Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativa a senatorului UDMR Gyorgy Frunda de modificare a Codului fiscal privind scutirea de la plata impozitului a locuintei personale in care domiciliaza proprietarul, transmite Agerpres.De asemenea, propunerea legislativa mai prevedea si abrogarea articolului 252 privind majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce detin mai multe cladiri.

Propunerea a fost respinsa de plenul Senatului cu 36 de voturi pentru, 33 de voturi impotriva si trei abtineri.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a sustinut, in expunerea de motive, ca modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal s-ar fi impus din cauza ca ''locuinta proprie ar trebui sa fie o normalitate si nicidecum un privilegiu''.

"A avea o casa, un domiciliu, este o necesitate. Aceasta necesitate acopera un drept fundamental prevazut de Constitutie. Astfel, art. 47 alin.1 din Legea fundamentala a Romaniei prevede ca statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent. Locuinta proprie ar trebui sa fie o normalitate, nicidecum un privilegiu. Din pacate, in Romania, la momentul actual, a fi proprietarul unei locuinte nu mai este un lucru realizabil pentru multi dintre noi si la toate acestea se adauga plata unui impozit, un efort in plus care nu se justifica", sustine acesta.

Gyorgy Frunda este de parere ca in Romania este aplicata o ''dubla impozitare'' care contravine prevederilor constitutionale.

Legea este ordinara, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.