Criticile pe care Traian Basescu le-a adresat PDL au creat in interiorul partidului panica, nervi si resemnare. Liderii din teritoriu au inrosit telefoanele parlamentarilor de la Bucuresti. Unii presedinti de organizatii au iesit in conferinte de presa sa se dezica de votul dat in cazul Pasat. La centru, democrat liberalii s-au impartit din nou in doua tabere. O parte accepta palma data de presedintele Traian Basescu, altii evite contactul cu presa. Fie au refuzat sa comenteze declaratiile presedintelui, fie au fost ironici, Radu Berceanu luand peste picior criticile lui Traian Basescu.

In randul deputatilor tensiunea a atins cote maxime. Desi a sustinut un briefing de presa pe problemele administrative ale Camerei, presedintele deputatilor, Roberta Anastase a evitat sa faca declaratii de presa in legatura cu mustrarile presedintelui Traian Basescu. Anastase a fost extrem de tensionata si s-a retras in birou imediat ce si-a finalizat discursul.

Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca liderii deputatilor au solicitat inregistrarea video din momentul votulul. In biroul lui Anastase s-au perindat o serie de democrat liberali si, conform surselor citate, s-au facut analize si calcule cu cine a tradat, cati au fost prezenti si cum au votat parlamentarii.

O parte din democrat liberali au declarat public ca acuzatiile si supararea presedintelui sunt indreptatite. Lideri ca Elena Udrea, Cezar Preda, Sulfina Barbu si Raluca Turcan au incercat sa-l multumeasca pe presedinte cerand demisiile lui Dan Pasat si Monica Iacob Ridzi.

  • Elena Udrea, presedinte PDL Bucuresti: "Nemultumirea pe care a afisat-o Presedintele aseara fata de PDL este justificata. A girat politic pentru noi. Fara Traian Basescu, singuri impotriva lui Vantu, Voiculescu sau Patriciu, PDL nu ar fi condus Romania. Suntem, deci, datori sa tratam cu maxima seriozitate semnalul Presedintelui si sa schimbam ceva. Nu vreau sa dau sentinte, dar cred ca varianta cea mai buna este acum demisia lui Dan Pasat ¬ o varianta mai buna si pentru deputatul PDL, dar si pentru partid"
  • Cezar Preda, vicepresedinte PDL: "Presedintele e suparat pentru ca are si de ce. In timp ce toate institutiile statului incearca sa aplice reformele, noi in Parlament venim si sabotam toate eforturile de reformare. Ne-am dat cu stangul in dreptul, desi avem acelasi obiectiv ca si presedintele si sper ca macar acum in al doisprezecelea ceas poate colegii Pasat si Ridzi o sa inteleaga miza pentru Romania si o sa-si dea demisia. Nu cred ca presedintele va rupe relatia cu partidul si nici partidul cu dansul. Avea aceleasi idei si urmarim acelasi obiective. Ca sunt unii care nu le place sa li se spuna ce sa faca, asta e alta chestiune. Nu cred ca va fi o ruptura intre  noi".
  • Vicepresedintele PDL a comentat si sfaturile presedintelui Traian Basescu pentru alegerile interne."Recomandarile lui Traian Basescu sunt foarte bine intentionate numai ca unor nu le place sa li se dea sfaturi. Ce au Voinescu, Baconschi si Macovei? Eu i-am vazut activi mai mult ca alti membrii si nu am ce le reprosez.  Se zbat, vin cu declaratii publice fac ceva pentru partidul asta, au o vizibilitate buna. Ce e reticenta asta ca nu sunt vechi in partid?  Toata lumea trebuie sa inteleaga ca trebuie sa ne reformam" a declarat Preda pentru Hotnews.ro.
  • Raluca Turcan, vicepresedinte PDL: "Cred ca se impune demisia domnului Pasat si cred ca ar fi singur actiune care ar putea reduce rapid costurile de imagine atat pentru PDL cat si pentru Romania tinand cont de evaluarea la capitolul justitiei. In cazul in care domnul Pasat nu demisioneaza PDL, trebuie sa faca o miscare politica drastica si sa ia o decizie transanta in cazul acesta si in cazul Ridzi"
  • Sulfina Barbu, vicepresedinte PDL: "Criticile sunt perfect indreptatite cu atat mai mult cu cat presedintele a venit  la grupurile parlamentare si a prezentat riscurile pe care ni le asumam daca nu dam un vot pentru cercetarea in instanta a domnului Pasat. Cu siguranta am fi putu face mai mult lucurui si unul dintre ele ese schimbarea Regulamentului in astfel de situatii si introducerea unui vot transparent, deschis. Dezamagirea presedintelui nu este legata de faptul ca nu l-am ascultat ci de faptul ca prin votul dat de colegi am afectat credibilitatea Romaniei"  

Sursele Hotnews.ro sustin ca dupa interviul presedintelui de aseara liderii locali au inrosit telefoanele parlamentarilor. "Partidul a dat in clocot azi, toti am primit telefoane din teritoriu cu critici si intrebari de genul: "ce dracu faceti acolo? Daca presedintele isi ia mana de pe noi?". Am reusit sa ne decredibilizam ca partid. S-au aparat penalii intre ei si pentru asta am fost bagati toti in aceiasi oala" au declarat sursele citate.

  • De altfel, in teritoriu liderii de organizatii au declarat in conferinte de presa ca nu-si asuma votul dat de deputatii PDL. Presedintele PDL Mures, Dorin Florea a criticat votul dat de deputati "Trebuie sa dai curs la o cercetare. Aici, la domnul Pasat, nu stiu ce a facut, dar daca e atat de nevinovat, ca toti sunt nevinovati, du-te domnule, supune-te cercetarii. La vot, din Mures, au fost prezenti deputatii si au votat 'pentru'. (...) Regret ce a facut PDL-ul ieri. Nu vreau sa fiu etichetat dupa asta, eu, om batran in administratie''a declarat Florea citat de agentia Agerpres.
  • Si presedintele PDL Braila, Constantin Dimitriu s-a dezis de votul deputatilor PDL. "Coalitia nu a functionat, au lipsit foarte multi deputati. In cazul Brailei, parlamentarii nostri au votat pentru incuviintarea arestarii deputatului Pasat. Pot garanta pentru asta. Ce s-a intamplat marti este un lucru nefericit pentru democratia din Romania', a declarat Dimitriu potrivit Agerpres.

Altii pedelisti dau vina pe conducerea partidului. "Din punctul meu de vedere presedintele are dreptate, vinovata este conducerea partidului care nu a reusit sa mobilizeze si sa stabileasca o strategie pentru votul din Parlament. S-a vazut clar ca liderii partidului nu mai detin controlul asupra parlamentarilor. Atat Anastase cat si Toader au negociat si au dat ordin dar, nu au avut puterea sa-i controleze. Conducerea partidului nu s-a implicat deloc. Unde a fost strategul si negociatorul sef al PDL domnul Blaga? Toti se lupta pentru conducerea partidului dar de fapt nu fac nimic sa-l controleze. In final cand o sa ajunga la ciolan o sa constate ca nu mai au ce sa roada"a declarat un demcorat liberal.

Pe de alta parte, o serie de parlamentari au lasat sa se vada ca nu sunt impresionati la criticile formulate de Basescu si considera ca prin rezultatul votului in cazul Pasat, garda veche a dat sah lui Basescu, sustin sursele citate.

Berceanu despre Basescu: De dansul depinde decizia. O fi suparat

In timp ce deputatii s-au ascuns cat au putut mai bine si au incercat sa gaseasca vinovatii la Senat, democrat liberalii au parut relaxati si neafectati de criticile lui Traian Basescu.

Intrebat de ziaristi daca presedintele a rupt relatia cu PDL, senatorul PDL, Radu Berceanu a comentat:"De dansul depinde decizia, nu este o chestiune reciproca ci e o decizie unilaterala . Eu stiu de ce o fi zis lucrul asta, o fi suparat".

Berceanu a comentat si recomandarile sefului statului in ceea ce priveste alegerile interne din PDL. "Din cate mi-aduc aminte a fost competitie si la alegerile din 1991 si in 2000. Acum sunt niste etape normale care aseaza lucrurile inainte de congres, singura diferenta este ca atunci nimeni nu facea recomandari", a declarat Berceanu.

In timp ce Berceanu vorbea cu ziaristii, cei doi senatori PDL care-l insoteau comentau pe margine intre ei: "Sa ne mai lase si presedintele cu nemultuirile lui".

Secretarul general al PDL, Vasile Baga nu a vrut sa comenteze: "Nu comentez, fiecare are dreptul la o opinie".

Presedintele Traian Basescu i-a criticat, marti seara, pe parlamentarii PDL intr-un interviu acordat TVR. Dupa ce deputatul PDL Dan Pasat a scapat de arest cu ajutorul colegilor de partid, seful statului a lasat sa se inteleaga ca a rupt relatiile cu parlamentarii PDL.

"Stiu ca nu mai pot avea sperante sa-i rog prea multe (...) Nu mai astept nimic de la PDL dupa votul de azi(...) Trebuie sa recunosc ca au marcat si o atitudine de dispret pentru ceea ce i-am rugat sa faca in interes national si am luat nota de chestiunea asta. Am luat nota si de lipsa de apetit a conducerii partidului (PDL-n.r.) de a-i mobiliza sa fie prezenti, si de lipsa de apetit a sefilor de grupuri de a-i mobiliza sa fie prezenti, si de lipsa de apetit a sefului de grup de a negocia cu celelalte partide din alianta un vot corect", a declarat presedintele.