Presedintele Partidului Social-Democrat, Victor Ponta, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa la Bucuresti, ca Romania nu a iesit din criza, asa cum sustine presedintele Traian Basescu, transmite Agerpres. "Romania nu a iesit din criza, poate ca doamna Udrea a iesit din criza sau domnul Basescu", a spus Ponta. Liderul PSD a adaugat ca tara noastra si-a atins tinta de deficit bugetar in 2010, convenita cu FMI, in mod nereal.

"Romania nu a iesit din criza, poate ca doamna Udrea a iesit din criza sau domnul Basescu, dar genul acesta de declaratii, dincolo de importanta lor in batalia interna din partidul de guvernamant, risca sa induca in eroare si sa creeze o noua mare dezamagire in cadrul populatiei", a afirmat Ponta.

El a declarat ca vrea sa prezinte "cifre si date concrete" detinute de Uniunea Social Liberala cu privire la evolutia economica a Romaniei, deoarece statisticile prezentate de presedinte si de premier sunt "super-optimiste si super-nerealiste".

"Vizavi de obligatiile prevazute si asumate de Guvernul Romaniei in noul acord cu FMI, principalul pilon se refera la reducerea deficitului bugetar. Vreau sa precizez de la inceput, ca Romania si-a atins tinta de deficit bugetar, 6,5% din PIB in 2010, in mod nereal. In practica, arieratele Guvernului Romaniei, datoriile Guvernului catre firmele private au trecut de cifra de 1,6 miliarde. Daca acestea ar fi fost platite sau daca ar fi fost consemnate ca deficit, practic, nici in 2010 Romania nu-si indeplinea tinta stabilita cu FMI si ar fi fost, totusi, o situatie mai buna pentru firmele private", a declarat Ponta.

"Primul actor necinstit in economia romaneasca este, din pacate, Guvernul, este cel care nu-si plateste datoriile catre privati, este cel care nu plateste penalitati atunci cand intarzie, dar in schimb ia de fiecare data, la timp, cu penalitati, cu metode din ce in ce mai dure de la privati, toate taxele si impozitele care i se cuvin", a spus presedintele PSD.

El sustine ca pentru a vorbi despre o relansare economica, primul lucru pe care Guvernul ar trebui sa-l faca este plata arieratelor catre firmele private, deaorece neplata acestora reprezinta trecerea greutatii crizei economice de pe umerii Guvernului pe cei ai companiilor private: "Vreau sa precizez ca tinta de 4,4% de deficit din PIB pentru 2011 si tinta de 3% pentru 2012, asa cum a fost convenita cu FMI, este de o amploare deosebita. Daca Guvernul este atat de optimist ca va reusi sa reduca acest deficit cu mult mai mult decat a facut-o in doi ani si in acelasi timp sa aiba crestere economica, sunt doua notiuni care, din pacate, sunt contradictorii si cel putin una dintre ele se va dovedi neadevarata".