Dupa esecul promovarii la sefia PDL a primarului Aradului, Gheorghe Falca, si a ministrului de Externe Teodor Baconschi, si in contextul candidaturii lui Vasile Blaga, tabara Udrea ar fi ramas fara solutii. Conform cotidianului Gandul, presedintele Traian Basescu i-ar fi propus primarului sectorului 3, Liviu Negoita, sa candideze pentru sefia PDL. Potrivit surselor citate de Gandul, seful statului considera ca Negoita ar fi solutia perfecta pentru a calma spritele incinse din interiorul partidului si pentru a promova tabara reformistilor ca Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu.

Vasile Blaga si Traian BasescuFoto: Colaj foto

Surse din interiorul PDL au declarat pentru HotNews.ro ca in cadrul unei intalniri cu reprezentantii taberei reformistilor, presedintele Traian Basescu le-ar fi spus acestora ca l-a ofertat pe Negoita, dar acesta ar fi refuzat. "Convingeti-l voi daca puteti, eu n-am reusit", le-ar fi spus Basescu acestora.

Sursele citate sustin ca refuzul acestuia se explica prin faptul ca Negoita este finul lui Adriean Videanu si nu vrea sa fie implicat in luptele interne din cele doua tabere.

Ofertarea lui Negoita pentru functia de presedinte al PDL reprezinta si un semnal ca Emil Boc este cotat cu sanse mici impotriva lui Vasile Blaga, sustin sursele HotNews.ro. "Partidul a ajuns la cote joase in sondaje, iar pedelistii nu mai au incredere ca Boc e solutia pentru ei", spun sursele HotNews.ro. Potrivit acestora, Vasile Blaga le-a spus apropiatilor ca s-a decis sa candideze la functia de presedinte al PDL si urmeaza sa faca anuntul public la sedinta Consiliului National al PDL din 19 februarie.

Intre timp, Blaga si-a negociat sustinerea atat cu sefii de organizatii, cat si cu parlamentarii. Potrivit surselor citate, secretarul general al PDL ar fi negociat intens in ultimele saptamani sustinerea sa pentru sefia partidului si ar fi format chiar echipa cu care se va prezenta la Conventia Nationala.

Potrivit statutului PDL, o candidatura la presedintia partidului este depusa prin motiune si insotita de o echipa care formeaza Biroului Politic (BP). Candidatura pentru sefia partidului impreuna cu persoanele nominalizate pentru functiile din BP este depusa printr-o motiune in Conventia Nationala.

Sursele HotNews.ro sustin ca Blaga a cooptat in echipa sa toata garda veche a partidului, in frunte cu Adriean Videanu, Radu Berceanu, dar si vicepresedinti ca Cezar Preda, Ioan Oltean, Anca Boagiu si Sorin Frunzaverde. In schimb, reprezentantii aripii liberale, reprezentata de Ghoerghe Flutur, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan si Raluca Turcan, nu ar fi fost ofertati pana in prezent.

Pentru candidatura la carma PDL, secretarul general mizeaza pe sprijinul a cel putin jumatate din organizatiile PDL, in acestea fiind incluse chiar si cateva filiale controlate Elena Udrea.

Desi anul trecut Blaga anuntase ca nu va contracandida impotriva lui Emil Boc la conducerea PDL, acesta si-a schimbat opinia in urma scandulului generat de protestele politistilor la Cotroceni, in urma carora a demisionat din fruntea ministerului de interne. Fostul ministru de Interne a fost deranjat de faptul ca Emil Boc nu l-a anuntat inainte de a renunta la escorta Politiei, catalogand gestul acestuia ca lipsa de incredere la adresa sa ca ministru.

Totodata, la decizia de a candida a contribuit si notoritatea sa in PDL, Blaga fiind catalogat in sondajele interne ale PDL drept democrat liberalul cu cea mai mare vizibilitate la nivel national, in timp ce Emil Boc a atras oprobiul public.

In acest sens, prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu a declarat luni, inaintea sedintei Biroului Politic, ca partidul ar trebui condus de liderul cel mai bine plasat in sondaje. "Eu, in continuare, contez pe o solutie negociata in interiorul partidului(...) Cel mai bine plasat (n.r. candidat) in cercetarile sociologice, in optiunile electoratului care poate sa reprezinte o speranta pentru militanti si pentru electorat sa fie cel care conduce partidul", a afirmat Videanu, citat de agentia Agerpres.

Tot inaintea sedintei de partid, Blaga a reiterat ideea ca se gandeste sa intre in competitia pentru presedintia PDL.

"Nu pot sa candidez decat in echipa", a spus Blaga. De altfel, secretarul general al PDL a dat semnalul ca intra in campanie pentru fotoliul lui Boc, in week-end, la Conferinta Judeteana de alegeri a PDL Alba. Blaga i-a sugerat lui Boc ca pentru binele partidului e cazul sa nu mai adopte masuri anticriza.

"In primul rand trebuie sa sustinem Guvernul nostru, care, dupa cum spunea domnul prim-ministru, trebuie sa se tina de cuvant si sa termine cu masurile dure care trebuiau luate. Avem promisiunea ca s-au cam terminat, pentru ca nu poti intinde prea mult ata, ca s-ar putea rupe", a declarat Vasile Blaga, citat de agentia Agerpres.

Prin aceste declaratii, Blaga a sfidat avertismentul presedintelui Traian Basescu care, la inceputul sesiunii parlamentare, ii rugase pe pedelistii sa nu-si faca campanie interna impotriva masurilor anticriza luate de Guvernul Boc.

Sursele HotNews.ro sustin ca preluarea sefiei PDL de catre Vasile Blaga ar bloca planurile lui Traian Basescu si ale taberei pe care o sustine de a schimba garda veche. Sansele slabe ale lui Emil Boc de a-l infrange pe Blaga a creat o a treia ipoteza in interiorul PDL: fortarea amanarii Conventiei Nationale pana in 2012.