Dupa votul dat impotriva arestarii deputatului Dan Pasat, parlamentarii PDL au evitat sa dea declaratii si s-au reunit in sedinta in biroul presedintelui Camerei Roberta Anastase. Dupa sedinta pedelistii au trimis comunicate de presa prin care au explicat rezultatul votului. Marti, deputatii au respins solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie de incuviintare a arestarii preventive a lui Dan Pasat. Potrivit informatiilor, au fost 114 voturi "pentru", 34 de voturi "impotriva" si 4 abtineri, iar cererea procurorilor nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptata, respectiv 167.

Iata cateva declaratii facute de liderii PDL:

  • Mircea Toader, liderul grupului parlamentar PDL: "Am avut discutia in grup, am stabilit si cum votam. Marea majoritate de la noi au votat cu bilele la vedere. (...) Rezultatul asta dovedeste ca inca suntem tributari nu unui gest politic, ci unor probleme sentimentale, ca alta logica n-are. (...) E o pata asupra Parlamentului".

Toader a comentat si atitudinea parlamentarilor opozitiei PSD si PNL: "Problema e la noi, dar eu stiu ca problema cea mai importanta sunt partenerii din Parlament care totdeauna au declarat ca sunt in afara acestor batalii politice cu justitia. Ei considera ca justitia trebuie sa-si faca datoria si au stat in banca si s-au uitat ca e o batalie interna la noi. Nicio legatura, e batalia Parlamentului cu justitia, toti suntem in acest Parlament"

  • Sulfina Barbu, vicepresedinte PDL: "Decizia PDL a fost de a vota favorabil solicitarii DNA, iar in acest moment avem 34 de voturi impotriva, fara sa stim cui apartin acele voturi. Pentru ca nu avem un vot transparent, este imposibil sa stim ce s-a intamplat cu exactitate, atat la PDL cat si la colegii din arcul guvernamental.(....) Ingrijoratoare este si atitudinea opozitiei care a ales sa nu voteze in cazul Pasat, ceea ce de fapt inseamna ca PSD si PNL au pus umarul la obstructionarea justitiei, pentru ca cererea DNA a fost adresata parlamentarilor, nu puterii sau opozitiei"
  • Ioan Oltean, vicepresedinte PDL: "PDL a spus-o si astazi si cu alte ocazii ca nu a obstructionat si nu va incerca niciodata sa obstructioneze justitia. Orice cetatean al acestei tari, indiferent de pozitia pe care o are, de functia pe care o ocupa, nu poate fi in afara legii. Este foarte usor sa vii sa stai pe margine ca in tribuna la fotbal. Daca partidele din opozitie, inclusiv PNL, (...) ar fi si ele purtatoarele unui asemenea mesaj, atunci cu certitudine nu am fi in fata unei solutii de acest fel (....) Vom ramane in continuare fideli principiului ca nimeni in aceasta tara nu este mai presus decat legea. Este regretabil insa ca opozitia face doar parada de vorbe, iar faptele dovedesc cu totul si cu totul altceva"
  • Raluca Turcan, vicepresedinte PDL: "E regretabil, e un lucru care nu ar trebui sa se intample in Parlament. Aici e un viciu care din pacate va duce de multe ori la situatii din acestea pentru ca Parlamentul pare sa se puna obstacol in calea justitiei. (...) Sa vedem daca procedural exista varianta reluarii. Daca nu va fi facuta o noua cerere asta ramane votul. Cred ca ne va afecta foarte mult ca imagine si va afecta credibilitatea acestei institutii. Noi am decis (...) sa se voteze transparent. Nu poti sa obligi pe nimeni sa voteze intr-un anumit mod, mai ales pe subiecte delicate".