"Eu am castigat alegerile prezidentiale, cred eu, si daca imi doresc ceva este sa fiu 5 ani la Cotroceni, nu o luna sau patru luni". Declaratia vine de la presedintele senatului, Mircea Geoana, care a explicat la postul public de televiziune ca "ambitia sa" nu este aceea de a fi presedinte interimar al tarii, in ipoteza suspendarii din functie a lui Traian Basescu, transmite Agerpres. Ci de a convinge opinia publica de faptul ca "am in continuare un cuvant de spus, ca am invatat si din greseli". Prima replica vine din partea consilierului prezidential Sebastian Lazaroiu, care a explicat intr-o analiza publicata pe Blogary.ro care sunt sansele la Cotroceni ale "regelui neincoronat (presedintelui Romaniei Mici)".

Geoana, din nou membru PSDFoto: Agerpres

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat la postul public de televiziune ca este "inca tanar si ma simt destul de viguros". Premise solide pentru "ambitia" de a nu se duce "interimar la Cotroceni o luna sau trei luni". "Am in continuare un cuvant de spus, ca am invatat si din greseli si cred ca in acest moment voi putea, in limita posibilului, sa ajut aceasta tara sa mearga pe drumul cel bun", a explicat Geoana.

In ceea ce priveste declaratia presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, referitor la faptul ca exista premise parlamentare ca, pana la 25 martie 2011, presedintele Traian Basescu sa fie suspendat din functie, Mircea Geoana sustine ca "daca domnul Basescu incalca in mod sever, asa cum spune Constitutia, cartea noastra fundamentala, in clipa respectiva mergem la suspendare fara ezitare, daca avem majoritatea".

Schimbarea majoritatii si a Guvernului depinde, insa, in mare masura de pozitionarea UDMR, sustine presedintele Senatului. "Semnalele de la UDMR in acest moment indica mai degraba preferinta de a ramane alaturi de aceasta putere. Dar stim ce se intampla la Congresul UDMR, la Congresul PDL, care se anunta cu scantei?", a continuat Geoana.

Referitor la constituirea Uniunii Social Liberale, fostul presedinte al social-democratilor a declarat: "Sunt probabil omul politic care cunoaste cel mai bine relatia cu liberalii din tot ce inseamna pesedist in viata si in functie pentru ca am lucrat in 2007, cand s-a destramat Alianta D.A., la constructia unei relatii cu PNL, cu domnul Tariceanu si am lucrat extraordinar de bine si cu Crin Antonescu".

Sebastian Lazaroiu: "Varianta suspendarii pana in 2012 ar fi cea mai probabila sa il aduca pe dl. G. cinci ani la Cotroceni"

Prima replica la declaratiile lui Mircea Geoana vine de la consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu. Intr-o analiza publicata pe Blogary.ro, acesta a aratat ca prima varianta si "cea mai probabila sa il aduca pe dl. G. (Geoana, n. red.) cinci ani la Cotroceni" este suspendarea pana in 2012 a presedintelui Traian Basescu. Reluand un comentariu publicat la finalul anului trecut, Lazaroiu sustine ca urmatorul pas l-ar constitui rasturnarea Guvernului si nominalizarea unui alt premier din partea noii majoritati. "Imaginati-va ce coada de tuteri va fi la usa sa. Practic domnul Ponta va fi presedintele PSD doar cu numele", continua Lazaroiu.

Daca la referendum Basescu va fi demis, "urmeaza inca trei luni la Cotroceni pentru domnul G. si perspectiva alegerilor prezidentiale. Intrebare: pe cine credeti ca va desemna PSD drept candidat la alegerile prezidentiale? Raspunsul e banal. Ar mai ramane ca dl. G. sa si castige alegerile respective (cu un Crin Antonescu avand aceleasi ambitii si, in orice caz, un candidat mult mai redutabil)".

Pe de alta parte, consilierul prezidential noteaza ca "se vorbeste ca functiile in USL au fost deja impartite: Victor Ponta - candidat premier, Crin Antonescu - candidat presedinte". In contextul in care Mircea Geoana tocmai si-a exprimat dorinta de a fi 5 ani la Cotroceni, "Victor Ponta are o mica problema pentru ca mai exista un aspirant la functia de candidat la prezidentiale in PSD", noteaza Lazaroiu.