Ion Iliescu afirma ca paternitatea agriculturii apartine, de fapt, femeilor. "Femeile au inventat agricultura ca activitate umana, barbatii alergau dupa animale", a declarat fostul presedinte al Romaniei, care si-a lansat joi ultima sa carte: "Romania si lumea la confluenta secolelor XX si XXI".

Ion IliescuFoto: Agerpres

Ion Iliescu a afirmat, citat de Agerpres, ca, stand in pesteri si ocupandu-se de cresterea copiilor, femeile au descoperit ca e mai usor "sa scurmi" in pamant decat sa alergi dupa plante.

Vanghelie: Iliescu a reprezentat pentru Romania cel mai mare om politic si cred ca singurul

Lansarea cartii a avut loc in prezenta a peste 200 de membri ai PSD Bucuresti si a sefului lor, Marian Vanghelie, care a declarat, cu acest prilej, ca Ion Iliescu "va reprezenta si a reprezentat pentru Romania cel mai mare om politic si cred ca singurul om politic".

"Cred, ca si decizii majore in partid, atat eu, cat si colegii mei din Biroul Permanent National am fost intotdeauna, poate in aceeasi gandire cu domnul presedinte Iliescu (...) Eu cred ca prin ceea ce a facut organizatia de Bucuresti, am dat dovada de o gasca din asta mai puternica, mai mare, care nu se numeste doar gasca, ci o comunitate mai puternica", a spus Vanghelie.

Vanghelie a prezentat audientei un citat al unui copil de 12 ani, dintr-o inregistrare postata pe Youtube, cuvinte care, potrivit acestuia, il ghideaza de multe ori in manifestarile sale: "Este usor sa ai curaj cand nu iti este frica".

Iliescu despre fetisul pietei

Volumul 'Romania si lumea la confluenta secolelor XX si XXI' aduna texte scrise dupa 2005, dupa ce Iliescu si-a incheiat mandatul de presedinte.

Ion Iliescu a afirmat ca volumul reflecta doua momente majore care au schimbat fizionomia lumii: anul 1989, care a marcat o prabusire de sistem, si actuala criza mondiala.

Daca fostul sistem a fost, potrivit lui Ion Iliescu, marcat de lipsa de performanta si in plan economic prin ignorarea pietei, la doua decenii de la prabusirea acestuia a aparut un nou proces - "efect al altei abordari extreme - fetisul pietei", respectiv un efect al statului minimal care a ignorat piata.

"O politica economica care nu urmareste finalitatea sociala si aceasta economie sa fie benefica tuturor cetatenilor si nu numai unor categorii de profitori, aia nu e o economie care sa urmareasca scopul ei", a afirmat Iliescu.

Iliescu a criticat, de asemenea, guvernarile formate din mai multe formatiuni politice, despre care a afirmat ca 'au nenorocit administratia tarii, dand afara specialisti pentru a-si planta clientela'.

"Guvernarile formate din mai multe partide au nenorocit administratia tarii"

"Guvernarea Nastase a fost o guvernare asezata. In perioada celor patru ani a asigurat si crestere economica constanta si reduceri ale inflatiei si echilibru macro-economic. (...) Toata istoria de dupa 1989 arata (...) ca guvernarile formate din mai multe partide, cum a fost si Guvernarea CDR - cinci partide, cinci clintele politice - (...) au nenorocit administratia tarii, au dat afara specialisti ca sa-si planteze clientela in posturile de decizie si de comanda", a spus Iliescu.

El a facut un apel catre intarirea stangii, aratand ca "PSD trebuie sa iasa in fata cu oameni credibili", nu cu "fripturisti" sau tradatori gen cei de la UNPR.

La eveniment au mai fost prezenti presedintele PSD sector 1, Dan Tudorache, numerosi membri ai PSD Bucuresti si simpatizanti ai lui Ion Iliescu.

Cu acest prilej a mai fost prezentata si cartea 'Razboiul de 3 trilioane de dolari - Adevaratul cost al razboiului din Irak', scrisa de Joseph E. Stiglitz si Linda J. Bilmes, fostul sef al statului fiind cel care a prefatat editia in limba romana a volumului.