Comitetul Executiv al PSD a aprobat vineri seara protocolul aliantei PSD-PNL-PC care urmeaza sa fie semnat sambata cu PNL-PC. Dupa trei ore de dezbateri social democratii au adoptat viitoarea alianta cu PNL-PC cu o larga majoritate. Potrivit surselor Hotnews.ro doar doi social democrati au votat impotriva: Adrian Severin si Dumitru Buzatu. Protocolul prevede ca alianta PSD-PNL-PC se va numi Uniunea Social Liberala (USL) si va avea ca sigla atat trandafirii rosii, cat si sageata liberala. Cele trei partide vor participa pe liste comune la alegerilor locale: PSD - 21 de candidati, si ACD-20. In ceea ce priveste parlamentarele, fiecare formatiune isi va mentine colegiile pe care le detine, restul fiind impartite in mod egal.

In spatele usilor inchise social democratii i-au cerut explicatii lui Ponta legate de aplicarea protocolului. Potrivit surselor Hotnews.ro, Viorel Hrebenciuc ar fi propus ca toti candidatii atat ai PSD cat si cei ai ACD sa candideze atat la locale cat si la parlamentare sub sigla Uniunii Social Liberale si nu separat pentru a evita dezorientarea cetatenilor atunci cand vor primi buletinul de vot. Propunerea lui Hrebenciuc a fost respinsa.

Aceleasi surse sustin ca majoritatea dintre membrii CEX nu stiau ce continea protocolul."Am luat protocolul de la liberali", a declarat un social democrat.

Totodata, social democratii i-au spus lui Ponta ca impartirea prevazuta in protocolul de colaborare risca sa dezavantajeze parlamentarii si alesii locali in cazul in care Puterea va modifica legea electorala, sustin sursele Hotnews.ro De altfel, Nastase a declarat la finalul sedintei ca "este prematura impartirea virtuala a functiilor in administratia publica centrala si locala".

"Cred ca aceste chestiuni sunt detalii pe care le vom putea stabili in masura in care vom castiga cu adevarat alegerile. Ele vin intr-o anumita cascada, in succesiune si, ca batran vanator, o sa va spun ca nu are rost sa vindem pielea ursului din padure'', a declarat Nastase.

Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat dupa sedinta Comitetului Executiv National, ca nu intentioneaza sa candideze la presedintie, neexcluzand totodata varianta unui candidat independent din partea Uniunii Social Liberale."Cred ca am o varsta la care trebuie sa mai astept o perioada. Pot fi insa alti social-democrati, personalitati independente. Nici eu, nici domnul Antonescu nu l-am exclus, important este sa avem un candidat pe care il doresc oamenii', a declarat Ponta.

La inceputul sedintiei CExN, presedintele PSD, Victor Ponta le-a spus social democratiilor ca regreta ca liberalii au dat presei pe surse protocolul care urma sa fie discutat."Regret faptul ca de la aliatii nostri astazi la pranz a aparut pe un blog, dar dumneavoastra practic il aflati acum de la mine prima data", a afirmat Ponta, citat de agentia Mediafax.

Protocolul prevede ca alianta PSD-PNL-PC se va numi Uniunea Social Liberala (USL) si va avea ca sigla atat trandafirii rosii, cat si sageata liberala. Cele trei partide vor participa pe liste comune la alegerilor locale: PSD - 21 de candidati, si ACD-20. In ceea ce priveste parlamentarele, fiecare formatiune isi va mentine colegiile pe care le detine, restul fiind impartite in mod egal. Candidatul la prezidentale va fi stabilit in urma sondajelor, iar premierul va fi dat de partidul care nu va detine candidatura pentru functia de Presedinte al Romaniei.

Consiliul National al PSD se va reuni sambata pentru a valida alianta cu PNL si dupa sedinta se va desfasura ceremonia de semnare a documentelor privind infiintarea, organizarea si functionarea Uniunii Social Liberale(USL).

..