Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a afirmat miercuri ca Romania va sprijini Croatia in procesul de aderare la Uniunea Europeana, subliniind ca "speculatiile" recente aparute in mass-media, potrivit carora tara noastra s-ar opune demersului croat, in contextul amanarii intrarii in Schengen, sunt doar niste "tentatii senzationaliste".

"As vrea sa descurajez speculatiile gratuite care s-au facut, toate afirmatiile mele din interviul pe care l-am acordat ziarului 'Adevarul' sunt cat se poate de limpezi. Nu are nicio legatura Croatia. In toata discutia asta, eu am spus acolo (in interviul din 'Adevarul' - n.r.) cu titlul de exemplu: ca un viitor stat membru va intra fara MCV, in timp ce noi am intrat in al cincilea an de apartenenta la UE si, in ciuda progreselor in justitie recunoscute de Comisie, nu avem un orizont de timp pentru finalizarea MCV. Pe de alta parte, constatam ca anumite state membre ar dori sa motiveze amanarea intrarii Romaniei in Schengen, pe argumentul MCV", a declarat seful diplomatiei romane, citat de Agerpres.

El a reiterat faptul ca ratiunea de a fi a MCV este aceea de a stimula reforma in justitie si el nu trebuie sa fie folosit in alte domenii.

Seful diplomatiei romane a dorit sa infirme astfel speculatiile potrivit carora Romania ar conditiona sustinerea aderarii la UE a Croatiei de intrarea tarii noastre in Spatiul Schengen.

"Toate acestea sunt pur si simplu aberatii, nu exista in declaratiile mele nimic care sa certifice acest lucru. Se stie foarte bine ca Romania este o campioana a sustinerii tuturor statelor din Balcanii Occidentali pentru parcursul european. Croatia este de departe cel mai bine plasata, cea mai avansata in negocieri si, evident, o vom sprijini pe urmatoarele doua Presedintii - maghiara si poloneza -, pentru a o aduce in UE. Exemplu Croatiei trebuie urmat, de altfel, si de celelalte state din regiune. Toate aceste speculatii nu au avut ca baza reala de pornire ce am spus, ci tot felul de tentatii senzationaliste care, dupa cum se vede, nu fac decat sa genereze confuzii", a explicat Baconschi.