"Ce pot sa va spun e ca Dinu Patriciu a fost primul din PNL care a pledat pentru o alianta la guvernare cu PSD-ul inca din 2003. Nu stiu de ce acum si-a schimbat viziunea", a declarat pentru HotNews.ro liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti. Mai multi lideri liberali contactati de HotNews.ro au declarat ca opinia lui Dinu Patriciu care nu crede ca exista "social-liberalism" trebuie respectata, dar ca nu este atat de importanta atata timp cat majoritatea a decis ca partidul sa intre in Uniunea Social Liberala alaturi de PSD. "Indiferent cate critici pot fi din punct de vedere ideologic, eu cred ca ele acum sunt nejustificate", a declarat Eugen Nicolaescu, viceliderul grupului parlamentar al PNL.

Liberalii si PatriciuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

"<>. Aceste vorbe le rostea regretatul meu prieten Horia Rusu la un congres de partid in anul 2000. In ceea ce ma priveste, eu cred ca nu exista <>", asa isi incepe Dinu Patriciu, comentariul publicat vineri in ziarul Adevarul.

Prin declaratia sa, omul de afaceri, unul dintre membrii fondatori ai PNL, da impresia ca se delimiteaza de nou formata Uniune Social Liberala. HotNews.ro a contactat o parte din liderii PNL pentru a vedea cat de importanta si cat de mult conteaza pozitia lui Dinu Patriciu in partid.

"Este o opinie personala, libera. E parerea dumnealui pe care o respect. Dar, ca dovada ca partidul a pornit pe aceasta cale cu o foarte mare majoritate, opinia sa nu este atat de importanta. Oricum, nu este de natura de a influenta actiunea politica a partidului. Nu exista o legatura asa cum va imaginati intre Dinu Patriciu si PNL. PNL este un partid mare, cu organisme de decizie. Sigur, conteaza parerea fiecarui membru, dar in final se ia o decizie", ne-a declarat Mihai Voicu, vicepresedinte al PNL.

De aceeasi parere este si Eugen Nicolaescu, viceliderul grupului parlamentar al PNL, care sustine ca "indiferent cate critici pot fi din punct de vedere ideologic, eu cred ca ele acum sunt nejustificate. Pentru ca acelasi lucru s-a intamplat in 2004, cand PNL-ul s-a aliat cu PD-ul, nimeni nu a criticat acest lucru la vremea respectiva".

"Eu cred ca in acest moment, pentru a disloca aceasta putere corupta, nu exista decat aceasta solutie. Interesul PNL trebuie sa se manifeste mai putin puternic decat interesul Romaniei. Totdeauna Dinu Patriciu a facut declaratii care nu au fost in spiritul hotararilor de partid. Poate asta l-a facut si mai cunoscut si mai excentric decat ceilalti membri de partid.

Parerea sa este ca a oricarui membru de partid. Daca avea o influenta mai mare, se manifesta in organismele de conducere ale partidului. Exemplele sunt clare, modul in care s-a votat in biroul politic central, in consiliul executiv si in delegatia permanenta este edificator. Eu cred ca Domnul Patriciu trebuie tratat ca un publicist cand scrie editoriale si nu ca un om politic. Si oricum dumnealui nu mai face demult politica la nivel inalt in PNL", a mai precizat Eugen Nicolaescu.

"Este opinia lui Dinu Patriciu si o respect. Ce pot sa va spun e ca Dinu Patriciu a fost primul din PNL care a pledat pentru o alianta la guvernare cu PSD-ul inca din 2003. Nu stiu de ce acum si-a schimbat viziunea. Nu am discutat cu Dinu Patriciu de 3 ani. E dreptul lui sa creada ceea ce crede. Dinu Patriciu este un membru PNL si atat. Avem 300.000 de membri. Este dreptul dumnealui sa creada ceea ce crede. Opinia lui nu poate influenta deciziile partidului", a declarat pentru HotNews.ro, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti.

Deputatul liberal Alina Gorghiu a declarat ca in cadrul PNL "fiecare poate sa aiba o parere si in general nu prea sunt criticate pozitiile celor care au opinii contrare votului majoritatii", iar votul de saptamana trecuta a fost unul "covarsitor in favoarea constituirii Uniunii Social Liberale".

"Cred ca parerea fiecarui membru este relativ importanta, dar mai degraba inaintea votarii unui proiect. Parerea domniei sale este la fel de importanta ca parerea oricarui alt coleg care este pro sau contra acestui proiect. Atat timp cat peste 90% din partid au fost pro USL, proiectul merge mai departe", a mai spus Alina Gorghiu.

Ce zic liberalii de posibilitatea aparitiei unui nou partid politic

In editorialul sau, Dinu Patriciu incheie cu un alt citat din Horia Rusu si lasa de inteles ca ar astepta un partid nou sau un partid liberal care sa scape de "un caracter preponderent feminin" si "sa devina barbat".

"Altfel, schimbarea domnilor, bucuria nebunilor. Altfel, ajungem tot la vorbele lui Horia Rusu, desi rostite cu mai bine de un deceniu in urma, la fel de adevarate si astazi. <> Poate sa-l cheme cum vrea. Eu il astept inca."

De altfel, nu e prima data cand omul de afaceri vorbeste de ipoteza unui partid nou. Intr-un interviu recent pentru Romania Libera, Dinu Patriciu vorbea de faptul ca partidele politice trebuie sa faca un schimb de generatii si pomenea de "oameni cu experiente in mari corporatii, cu scoli serioase in spate, care stiu cum functioneaza lumea de astazi. Politica nu poate fi o meserie si nu se poate face politica cu salariati. Politica se face cu oameni independenti material."

"Nu demult vorbeati despre necesitatea unui partid tanar, cu oameni responsabili si competenti. Ati sustine un astfel de partid?

Dinu Patriciu - Nu pot sa ma desprind de pozitia pe care o am, de proprietar de trust de presa. Nu pot sa va dau un raspuns la aceasta intrebare. Depinde de foarte multe lucruri, de compatibilitatea cu ideologia si orientarea trustului de presa.

Raspunsul dvs. este "da".

Dinu Patriciu - Da."

Intrebat cum vedea ideea unui partid nou, senatorul liberal Puiu Hasotti a declarat ca se indoieste ca un partid nou poate sa aiba succes pe scena politica "pentru ca ar fi un partid fara structuri locale".

"S-a dovedit, partidul lui Becali a disparut pentru ca nu a avut structuri locale, PRM-ul a disparut pentru ca nu a avut structuri locale. UNPR de la 8-10% are 1% pentru ca nu are structuri locale. La fel se va intampla si cu Partidul Poporului. Ma gandesc si ca altii isi doresc un partid nou. Poate si domnul Basescu. Ar fi interesanta o colaborare intre Basescu si Patriciu pentru un partid nou. Glumesc, bineinteles", a precizat Puiu Hasotti.

"Este aproape imposibil pe scena politica din Romania sa vii cu proiecte de genul un partid nou. E foarte greu de realizat din cauza faptului ca s-au cam sedimentat optiunile politice din Romania. E greu sa-si faca loc si din punct de vedere politic, dar si din punct de vedere financiar si al infrastructurii. Asta nu inseamna ca nu mai sunt oameni care spera la un partid nou care sa vina cu rezolvari", a declarat deputatul liberal Alina Gorghiu.

"Eu nu sesizez nemultumiti in urma acestei uniuni. Cel putin votul spune ca n-ar fi oameni nemultimiti de aceasta uniune. Nu cred ca proiectul unui alt partid si-ar putea gasi foarte multi fani in sanul partidului national liberal", a mai precizat Gorghiu.

Nemultumiri in cateva organizatii PNL din teritoriu cu privire la USL

Cu toate acestea, pozitia lui Dinu Patriciu vine in contextul in care in organizatiile PNL din teritoriu au aparut nemultumiri cu privire la nou formata Uniune Social Liberala.

Presedintele organizatiei municipale Brasov a Partidului National Liberal (PNL), Dumitru Ioan Puchian, si-a inaintat, miercuri seara, demisia din functia de presedinte al organizatiei, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al organizatiei municipale a PNL, Maria Caju.

"Este o decizie personala pe care nu o comentam, dar o regretam. Biroul Politic teritorial se va intruni joi seara pentru a lua act de aceasta demisie. Se pare ca demisia este legata de noua alianta, Uniunea Social Liberala (USL) si de faptul ca avea un proiect politic pe care, in aceste conditii, nu-l mai poate aplica. Interimatul functiei, pentru o perioada de trei luni, timp in care se vor pregati alegerile pentru aceasta functie, va fi preluat de colegul nostru Marius Neculoiu'', a declarat Maria Caju.

Dumitru Ioan Puchianu a declarat pentru Agerpres ca ramane membru al PNL, dar nu merge in proiecte in care nu crede.

"Consider ca proiectele si principiile liberale sunt puse sub semnul intrebarii odata cu infiintarea aliantei Uniunea Social Liberala. Nu se stie care sunt obiectivele acestei aliante, dar s-au impartit deja posturile. Atata timp cat singura miza a USL o reprezinta Traian Basescu, nu va avea nicio finalitate. Cred ca este nevoie de un proiect politic pentru interesul romanilor. Voi candida anul viitor la functia de presedinte al Consiliului Judetean, dar pana atunci va voi anunta si alte proiecte pe care le am in pregatire", a declarat Puchianu.

Vineri, la Botosani, liberalii din judet au anuntat ca vor participa, alegerile locale si parlamentare din 2012, cu candidati proprii, informeaza Agerpres. Potrivit presedintelui filialei teritoriale Botosani a PNL, deputatul Florin Turcanu, filiala PNL nu va face aliante electorale nici cu Partidul Social Democrat (PSD), nici cu Partidul Conservator (PC).

"Eu, in calitate de presedinte, am un obiectiv foarte important, un program foarte incarcat, iar obiectivul meu este sa castig alegerile in judetul Botosani, si cand vorbesc de alegeri inseamna ca din 78 de primarii trebuie sa castig 40. Avand acest obiectiv, vreau sa merg singur in alegeri, nici cu PSD, nici cu PC, nici cu nimeni", a afirmat Turcanu.

Liderul liberal din Botosani sustine ca nu va participa la negocieri cu reprezentantii PSD la nivel judetean, ci va imputernici persoane din conducerea partidului pentru a discuta. Mai mult, el spune ca va dialoga cu partenerii din Uniunea Social Liberala prin fax.