Potrivit surselor Hotnews.ro, in spatele usilor inchise presedintele Traian Basescu le-a cerut parlamentarilor PDL sa continue si sa sprijine procesul de reforma privind legislatia muncii si legea lucratorilor zilieri. Seful statului le-a solicitat democrat-liberalilor "sa fie foarte clari si foarte fermi in sanctionarea membrilor suspectati de nereguli". Aceleasi surse sustin ca Traian Basescu i-a recomandat deputatului PDL, Dan Pasat sa le ceara public colegilor sai sa avizeze favorabil inceperea urmaririi penale in dosarul in care este anchetat. Presedintele nu a ratat ocazia sa intepe garda veche a partidului declarand ca "stelele partidului stau ascunse in transee si nu ies public sa apere PDL".

"PDL trebuie sa continue procesul de reforma si aveti drept prioritate legislatia muncii, legea muncitorilor zilieri. Va recomand sa nu intrati in campanie interna si sa va insusiti masurile anti-criza luate de Guvern" le-a spus Basescu democrat-liberalilor. Presedintele le-a spus parlamentarilor ca proiectul de revizuire a Constitutiei este finalizat si ca urmeaza sa fie trimis curand in Parlament.

Sursele citate sustin ca presedintele le-a spus democrat-liberalilor ca Romania a avut probleme in ceea ce priveste Justitia si ca blocarea in Parlament a dosarelor ar fi un semnal negativ dat Comisiei Europene. Seful statului a mai spus ca fiecare democrat-liberal care are probleme trebuie sa le lamureasca in justitie. Traian Basescu le-a cerut parlamentarilor PDL sa dea drumul dosarelor care le au in dezbatere si i-a recomandat deputatului Dan Pasat sa lase justitia sa-si faca treaba. "Ar fi bine sa le cereti colegilor sa dea aviz pentru inceperea urmaririi penale in dosarul dvs".

In ceea ce priveste alegerile interne din PDL, Basescu i-a sfatuit pe democrat liberali sa nu-i dea la o parte pe cei care sunt incomozi si critica partidul. Sursele participante la sedinta sustin ca presedintele Traian Basescu le-ar fi spus democrat-liberalilor sa o coopteze pe Monica Macovei pentru a-i ajuta sa elaboreze criterii de integritate care sa fie incluse in Statutul partidului si care ar trebui aplicate imediat.

"Chiar daca Preda, Macovei, Voinescu si Baconschi sunt incomozi si critica partidul, ar fi bine sa nu fie dati la o parte. Aveti nevoie de Monica Macovei si trebuie sa o implicati in stabilirea criteriilor de integritate ale PDL(...) Aveti nevoie de un om competent care va poate ajuta in elaborarea criteriilor de integritate", ar fi spus presedintele.

La intrebarea unui deputat privind intentia opozitiei de a-l suspenda din functie, presedintele a replicat: "Nu am nevoie sa ma apere partidul. In cazul in care voi fi suspendat, voi candida si voi castiga. Stelele partidului stau ascunse in transee si nu ies sa nu cumva sa le treaca glontul pe la ureche. Partidul e aparat public doar de Visan din ce am vazut eu".