de Csibi Barna, Avram Iancu a fost judecat de "un tribunal", fiind acuzat de crima impotriva umanitatii si genocid, iar in urma "sentintei" de condamnare la moarte prin spanzurare, el a fost spanzurat.

Vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, au condamnat, marti seara, actiunea tanarului din Miercurea Ciuc.