Colegiul National Director al PDL se intruneste, vineri, pentru a pregati sedinta Consiliului National de Coordonare programata sambata, la Palatul Parlamentului. Liderii de organizatii, conducerea centrala a partidului si parlamentarii vor dezbate modificarile la statutul partidului, in special propunerile reformistiilor privind criteriile de integritate. Autosuspendarea din partid a membrilor PDL trimisi in judecata si separarea functiei de presedinte de partid de cea de premier sunt cele mai importante propuneri de modificare a statutului si cele mai intens dezbatute in interiorul partidului. In functie de cum vor modifica statutul se vor pozitiona si taberele din interiorul PDL in vederea bataliei pentru conducerea partidului.

Cea mai importanta modificare este propunerea potrivit careia membrii PDL arestati preventiv, trimisi in judecata sau condamnati penal vor fi sanctionati cu suspendarea din partid pe o perioada de 3 ani.

Biroul Politic al PDL a decis la inceputul saptamanii sa propuna in sedinta Consilului National de Coordonare introducerea criteriilor de integritate. Propunerea a fosta facuta de reformistii Macovei-Preda-Voinescu si a starnit un adevarat scandal intre democrat liberali.

Surse din interiorul PDL au declarat pentru Hotnews.ro ca mai multi lideri de organizatii s-au declarat impotriva propunerii, argumentand ca partidul va pierde multi membri si chiar persoane din conducerea PDL. Printre acestia - liderul de la Neamt, Gheorghe Stefan, vicepresedintii Florin Popescu si Cristian Boureanu.

Aceleasi surse sustin ca prin adoptarea in statut a acestor criterii, democrat liberalii risca sa piarda aproximativ 200 de primari.

"Daca criteriile de integritate vor fi incluse in statut vom avea 9 parlamentari suspendati din partid si aproximativ 200 de primari. Acum avem patru deputati trimisi in judecata: Monica Iacob Ridzi, Dan Pasat, Sorin Buta si Sorin Pandele. Din semnalele pe care le avem mai urmeaza inca cinci parlamentari care vor fi trimisi in judecata", a comentat un lider PDL.

Desi propunerea a fost validata de catre conducerea centrala a PDL, la sedinta Colegiului Director se asteapta ca aceasta sa fie "imbunatatita". Conform surselor Hotnews.ro o parte din liderii de sunt impotriva suspendarii din partid si vor cere ca sanctiunea sa fie aplicata membrilor PDL doar in cazul unei hotarari judecatoresti. Mai exact, autosuspendarea sau suspendarea din partid pentru o perioada de trei ani sa se aplice unui membru PDL in dosarul caruia instanta judecatoreasca s-a pronuntat.

"Din cauza bataliilor politice la nivel local, foarte multor membrii de partid li s-a depus plangere penala. Oamenii aia au dosar penal pe ce e miri ce tot felul de plangeri din partea adversarilor politici. In plus, sunt oameni de baza care se ocupa de logistica si pregatirea campaniei in teritoriu. Daca ii excludem din partid se vor duce la opozitie. Nu facem altceva decat sa dam USL-ului candidati eligibili pentru locale" a explicat un democrat liberal.

Sursele Hotnews.ro sustin ca reprezentantii garzii vechi au evitat sa respinga propunerea reformistilor - cel putin la nivel declarativ - si asta pentru ca introducerea criteriilor de integritate loveste in tabara adversa reprezentata de Elena Udrea. Daca criteriile de integritate ar fi adoptate de catre Colegiul Director si CNC oamenii stransi in jurul lui Udrea si anume Gheorghe Falca, Cristian Poteras sunt primii care vor trebui sa paraseasca partidul, cei doi fiind trimisi in judecata in diverse dosare penale.

De altfel, Elena Udrea a declarat intr-o conferinta de presa, ca pachetul criteriilor de integritate introduse in Statut risca sa intrerupa sau sa afecteze cariera politica a membru de partid suspendat pentru ca are un dosar trimis in instanta.

"Totusi, suntem singurul partid care isi propune sa introduca niste criterii de integritate care sunt mai mult chiar si decat legea. Prin lege, un cetatean este prezumat a fi nevinovat pana la momentul in care se pronunta o decizie definitiva si irevocabila impotriva lui. Noi, prin aceste criterii de integritate, suspendam din partid pe cel care are un dosar trimis in instanta prin rechizitoriu formulat de procuror. Deci e mai mult decat presupune legea, pentru ca asta inseamna ca acelui membru de partid poti sa-i intrerupi sau sa-i afectezi cariera politica", a afirmat Udrea.

Primarul Aradului, Gheorghe Falca a declarat pentru cotidianul Romania Libera ca este dispus sa voteze criteriile de integritate dar in acelasi timp este convins "ca cei de la Bucuresti nu le vor vota" "Vin la sedinta, cum sa nu? Daca vin pentru ultima oara? Eu votez pentru criterii si o sa le respect, dar mi-e teama ca tocmai cei de la Bucuresti nu le vor respecta", a declarat Falca.

Si vicepresedintele PDL Boureanu s-a declarat impotriva propunerii reformistiilor criticandu-i dur pe acestia. " Ei isi aroga meritele de grupare a intelectualilor reformisti. Nu comentez termenul de intelectual. Eu cred ca sunt multi care au citit carti in conducerea partidului, dar haideti sa vedem despre ce reforma vorbim, ca si Lenin tot reformist isi spunea si Stalin la fel. In prezent, in statut daca pentru orice politician un judecator decide arestarea este suspendat automat din partid.

Faptul ca exista situatii in care acest lucru nu se intampla, se datoreaza exclusiv lipsei de vointa politica sau situatiilor in care nu exista evidente clare legate de comiterea faptei sau macar o decizie judecatoreasca. E trist ca grupul intelectualilor reformisti nu face diferenta intre rolul procurorilor de a urmari interesele statului si cel al judecatorilor care stabilesc clar vinovatia".

Modificarile propuse de reformistii Macovei-Preda-Voinescu numite si criteri de integritate prevad o serie de prevederi si sanctiuni la adresa membriilor de partid certati cu lege si cei care nu respecta conduita politica. Pe langa propunerea de suspendare a democrat liberlailor trimisi in judecata, reformistii au propus ca cei care au detinut functii de conducere in aparatul central al PCR nu vor avea acces la posturile de conducere in Partidul Democrat Liberal .

Prin criteriile de integritate cei trei propun reformarea si relansarea partidului si intentioneaza sa puna baza propriei motiuni pentru candida la sefia PDL.

De altfel, o noua modificare la statut pe care democrat liberalii o vor dezbate in sedintele de la sfarsitul saptamanii este eliminarea obligativitatii vechimii de 5 ani in partid pentru candidatii la sefia formatiunii. Prin aceasta derogare, orice membru PDL poate sa se inscrie in cursa pentru sefia PDL. Modificarea le-ar permite reformistiilor Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu, accesul la functii de conducere in PDL, acestia avand o vechime in partid de aproximativ 2 ani.

O alta propunere care va fi dezbatuta in sedintele Colegiului Director si CNC este separarea functiei politice de cea guvernamentala. Scaderea drastica in sondaje a PDL si incapacitatea lui Emil Boc de a se ocupa concomitent de Guvern si de partid i-a determinat pe democrat liberali sa ceara separarea celor doua functii. De altfel, democrat liberalii sunt constienti ca partidul trebuie decuplat pe cat posibil, la nivelul imaginii, de actul guvernamental pentru ca risca sa piarda iremediabil la viitoarele alegeri.

Inca din 2010 mai multi lideri democrat liberali au declarat public despre necesitatea separarii celor doua functii. Presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu acordat cotidianului Romania Libera in februarie ca "ar fi nevoie de o separare a functiei de presedinte al PD-L de cea de premier".

Sursele Hotnews.ro sustin ca miza separarii celor doua functii a reprezentat pentru Traian Basescu si sustinatorii acestuia din partid inlaturarea garzii vechi Blaga-Videanu-Berceanu de la sefia PDL. In contextul in care Vasile Blaga a anuntat ca va candida pentru functia de presedinte al PDL, Basescu a marsat pe separarea celor doua functii mizand pe retragerea lui Emil Boc la partid in functia de presedinte si numirea unui premier tehnocrat in fruntea Guvernul. Astfel prin impunerea candidaturii lui Boc pentru un nou mandat de sef al PDL, Basescu putea limita ascensiunea tripletei BVB.

In schimb, garda veche a schimbat tactica pledand pentru separarea celor doua functii. Sursele Hotnews.ro sustin ca Vasile Blaga si apropiatii acestuia au incercat sa-l convinga pe Boc sa nu renunte la functia de premier argumentand ca in curand masurile anti-criza vor da rezultate si ca acesta in calitate de premier va putea culege roadele. Sursele citate sustin ca prin pastrarea functiei de premier Boc ii ofera cale libera lui Vasile Blaga la sefia PDL.

.