Social-democratii nu vor mai participa la alegeri daca Guvernul "va institui sistemul evident de fraudare a votului din strainatate", a declarat, miercuri, presedintele PSD, Victor Ponta, la finalul reuniunii Biroului Permanent National al PSD, relateaza Agerpres.

"Daca sistemul de vot adoptat de catre Guvernul actual va institui un sistem evident de fraudare a votului din strainatate, nu vom fi complici si nu vom legitima acest sistem de vot. (...) Daca isi vor introduce sistemul nu are rost sa participam la alegeri. (...) Este foarte clar ca nu vom mai avea un sistem de alegeri democratice in Romania si atunci PSD si foarte probabil si PNL vom prefera sa nu legitimam o mascarada si o frauda evidenta a unui sistem nedemocratic", a afirmat Ponta.

Liderul PSD a adaugat ca social-democratii vor sesiza toate structurile nationale si internationale si vor apela la orice fel de mijloace de protest, pentru ca "acest sistem de cumparare de voturi cu banii doamnei Elena Udrea si de fraudarea voturilor din strainatate prin diverse metode sa nu-si produca efectele dorite de PDL".

Ponta si-a exprimat speranta ca ministrul de Externe, Teodor Baconschi, promoveaza sistemul actual de vot prin corespondenta "din naivitate si din neintelegere a acestui pericol pentru democratie".

"Am auzit recent o noua idee - ca cei din strainatate sa voteze pentru Consiliu Judetean de la Targu Jiu sau de la Bacau. (...) PDL cauta in acest moment si o solutie de salvare si anume - fraudarea masiva a votului din diaspora, prin proiectul categoric nedemocratic si prin proiectul categoric facut cu intentia de a frauda votul din strainatate promovat in acest moment cu naivitate, sper, si cu lipsa de ratiune si de echilibru de catre ministrul de Externe, Teodor Baconschi", a mai afirmat presedintele PSD.

In ceea ce priveste alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin sau in doua tururi, Ponta s-a aratat convins ca social-democratii vor castiga alegerile, indiferent de cate tururi de scrutin vor fi stabilite, "daca nu vor exista aceste sisteme de cumparare si de fraudare a voturilor".