"PSD si ACD (Alianta de Centru-Dreapta nascuta din asocierea PNL si PC - n.red.) vor inregistra juridic, conform legii partidelor politice si in vederea indeplinirii cerintelor art. 103 din Constitutia Romaniei, o alianta politica ce ii va avea copresedinti pe presedintele PSD si pe presedintele ACD", scrie, intr-o postare pe blogul personal, liderul social-democrat Victor Ponta. Viitoarea alianta PSD-PNL-PC ar urma sa se numeasca Agenda 2019 si ar urma sa se constituie intr-o "actiune pe termen mediu si lung, pana cel putin in 2019".Presedintele PNL Crin Antonescu spune insa ca Agenda 2019 nu inseamna neaparat o alianta electorala PSD-PNL-PC pana la acea data, "2016 fiind suficient", potrivit Mediafax.

  • "Aceasta alianta va incepe sa functioneze la nivel politic si parlamentar imediat dupa inscriere si la nivel local in termen de maxim 3 luni. Toate partidele si formatiunile politice care adera la AGENDA 2019 se obliga sa se consulte si sa actioneze in comun in ceea ce priveste votul pentru motiuni simple si de cenzura, actiuni de suspendare a presedintelui, investire a guvernului, participarea la consultari cu institutii nationale si europene, program de guvernare etc.", arata Victor Ponta.
  • "AGENDA 2019 este deschisa catre orice partid politic democratic, formatiune civica sau ONG care isi asuma valorile si obiectivele acesteia si poate contribui la realizarea lor; aderarea se va putea face doar prin acordul PSD si ACD; exista o vointa comuna si  clar asumata de catre toate partile ca nu va exista nicio colaborare sau raport politic cu Traian Basescu si PDL, vinovati de situatia actuala a Romaniei", mai scrie Victor Ponta.
  • "In ultimele saptamani, am avut multe discutii cu Crin. In locul negocierilor cu capcane, suspiciuni, ipocrizii si jocuri duble sau triple pe care le cunoastem amandoi de cand facem politica, dar pe care le detestam in egala masura, am ales sa fim onesti, transparenti si directi. Am lasat la o parte amandoi orgoliile si suspiciunile, am inchis urechile in care tot felul de binevoitori ne turnau tot felul de elixiruri, si cel putin din punctul meu de vedere, rezultatul a fost exceptional", adauga Victor Ponta.
  • "Stiu ca este complicata o apropiere intre doua partide mari ca PSD si PNL, cu istorii si experiente atat de diferite si complicate. Dar, in acelasi timp, refuz sa cred ca doi oameni rationali si bine intentionati nu se pot intelege! Mai ales acum, dupa clarificarea pe zona de dreapta prin formarea ACD (o miscare din care, sincer, cred ca au castigat si PSD, si PNL si PC, ceea ce e foarte bine). Si refuz sa cred ca doua forte politice atat de importante nu pot gasi o baza comuna pe care nu doar sa distruga ceva ￯ sistemul pedelist basescian , ci si sa construiasca un nou model de societate, atat de necesar azi pentru Romania", spune liderul PSD.
  • "Crin Antonescu are ca proiect Romania Bunului Simt, eu am castigat Congresul PSD cu proiectul Romania Corecta , Romania Sociala! Cum vi se pare o noua societate, construita de cei de generatia mea si a domnului Antonescu, generatii dezamagite de ultimii ani si care vor un nou inceput? O Romanie cu bun-simt, cu mai multa corectitudine si mai echilibrata social?", mai scrie Ponta pe blog.

Crin Antonescu a precizat, la randul sau, intr-o conferinta de presa, ca exista varianta inregistrarii juridice a unei aliante PSD-PNL-PC, formula care a fost expusa de Victor Ponta in propunerea "Agenda 2019", si ca s-a discutat despre acest lucru. Liderul PNL a adaugat ca atat el personal, cat si liderul PSD Victor Ponta au vorbit, inca de la sfarsitul anului 2009, despre necesitatea de a actiona astfel incat sa sporeasca sansele de a inlatura actuala putere.

  • "Am spus si in momentul initierii aliantei PNL-PC ca ea e deschisa si o gandim ca o asezare pe jumatatea de dreapta a unei mari constructii de tip , de tipul celei din Germania, din anii trecuti. Preocuparea mea este deschisa, orientata catre analiza posibilitatilor de a constitui sau de a initia un asemena proiect care nu se reduce deloc la o formalizare de tip politic si juridic. E vorba, cum am vazut cu placere ca si domnul Ponta discuta in postarea sa pe blog, despre sansa si capacitatea noastra de a pune bazele unui proiect politic national de anvergura. Romania are nevoie de asa ceva, ramane de vazut daca noi vom fi in stare sa o facem, dar aceasta ipoteza este posibila si de dorit", spune Crin Antonescu.
  • "E o formula pe care o salut. Are justificarile ei si imi pare chiar ca e o ideea care iese in chip fericit din retorica uzuala a discursului politic romanesc. Subscriu la argumente, numai ca asta nu e totuna cu o alianta electorala pan in 2019. Daca e vorba de o alianta electorala, de o constructie politca cu personalitate si electorala, care sa actioneze ca actor electoral, eu cred ca 2016 este suficient", a adaugat Crin Antonescu.

Liderul PNL a mai sustinut ca, in cazul in care dupa 2016, o eventuala alianta isi inceteaza activitatea si partidele care o constituie isi continua separat actiunea si dezvolta competitia politica, acest lucru nu inseamna ca obiectivele majore din "Agenda 2019" nu pot sa ramana obiective de consens pentru clasa politica.