Senatorul PSD Ion Toma a fost suspendat miercuri din partid pe o perioada nedeterminata, a anuntat presedintele social-democratilor, Victor Ponta, care a precizat ca niciun membru al Biroului Permanent National nu s-a opus acestei decizii.

Ion Toma, exclus din partidFoto: Agerpres

Doi membri ai BPN s-au abtinut.

Potrivit unor surse politice citate de Mediafax, Ion Toma, care era vicepresedinte al PSD, a fost exclus din organizatia Olt deoarece ar fi incercat sa il convinga pe senatorul PDL Mihai Nita sa nu se inscrie in PSD.

Aceleasi surse au aratat ca Nita ar fi inregistrat convorbirea in care Toma ii spunea ca nu este oportun sa vina in PSD si i-ar fi aratat-o presedintelui PSD, Victor Ponta. Motivul oficial invocat de conducerea PSD Olt pentru sanctionarea lui Ion Toma a fost ca acesta nu si-ar fi platit cotizatia si nu s-ar fi implicat in activitatea filialei. Biroul Politic Judetean Olt a decis sa il suspende pe Toma din partid pentru un an si, totodata, sa ii retraga sprijinul politic pentru mandatul de senator.

Conform Statutului PSD, Ion Toma, in calitate de vicepresedinte, nu poate fi sanctionat cu excluderea fara avizul Biroului Permanent si al Congresului, care l-a ales in functie.

Ion Toma a declarat, pentru Mediafax, ca nu a fost convocat la sedinta in care s-a decis sanctionarea sa si nici nu i s-a comunicat decizia: "Eu sunt un soldat disciplinat. Imi voi apara cauza la Biroul Permanent de miercuri. Din punctul meu de vedere, organizatia nu imi poate retrage sprijinul politic pentru mandatul de senator, ca nu exista prevedere in Statut pentru asta. In al doilea rand, eu sunt vicepresedinte ales de Congres, iar in Statut se precizeaza ca excluderea mea se poate realiza doar de forul care m-a ales in aceasta functie".

Pe de alta parte, sursele citate au mai aratat ca situatia lui Toma va fi discutata in Biroul Permanent National al PSD de miercuri, mai multi lideri ai partidului apreciind ca BPN va confirma decizia luata de filiala din Olt.

PSD Olt se confrunta cu o situatie conflictuala dupa ce Toma a fost inlocuit de la presedintia organizatiei de Paul Stanescu, cel care detine si presedintia Consiliului Judetean. Doi deputati PSD alesi in circumscriptiile din Olt au demisionat si s-au inscris in PDL (Marin Bobes) si UNPR (Valeriu Steriu).

Pe de alta parte, conflictul din organizatie a dus la demisia mai multor primari PSD si, potrivit surselor citate, i-ar putea determina si pe ceilalti doi deputati social-democrati alesi in circumscriptiile din judet, Florin Iordache si Doru Claudian Frunzulica, sa paraseasca partidul condus de Victor Ponta.

Sursele mentionate au mai aratat ca Florin Iordache a avut mai multe discutii, in ultima vreme, atat cu lideri din PDL, cat si cu lideri din PC, in eventualitatea in care se va decide sa demisioneze din PSD.