Sedinta Consiliul National de Coordonare al PDL a fost marcata, sambata, de atacuri dure la scena deschisa intre reformistii Cristian Preda, Monica Macovei si greii partidului Vasile Blaga si Radu Berceanu. Dupa ce in urma cu o zi, Colegiul Director a respins criteriile de integritate, Preda si Macovei au cerut explicatii democrat-liberalilor. Afirmatia lui Preda conform careia prefera sa renunte la cei 200 de primari cercetati penal decat la voturile cetatenilor i-a iritat pe delegatii PDL. Secretarul general al PDL,Vasile Blaga i-a replicat acestuia ca "nu trebuie sa faca declaratii populiste doar de dragul de a fi in joc"si i-a sugerat ca "o decizie luata trebuie respectata". Si Radu Berceanu i-a apostrofat:"Veniti decat(sic!) la sedintele la care este televiziunea". Dupa ce Preda si Macovei au fost pusi la zid de garda veche, delegatii PDL le-au dat lovitura de gratie: adoptarea statutului fara criteriile de integritate.

Cristi Preda, Adriean Videanu si Vasile BlagaFoto: AGERPRES

Reformistii

De la tribuna Consiliului National de Coordonare al Partidului Democrat Liberal, desfasurata la Palatul Parlamentului, Monica Macovei a calificat amanarea adoptarii propunerilor reformistilor drept o "lipsa de responsabilitate".

"Aceste criterii sunt pentru beneficiul partidului. Nu inteleg de ce amanam aceste criterii si facem la vara un cod etic.De ce nu facem acum acel cod de etica? Amanarea este determinata de o lipsa de responsabilitate. La discutia de ieri despre propunerea suspendarii la trimiterea in judecata s-au adus multe argumente.

Vreau sa spun ca prezumtia de nevinovatie o decide Justitia, nu partidul politic. Partidul trebuie sa aiba grija ca ideile politice sa fie initiate si duse la oameni de persoane credibile, or o persoana trimisa in judecata pentru fapte de coruptie si frauda nu este una credibila. Este ca si cum lasam sa opereze un chirurg care vine in sala de operatie cu mainile murdare", a declarat Macovei, la Consiliul National de Coordonare al PDL.

La randul sau, europarlamentarul Cristian Preda a afirmat: "As vrea ca domnul Jean Marinescu (presedintele comisiei pentru statut) sa ne explice care au fost argumentele pentru aceasta rasturnare de situatie. Ar trebui sa avem foarte clar, in fata, tabloul acestor justificari, pentru ca, altfel, tot ceea ce se poate intelege este ca decidem azi ca merele sunt sanatoase si poimaine ca ne aduc boli grave".

"Talibanii"

Discursurile lui Macovei si Preda nu au avut prea mare trecere in randul democrat liberalilor care rand, pe rand de la tribuna i-au contrazis pe cei doi. Vicepresedintele PDL, Ioan Oltean le-a atras atentia ca atacarea presedintelui partidului nu da dovada de reforma in partid.

"Pentru unii schimbare si reforma inseamna daramarea partidului. Nu cred ca reforma inseamna sa ataci presedintele partidului, sa nu faci nimic si ii cer sa se dea la o parte sa te asezi in locul sau", a spus Oltean.

Un alt vicepresedinte, Cezar Preda a continuat ideea lui Oltean."Credibilizarea prin prevederi de statut? Nu, ci prin decizia politica si curajul de a face ordine. Nu sa ne uitam cum ii scot altii la televizor pe cei pe care noi nu i-am sanctionat", a declarat Cezar Preda.

Interventiile demcorat liberalilor l-au deranjat pe Cristian Preda care a revenit la tribuna si a tinut sa explice de ce a pledat pentru criteriile de integritate."Eu personal va spun foarte deschis daca e sa alegem intre 100 sau 200 de primari care ar fi trimisi in judecata si de care care ne temen noi ca odata exlcusi sa vor duce la opozitie si 200 000 de voturi ale oamenilor integrii, prefer 200.000 de voturi. E vorba de cazurile de coruptie, Cristian Boureanu si ceea ce am cerut este o solutie procedurala nu pentru a-i sanctiona pe care l-a reclamatia opozitiei ar fi exclusi. (..)

Noi riscam sa intram intr-o curba din care sa nu ne mai putem ridica daca nu vom clarifica relatia noastra cu cei care, nu in mod neintemeiat, ci in mod justificat, sunt acuzati petru coruptie, pentru ca oamenii simpli nu vad integritatea din Statut sau din Codul etic, ci vad coruptii din realitate", a declarat Preda.

Cea de-a doua interventie a europarlamentarului a starnit reactii negative in sala: "Cine este tu ba?", a strigat un democrat liberal. De altfel, discursul lui Preda l-a iritat pe secretarul general al PDL, Vasile Blaga care l-a avertizat pe acesta ca o decizie luata trebuie respectata.

"Unii au venit azi aici sa vada noaptea cutitelor lungi,macel, sange pe pereti.si va multumesc inca o data pt ca intr-adevar ne puratam ca niste oameni serioasi si ca un partid demn daca trebuie dezbatem pana maine dar daca decizia a fost luata nu vreau sa citesc pe blog ca am fost la alta sedinta. Decizia trebuie respectata, am avut statut si pana acum dar din slabiciunea unora am ajuns aici, ca n-aveam discutia asta daca luam masuri atunci, sa ne intelgem bine (...) Dragi colegi, nu procurorul hotareste cine e vinovat el e avocatul statului ci, judecatorul cand da cu ciocanul in masa.Ori respectam aceasta regula pe care o dorim sa fie a oricarui cetatean roman si trebuie sa fie si a noasta ori, daca vrem, facem declaratii populiste doar de dragul de a fi in joc", a avertizat Blaga.

Un alt greu al PDL, Radu Berceanu i-a atacat dur pe Macovei si Preda. Berceanu si-a inceput discursul facand aluzie la statutul de procuror al Monicai Macovei inainte de Revolutie.

"Am vechi state de serviciu in a-mi spune pararea foarte direct chiar si atunci cand nu e foarte usor. Pe vremea cand unii care erau procurori comunisti si lucrau mana in mana cu securitatea eu eram cercetat de securitate.(...) Ce s-a intamplat la Colegiul Director? S-a intamplat ca nu ati fost acolo. Inteleg ca veniti decat (sic!) la sedintele la care este televiziunea, acolo nu era. Ar fi trebuit sa veniti, asa cum Traian Ungureanu a venit, puteati sa veniti(...) S-a stat trei ore in sedinta si acolo au fost argumente si contra-argumete", i-a atacat Berceanu.

Atacul lui Berceanu a fost primit cu aplauze, fapt la care l-a facut pe Cristian Preda sa strige din sala: "S-a stat cinci ore in sedinta si a fost un show". Replica acestuia l-a iritat si pe Vasile Blaga care a intervenit de la prezidiu, adresandu-i lui Preda: "Ce dracu' domne, nu va e rusine? Va opresc eu, domne."

"Da, da este un show si sa stiti ca atunci cand nu vreti sa mai faceti show-uri, invitati la show-uri.() Daca va luptati asa singuri cu blogurile sau pe bloguri, nu cred ca rezolva problemele in interiorul partidului. La astfel de dezbateri sau la dezbateri in Colegiul Director, in Biroul Politic sunt locuri unde putem sa ne ascultam unii pe altii, sa avem argumente si contr-argumente si pana la urma sa gasim cea mai buna solutie", i-a replicat Berceanu lui Preda.

Pentru a detensiona atmosfera, europarlamentarul Traian Ungureanu a luat cuvantul de la tribuna si a facut glumite."Ia uitati-va la noi! Eu cred ca facem o figura de depresivi. Ne crestam, suntem toti emo. Unde-i tonusul PDL? Asta nu mai vad", a afirmat Ungureanu, care a starnit ras in sala cu aceasta remarca.

Dupa trei ore tensionate, Consiliul National de Coordonare al Partidului Democrat Liberal a aprobat modificarile aduse la statutul formatiunii cu votul majoritatii celor prezenti, inregistrandu-se doar trei voturi contra (Monica Macovei, Sever Voinescu, Cristian Preda) si sapte abtineri. Statutul PDL nu a suferit mari modificari fata de cel anterior, cea mai importanta prevedere fiindca modalitatea de alegere a presedintelui, prim-vicepreseidintiilor, vicepresedintiilor si secretarul general se va efectua uninominal.

Totodata membrii CNC au mandatat Colegiul Director National sa acorde individual, la solicitarea celor care vor candida la functia de presedinte al PDL, o derogare de la conditia de vechime (cinci ani) prevazuta in statut. De asemenea, democrat liberalii au aprobat si convocarea Conventiei Nationale pentru zilele de 14-15 mai.

Colegiul Director al PDL a decis, vineri seara, sa respinga propunerea de modificare a statutului potrivit careia membrii PDL trimisi in judecata sunt suspendati automat din partid. Sefii de organizatii au votat in unainimitate impotriva propunerii excluderii din partid pe o perioada de trei ani de zile a membriilor trimisi in judecata. Singurul care a sustinut criteriile de integritate propuse de trio-ul Macovei-Preda-Voinescu a fost presedintele PDL, Emil Boc.

Membrii Colegiului Director au hotarat ramanerea la prevederile actuale ale statutului, care precizeaza ca suspendarea se poate face in cazul arestarii sau condamnarii definitive.Singura prevedere pastrata din criteriile de integritate si aprobata de democrat liberali a fost ca membrii PDL vor avea dreptul sa se autosuspende din partid.

Pentru a indulci decizia, liderii de organizatii au lasat o usa deschisa propunerii trio-ului Macovei-Preda-Voinescu si au decretat ca suspendarea membrilor PDL trimisi in judecata sa fie reglementata intr-un cod etic ce va fi elaborat de viitoarea conducere a partidului. Codul etic nu va fi insa prins in statutul partidului.