Consilierul prezidential pe probleme politice, Sebastian Lazaroiu, afirma, intr-o postare pe un blog, ca o solutie pentru lansarea pe orbita a "navetei spatiale" PDL este a injumatati greutatea acesteia, adica "aruncarea peste bord a celor grei".

Lazaroiu afirma ca PDL se afla acum in repaus, undeva la 15% si ar trebui sa se ridice undeva la 30%, de unde a coborat, scrie Mediafax.

"Pentru asta e nevoie de o energie care sa il propulseze. E nevoie de o accelerare care sa invinga inertia si masa mare acumulata. Timpul necesar pentru a atinge 30% este de un an, adica pana la alegerile locale. Acceleratia necesara fiind foarte mare pentru a dubla scorul, inseamna ca vom avea o forta G foarte puternica ce va actiona asupra organizatiei in ansamblu si asupra membrilor sai. Si nu toti vor supravietui. Dar e important ca naveta sa reziste actiunii fortei G", scrie Lazaroiu, in articolul "PDL. May the (G)-Force be with you!", pe care l-a ilustrat cu o fotografie din filmul "Star Wars".

El mentioneaza ca una dintre propunerile de atingere a acceleratiei necesare pentru a iesi din "butoiul gravitational", avand in vedere timpul scurt ramas, dar si cantitatea de combustibil de care e nevoie pentru a genera masa de reactie, este de a injumatati greutatea navetei.

"Mai pe scurt, sunt unii pasageri care cantaresc mai greu (trag nava in jos), altii sunt mai usori. Daca aruncam peste bord pe cei grei, atunci putem ajunge la o greutate optima, care sa lanseze partidul pe orbita, in conditiile unui combustibil destul de primitiv si a unei cantitati de energie relativ mica. Ce te faci insa daca printre "grasani" se afla si pilotii?", scrie Lazaroiu.

El afirma ca dezbaterea de la ultimul CNC ar fi putut fi "o cantitate suficienta de combustibil pentru a genera impulsul de propulsare".

"Dar nu a fost. Si nu a fost pentru ca pilotii si comandamentul au discutat prea mult despre modul in care poate fi lansata naveta si nu despre principiile care stau la baza acestei lansari. Principiile sunt adevaratul combustibil si ele trebuie sa intre in consonanta cu energia, disponibila inca, intr-un segment important al societatii pentru a se produce aprinderea si apoi masa de reactie care sa ridice partidul", completeaza consilierul prezidential.

El sustine, pe de alta parte, ca daca este sa cerni intre membrii organizatiei, este mai util sa-i elimini din pozitii de decizie pe "lupii imbracati in blana de miel", decat sa "epurezi" organizatia pe baza unor criterii de imagine.