Infiintarea Uniunii Social-Liberale este strict legata de alegerile legislative din 2012 si reprezinta "o reactie la o miscare inteligenta pe care PDL o poate face la un moment dat si pe care cele doua forte politice au anticipat-o", a declarat, intr-un interviu acordat Europa Fm, consilierul pe probleme de analiza politica al presedintelui Traian Basescu, Sebastian Lazaroiu.

"Uniunea asta care s-a facut are o logica, are o ratiune, are un obiectiv si presupun ca nu este atat de cunoscut. Este cunoscut mai degraba la varful celor doua partide si are legatura cu alegerile din 2012, cu nimic

altceva. E vorba de o reactie la o miscare inteligenta pe care PDL o poate face la un moment dat si pe care cele doua forte politice au anticipat-o. (...) In 2012 sunt convins ca multa lume va intelege despre ce e vorba.

Repet, e strict legat de alegeri si de cateva tehnici legate de alegerile din 2012."

"Tehnicile de alegeri" la care a facut referire Sebastian Lazaroiu ar putea fi introducerea unui singur tur de scrutin in alegerile locale, modificare pe care PDL o poate impune impreuna cu aliatii aflati la guvernare.

Sebastian Lazaroiu mai spune ca protocolul Uniunii Social Liberale a fost facut in pripa, el argumentand ca, in cazul in care motiunea pe care social-democratii si liberalii ameninta ca o vor depune in primavara va trece, USL va fi "pusa in dificultate de algoritmul de desemnare a candidatului la Presedintie si a unui viitor prim ministru".

Pe de alta parte, Sebastian Lazaroiu este de parere ca stabilirea unui candidat pentru alegerile din 2014, pornind de la popularitatea acestuia in 2011, este sortita esecului.

"Pana in 2014 se pot schimba foarte multe lucruri iar candidatul care va iesi din acest sondaj s-ar putea sa nu mai fie la fel de popular in 2014 dar el ramane batut in cuie din 2011. (...) Trei ani inseamna foarte

mult, in trei ani poti sa-ti erodezi foarte mult capitalul de credibilitate."

In ceea ce priveste alegerile interne din PDL, Sebastian Lazaroiu considera ca Teodor Baconschi nu va candida la sefia partidului, dar este de parere ca e nevoie de cat mai multi candidati, in conditiile in care PDL are nevoie de o "revolutie", pentru a castiga alegerile din 2012.