Cu cateva zile inaintea sedintei Consiliului National de Coordonare, liderii PDL au decis sa tina cont de propunerile reformistilor Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu privind masurile de reformare a partidului. Biroul Politic al PDL a decis luni ca orice membru democrat liberal poate sa candideze la sefia partidului, fiind eliminata conditia de a avea 5 ani vechime. Decizia le da ocazia reformistilor Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu sa intre in competitie pentru scaunul de sef al PDL. De asemenea, conducerea partidului a adoptat o modificare la statut care prevede ca membrii PDL care au fost trimisi in judecata sa fie suspendati din partid pe o perioada de trei ani.

Cristian Preda, Monica Macovei, Sever VoinescuFoto: AGERPRES

Biroul Politic al PDL a decis, luni, sa elimine obligativitatea vechimii de 5 ani in partid pentru candidatii la sefia formatiunii. Prin aceasta derogare, orice membru PDL poate sa se inscrie in cursa pentru sefia PDL.

"O decizie care a fost deja luata si care vine ca urmare a propunerii noastre. De fapt, istoria este un pic mai complicata, pentru ca impreuna tot cu Sever Voinescu si cu Monica Macovei am cerut o derogare ca, la Conventia din mai, sa poata conduce o motiune si o persoana care nu are cinci ani vechime. Pornind de la aceasta solicitare, s-a ajuns la ideea ca aceasta propunere o va face BPN Consiliului National de Coordonare, astfel incat sa se poata ca, la viitoarea intrunire in Conventie, aceasta conditie de vechime sa fie data la o parte", a declarat Cristian Preda, citat de agentia Agerpres.

Monica Macovei

Monica Macovei

Foto: AGERPRES

Modificarea le va permite reformistiilor Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu, accesul la functii de conducere in PDL, acestia avand o vechime in partid de aproximativ 2 ani.

Potrivit statutului PDL, candidatul pentru postul de presedinte al partidului isi depune printr-o motiune candidatura impreuna cu o echipa nominalizata pentru functiile din Biroul Politic. Candidatul care a obtinut cele mai multe voturi devine presedintele partidului si formeaza Biroul Politic.

Tensiuni intre Boureanu, baroni locali si reformisti

De asemenea, o alta modificare care va fi operata in statut si aprobata de catre conducera PDL este introducerea criteriilor de integritate. Tot la propunerea reformistilor, membrii PDL arestati preventiv, trimisi in judecata sau condamnati penal vor fi sanctionati cu suspendarea din partid pe o perioada de 3 ani.

Modificarea a fost dezbatuta in sedinta BP si a starnit un adevarat scandal intre democrat liberali. Surse din interiorul PDL au declarat pentru Hotnews.ro ca vicepresedintele Cristian Boureanu a fost impotriva propunerii, sustinand ca partidul va pierde multi membrii si chiar persoane din conducerea PDL. Sursele citate sustin ca Boureanu s-a enervat la aflarea propunerii si l-a jignit pe Sever Voinescu catalogandu-l "tampit si nesimitit".

Sever Voinescu

Sever Voinescu

Foto: AGERPRES

De asemenea, si primarul de la Neamt, Gheorghe Stefan si vicepresedintele PDL, Florin Popescu s-au opus introducerii criterilor de integritate argumentand ca PDL va pierde foarte multi primari. "Numai eu in judet am 6 primari trimisi in judecata. Ce facem cu ei? Ii dam afara si se vor duce clar la opozitie. Nu facem altceva decat sa dam USL-ului candidati eligibili pentru locale" a comentat presedintele PDL Neamt.

"Daca criteriile de integritate vor fi incluse in statut vom avea 9 parlamentari suspendati din partid si aproximativ 200 de primari. Acum avem patru deputati trimisi in judecata: Monica Iacob Ridzi, Dan Pasat, Sorin Buta si Sorin Pandele. Din semnalele pe care le avem mai urmeaza inca cinci parlamentari care vor fi trimisi in judecata", a comentat un lider PDL. Aceleasi surse sustin ca presedintele PDL, Emil Boc a transat discutia spunand ca nici nu vrea sa auda de respingerea propunerii. "Criteriile de integritate vor fi incluse in statut. Nici nu vreau sa mai aud alte comentarii. Trebuie sa facem asta pentru binele partidului si, cu toate pierderile de oameni care le implica aplicarea unei astfel de prevederi, se va face", ar fi transat discutia Boc.

Vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur a precizat, dupa sedinta conducerii centrale a partidului, ca, potrivit propunerilor de modificare a Statutului, orice membru al formatiunii va avea posibilitatea sa se autosuspende din partid.

Daca propunerea va fi introdusa in statut, democrat liberali ca primarul Aradului, Gheorghe Falca, vicepresedintele PDL, Cristian Boureanu risca sa fie suspendati din partid, acestia fiind cercetati penal si trimisi in judecata.

Lustratie in PDL doar pentru fostii activist din aparatul central al PCR

Cristian Preda

Cristian Preda

Foto: AGERPRES

O alta propunere pe care democrat liberalii vor sa o introduca in statut stipuleza ca cei care au detinut functii de conducere in aparatul central al PCR nu vor avea acces la posturile de conducere in Partidul Democrat Liberal .

"Este o prevedere interesanta pentru ca am dorit sa punem de acord cu Legea lustratiei, sustinuta de PDL: pentru a ocupa o functie politica de conducere in PDL se considera incompatibila functia cu cel care a ocupat o functie politica de conducere retribuita in aparatul central al PCR. Totodata, pentru a ocupa orice functie politica de conducere va fi nevoie de un aviz de principiu din partea viitoarei Comisii de integritate, statut si litigii", a declarat vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur la finalul sedintei.

Propunerile de modificare a statutului urmeaza sa fie dezbatute si validate in forurile de conducere ale PDL Consiliul National de Coordonare si respectiv Colegiul Director. Pe 5 martie are loc Consiliul National de Coordonare unde se vor dezbate aceste modificari.

Presedintele Traian Basescu i-a sfatuit in nenumarate randuri pe liderii PDL sa accepte propunerile reformistilor Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu privind introducerea unor criterii de integritate in statutul PDL. De asemenea, presedintele le-a sugerat democrat liberalilor sa accepte noi oameni in conducerea partidului.

La intalnirile pe care seful statului le-a avut cu parlamentarii i-a sfatuit sa nu-i dea la o parte pe cei care sunt incomozi si critica partidul. Potrivit surselor Hotnews.ro, Basescu le-ar fi spus democrat-liberalilor sa o coopteze pe Monica Macovei pentru a-i ajuta sa elaboreze criterii de integritate care sa fie incluse in Statutul partidului si care ar trebui aplicate imediat.

"Chiar daca Preda, Macovei, Voinescu si Baconschi sunt incomozi si critica partidul, ar fi bine sa nu fie dati la o parte. Aveti nevoie de Monica Macovei si trebuie sa o implicati in stabilirea criteriilor de integritate ale PDL(...) Aveti nevoie de un om competent care va poate ajuta in elaborarea criteriilor de integritate", ar fi spus presedintele.