Comisia de munca din Camera Deputatilor a adoptat marti cu 19 voturi pentru, 1 impotriva si 3 abtineri un proiect de lege care prevede un parteneriat stat-biserica in protectia sociala. Initiativa legislativa apartine parlamentarilor PDL si prevede implicarea bisericii in asistenta sociala derulata de stat. Mai exact, cultele vor prelua programe de asistenta sociala derulate pana acum de stat sau de catre autoritatile locale, cheltuielile urmand sa fie suportate 20% de catre biserica si 80% de la bugetul central sau cele locale.

Potrivit expunerii de motive proiectul de lege urmareste mobilizarea de resurse ale unitatilor de cult pentru proiectele sociale derulate prin biserici. Initatorii proiectului de lege sustin ca prin parteneriatul dintre autoritati si culte, banii alocati asistentei sociale vor fi mai eficient folositi prin utilizarea unor mecanisme mai flexibile de utilizare.

"De fiecare data cand discutam de asistenta sociala, discutam de bani. Cred ca aceeasi suma de bani poate fi folosita mai bine in mobilizarea comunitatii locale, prin voluntariat, prin compasiune si toate acestea pot fi obtinute mult mai bine si mai credibil prin implicare Bisericii", a pledat unul din initatoii proiectului de lege, deputatul PDL Raluca Turcan in fata deputatilor din comisia de munca.

Proiectul de lege a fost respins de Senat. Initiativa legislativa urmeaza sa intre in plenul Camerei Deputatilor care este si forul decizional in acest caz.