Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, a refuzat, luni, la plecarea spre Washington, sa spuna cateva cuvinte in limba engleza, la solicitarea ziaristilor, afirmand ca "E pacat de Dumnezeu. Este ziua asa de frumoasa si vreti sa stricati stirile cu...".

Potrivit Mediafax, in momentul in care un jurnalist a incercat sa ii adreseze o intrebare in limba engleza, Marian Vanghelie a amenintat cu oprirea declaratiei de presa: "Haideti, va rog eu frumos. Cautati emisiunea lui Maruta si o sa vedeti. Vreti sa intrerupem discutia? Orice as spune... Nu vreau sa creez stire din chestia asta, e foarte clar".

Primarul Sectorului 5 a explicat si motivele vizitei sale in SUA: "Unu: mergem si venim cu experienta in care invatam si pe primarul general si pe primarii de sectoare ca banii nu se vor cheltui pe iarba, sa spunem cum trebuiesc cheltuiti banii. Doi: o sa-mi dati nota dupa perioada urmatoare, daca pot sau nu pot - vom aduce cativa investitori pentru parteneriate public-privat sa cream si locuri de munca, dar sa reusim sa demonstram ca se poate sa-i aducem pe oameni. Exceptand aceste intalniri, va fi intalnirea si la Departamentul de Stat... Celelalte, sindicate, congresmani, sunt detalii pentru dumneavoastra, banuiesc. Substanta, banuiesc, poate fi Casa Alba si Departamentul de Stat".

El a refuzat insa sa spuna cand va merge la Casa Alba: "Pot sa va spun asa: maine dimineata ma voi intalni cu primarul Washington-ului, Vince Gray"

Ajuns la capitolul Vincent Gray, primarul sectorului 5 a spus ca acesta a fost "un om care a fost foarte amarat, care a trait intr-o familie de amarati", a stat intr-o garsoniera, a muncit 30 de ani, a fost si consilier si a ajuns primar in Washington. "Asta demonstreaza ca se poate", a adaugat Vanghelie, mentionand ca va incerca sa preia din experienta lui Gray pentru a ajunge primar general al Capitalei.

"Romania - si America - este tara tuturor posibilitatilor. De aceea, am si transmis un semnal ca este posibil orice, inclusiv sa-l sustin pe Sorin Oprescu. Cred ca e mai important sa gasim formulele cele mai bune, sa vedem cum cheltuim banii publici si sa avem o transparenta, nu sa-i cheltuim in modul in care s-au cheltuit", a precizat Vanghelie, referindu-se la posibilitatea de a-l sustine pe Sorin Oprescu la urmatoarele alegeri locale.

"Marea majoritate a administratiei locale din America functioneaza foarte performant pentru ca nu au facut formule de privatizari si nu au facut formule, asa cum se practica la noi si in alte cateva tari. (In timpul vizitei - n.r.) avem un program pe domenii. Vom vizita seful zonei metropolitane si vom vedea cum au facut ei, cum au reusit sa creeze zona metropolitana, vom vizita si vom avea discutii cu regia de transport si regia de apa. Vom incerca sa invatam de la ei cum nu trebuie privatizata", a mai spus el.

  • Delegatie social-democrata la Washington

Potrivit unui comunicat al PSD Bucuresti, o delegatie a organizatiei social-democrate, condusa de liderul filialei, primarul Sectorului 5, Daniel Marian Vanghelie, se va afla la Washington, in perioada 18-21 ianuarie, la invitatia fostului ambasador american Richard W. Carlson, vicepresedinte al Fundatiei pentru Apararea Democratiei din SUA.

"La Washington, delegatia romana se va intalni cu edilul capitalei SUA, cu primari de mari orase, cu congresmeni, cu manageri de administratie publica, cu lideri de sindicat din invatamant, sanatate, energie, cu reprezentanti ai ONG-urilor, cu oameni de afaceri si cu oficiali guvernamentali de la nivel federal si statal. Scopul acestei vizite este de a discuta teme de interes comun, de a face un schimb de experienta, de a gasi modalitati reale de cooperare la nivelul administratiei din cele doua state si de a promova parteneriate pentru viitor", mentioneaza sursa citata.

Din delegatia PSD Bucuresti mai fac parte Ioan Enciu, membru al Parlamentului European si deputatii Doina Burcau, Dumitru Chirita, Georgian Pop.