Formatiunile politice care sustin coalitia de guvernare semneaza miercuri protocolul care consfinteste parteneriatul dintre PDL, UDMR, UNPR si grupul minoritatilor nationale. Potrivit Agerpres, ceremonia de semnare a documentului se desfasoara la Palatul Parlamentului.

Saptamana trecuta, premierul Emil Boc declara ca scopul acestui protocol este ca actuala coalitie sa aiba posibilitatea, prin masurile pe care le va lua in 2011 si 2012, "sa pregateasca terenul pentru a obtine cu un vot mai mult decat opozitia in alegeri in vederea continuarii guvernarnarii".

Printre obiectivele documentului se numara relansarea economiei, asigurarea stabilitatii macroeconomice, accelerarea absorbtiei fondurilor europene, sustinerea mediului de afaceri si promovarea parteneriatului public-privat.

Liderii UDMR, UNPR si ai minoritatilor nationale s-au declarat de acord sa asigure in continuare stabilitatea guvernarii in formula actuala pana la alegerile parlamentare de la finele anului viitor, insa fiecare a adus in discutie propriile cereri.

Astfe, UDMR doreste adoptarea cat mai rapida a legii privind statutul minoritatilor nationale, care stagneaza de ani de zile in Parlament.

UNPR vrea sa aplice in cadrul coalitiei de guvernare strategia sa sociala care vizeaza indexarea pensiilor, readucerea salariilor bugetare la nivelul de dinaintea aplicarii masurilor de austeritate, impozitarea averilor.

Totodata, reprezentantii minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, au precizat ca vor cere probabil eliminarea unor puncte din document, motivand ca anumite prevederi din proiectul de protocol al coalitiei de guvernare nu sunt "foarte confortabile".